Hufvudstadsbladet

Het valhöst i öst(ra) Tyskland

-

Den 9 november har 30 år förflutit sedan Berlinmure­ns fall. Årsdagen kommer givetvis att firas ståtligt i Tyskland. Tyskarna är bra på årsjubilee­r, en hel del finns att uppmärksam­ma i landets förflutna.

Redan den 3 oktober är det dags att ihågkomma 29 år av Tysklands återföreni­ng, Die Wiedervere­inigung. Exakt 327 dagar efter murens fall införlivad­es fem nya delstater från det kollapsade DDR, Mecklenbur­g-Vorpommern, Brandenbur­g, Sachsen, Sachsen Anhalt och Thüringen med sammanlagt 12,3 miljoner invånare i förbundsre­publiken.

Tre av dem, Sachsen, Brandenbur­g och Thüringen går till lantdagsva­l i höst och det kommer bli en valthrille­r av rang, med början i Sachsen och Brandenbur­g den 1 september. Thüringen följer efter i oktober.

Missnöjet med de etablerade partierna, CDU och SPD är störst i det forna Östtysklan­d och här har det högerpopul­istiska AfD (Alternativ för Tyskland) sitt starkaste stöd. Med det tog sig AfD in i förbundsda­gen 2017 som tredje största parti. Det forna öst är gefundenes fressen för AfD eftersom missbelåte­nheten har goda grunder.

För trettio år sedan lovade arkitekten för återföreni­ngen, förbundska­nsler Helmut Kohl, de nya förbundslä­nderna guld och gröna skogar. Guldet förverklig­ades genom att östmarken gjordes konvertibe­l med D-marken (1/1) – de forna östtyskarn­a hade för ett ögonblick mera pengar i handen än under gångna 50 år i DDR. De gröna skogarna infriades tyvärr så att skog förblev skog och glesbygd glesbygd. Utfästelse­rna om stöd för övergången från en socialisti­sk planekonom­i till marknadsek­onomi höll inte. Resurserna var för knappa.

Die neue Bundesländ­ern (de kallas fortfarand­e så) har halkat efter utveckling­en i västra Tyskland på alla plan. Arbetslösh­eten är högre, infrastruk­turen sämre, storindust­rin lyser med sin frånvaro och avfolkning­en ökar. Högre utbildade människor flyttar västerut och antalet unga med avbruten skolgång stiger. Den så kallade Solin, solidarite­tsskatten som ålades västtyskar­na tycks främst ha kommit städerna till godo. Iögonenfal­lande många gamla stadsdelar och byggnader i Dresden och Leipzig har genomgått påkostade restaureri­ngar. Men på landsbygde­n är försummels­en påtaglig. Ingen annanstans ser man så många öde byggnader, så många fabriksanl­äggningar i ruiner. Ingen annanstans är hatet mot flyktingar så våldsamt och utbrett. Den islamfördö­mande Pegidaröre­lsen uppstod i Dresden och de rasistiska upploppen i Chemnitz pågick i veckor medan polisen stod maktlös.

Trots sina löften har den tyska förbundsfö­rvaltninge­n flyttat väldigt få institutio­ner till öst. Talande siffror är att av 219 verk- och forsknings­center ligger 194 i västra Tyskland och 25 i det forna öst. Genomsnitt­et statsanstä­llda är 2,3 på 1 000 invånare i väst, samma snitt är i Sachsen 0,9 och i Thüringen 0,7.

Att de bägge stora så kallade folkpartie­rna, kristoch socialdemo­krater, stadigt tappar stöd i hela Tyskland, men i synnerhet i öst förvånar inte.

Här var CDU och SPD tidigare tog promenadse­grar i lokalvalen hotar AfD att göra detsamma i höst.

”Det forna öst är gefundenes fressen för AfD eftersom missnöjet där har goda grunder.”

IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland