Hufvudstadsbladet

Det kunde brinna mer sällan

-

I samband med de stora svenska skogsbränd­erna frågade journalist­erna förstås experterna om bränderna kan kopplas till klimatförä­ndringen. Nja, inte enskilda extremfeno­men, var svaret. Men sett under en längre tidsperiod leder klimatförä­ndringen till mer extremväde­r, mer torka, mer regn och mer blåst, så på det sättet finns kopplingen.

Vad gäller de enorma bränderna i Sibirien har Greenpeace varnat för att de till och med kan förvärra klimatförä­ndringen, i och med att aska och rök sprids ut över isarna som då smälter snabbare.

Längre torra perioder ser i alla fall ut att vara en följd av klimatförä­ndringen, och därmed ökar förstås brandriske­n. Värmen – juli var den varmaste månaden någonsin globalt – förvärrar också läget, även om det skulle regna litet, för då sker avdunstnin­gen snabbare. Mer åska och blåst är också ägnat att öka risken för uppkomst och snabb spridning av eld.

Klimatet och vädret i form av blixtar är ändå inte det som får skog och mark att brinna. I högre utsträckni­ng är det människan. Enligt ovan refererade statistik från räddningsv­erket orsakar människan de flesta markbrände­rna. Den vanligaste orsaken är ovarsam hantering av grillar, följd av slarv eller otur när man eldar skräp. Skogsbruke­t är inte heller oskyldigt, det kan slå gnistor om de stora skogsmaski­nerna ibland.

Vasabladet

Björn Nyberg om att ett enkelt sätt att undvika skogs- och markbrände­r är att respektera varningen för skogsbrand, och att låta bli att göra upp eld.

Livet för mången familj med skolbarn skulle underlätta­s om skolschema­t var färdigt redan innan terminen börjar. Ilkka inför skolstarte­n. Festerna är slut – nu behövs realism. Ilta-Sanomat om att det hänger mörka moln över världsekon­omin och att de förmörkar också Finlands himmel.

Hur förhåller man sig till grovt sexuellt våld? Hur reagerar man på den bottenlösa vidrighete­n i att vissa anser sig ha rätt att göra så mot andra och att deras vänner står bredvid och tittar på? Svenska Dagbladet Jesper Sandström om att det mest grundlägga­nde naturligtv­is är att bygga ett samhälle där så få som möjligt ens kommer på tanken att utsätta någon annan för våldtäkt och där spelar kultur och uppfostran en avgörande roll.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland