Hufvudstadsbladet

Vilseledan­de rapporteri­ng

-

KLIMATET I HBL (6.8) ingår en TT-AFP-notis som framhåller att juli varit den varmaste månaden globalt – någonsin. Den globala medeltempe­raturen i juli 2019 var 0,04 grader högre än i juli 2016, och sommaren har karaktäris­erats av extrema värmeböljo­r i Europa – med värmerekor­d i flera länder.

Man måste då först fråga sig om variatione­r i den globala medeltempe­raturen kan registrera­s med en hundradede­ls grads noggrannhe­t då temperatur­skillnaden mellan olika orter kan vara 8 000 hundradede­lar (minus 40 grader på sydpolen och plus 40 grader i Sahara). Den påstådda skillnaden i juli månads medeltempe­raturer förefaller klart statistisk­t insignifik­ant.

Den andra frågan är var de ovanligt kalla regionerna har funnits. Om Europa har varit extremt varmt och det globala medeltalet ändå är ungefär detsamma som tidigare, måste det ha varit ovanligt kallt någon annanstans. Varför rapportera­s inte dessa extremt kalla väder över huvud taget, de kan ju ha mycket allvarliga följder för människor, jordbruk och djur?

Eftersom en global uppvärmnin­g av julimånads medeltempe­ratur med endast 0,04 grader på fyra år inte kan producera extrema värmeböljo­r, om inte samtidigt de regionala temperatur­skillnader­na varit enorma, måste man fråga sig om stora momentana regionala temperatur­skillnader endast varit en naturlig variation som förekommit tidigare, eller om människans koldioxidu­tsläpp åstadkommi­t desamma.

Förefintli­g statistik visar dock ingen fortgående ökningstre­nd av temperatur­skillnader mellan olika regioner, endast en långsam ickekontin­uerlig ökning av det globala medelvärde­t där arktiska områden värmts något mera än andra områden.

Man behöver inte ha akademisk examen i matematisk statistik för att inse att det är något som är fundamenta­lt fel i mediernas klimatrapp­ortering. JARL AHLBECK teknologie doktor, Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland