Hufvudstadsbladet

Kanerva: Effektivit­eten viktig för Teemu Pukki

Han tog den långa vägen till rampljuset. Nu ska Teemu Pukki lysa i världens bästa liga. ”Tålamod och självförtr­oende är ledord för honom”, säger förbundska­ptenen Markku Kanerva.

- MATS AHLNäS

Som finländsk fotboll har suktat efter det här.

Det har gått fyra och ett halvt år sedan Jussi Jääskeläin­en spelade sin sista match i Premier League. Lika länge har väntan på en ny finländare i världens bästa liga pågått.

I kväll springer Teemu Pukki ut på Liverpools hemmaarena med sitt Norwich, möter världens bästa mittback och blir den tjugonde finländare­n som spelar i den högsta serien i England.

– Det är den bästa tänkbara premiären. Många i min familj, bland annat min pappa, följer Liverpool och jag skulle påstå att det är det populärast­e laget i Finland, säger Pukki till The Telegraph.

– Det började på 1980-talet med tv-matcher. Efter det har ju också två finländska legendarer, Jari Litmanen och Sami Hyypiä, spelat där.

Början av 2000-talet – då Litmanen och Hyypiä spelade tillsamman­s i Liverpool – var en tid som aldrig lär komma tillbaka. Mer än tio finländare fanns samtidigt i Premier League.

– Det är roligt att vi får se finländska färger i Premier League efter en lång paus, konstatera­r förbundska­pten Markku Kanerva.

För Kanervas del finns det bara positiva sidor med att Pukki tar nästa steg.

– I England ger tempot och motståndar­na utmaningar. De erfarenhet­erna kommer att hjälpa Teemu. Det ger honom också bättre förutsättn­ingar att möta tuffa försvarare i höstens EM-kvalmatche­r.

– Det viktigaste för hans utveckling är ändå att han är skadefri, får spela mycket och förhoppnin­gsvis också lyckas där.

”Tror vi kan överraska”

Efter 29 mål i Championsh­ip och en rad individuel­la priser som belöning är Pukki älskad i Norwich. Han gjorde nästan en tredjedel av lagets fullträffa­r när ”The Canaries” tog hem den näst högsta serien i överlägsen stil.

Nu höjs kraven rejält. Kan han anpassa sig?

– Jag vill testa mig mot de bästa spelarna och självklart hoppas jag på att göra så många mål som möjligt. Premier League är mycket tuffare än Championsh­ip, men vi tror att vi kan överraska många den här säsongen.

I Urheiluleh­tis Premier Leaguebila­ga sammanfatt­ar tidigare landslagss­pelarna Mikael Forssell och Jonatan Johansson anfallaren­s roll i en mening:

– När chansen kommer, måste man ta den och göra mål.

Forssell har det finländska målrekorde­t under en säsong i den engelska ligan. Han gjorde sjutton fullträffa­r för Birmingham i början av 2000-talet.

– Målsättnin­gen måste vara att göra arton mål. Det finns tecken på att det är möjligt, säger Forssell.

I så fall ligger ribban skyhögt. Förra säsongen var det bara stjärnorna Pierre-Emerick Aubameyang, Sadio Mané, Mohamed Salah, Sergio Agüero, Jamie Vardy, Harry Kane och Raheem Sterling som lyckades pricka in sjutton mål eller mer.

Har utvecklat försvarssp­elet

Pukki, som har förlängt avtalet med Norwich, lär få betydligt färre målchanser nu. Laget dominerade matcherna i fjol med ett stort bollinneha­v och öste in mål.

– Effektivit­eten kommer att bli viktig för Teemu. Den låg på en bra nivå förra säsongen, säger Kanerva.

– Han måste utnyttja sin snabbhet och sin förmåga att i rätt ögonblick ge sig själv utrymme. Han ska vara lika framfusig när han tar sig till lägena. Tålamod och ett stort självförtr­oende kommer också att vara ledord för honom.

Kanerva anser också att man ska se förbi Pukkis målskytte. Under de senaste åren har landslaget­s målkung utvecklat sitt försvarssp­el – mycket tack vare att han orkar springa mer och vinner närkamper.

– Jag har gått framåt väldigt mycket. Jag var inte lat tidigare, men vår spelstil har gjort att jag gör ett större jobb för lagets bästa. Jag älskar att vara anfallare i det här laget.

Norwich inleder återkomste­n till Premier League med en av säsongens svåraste bortamatch­er. Efter det fortsätter den tuffa starten mot storlag som Chelsea och Manchester City.

– I juni pratade jag med Teemu om det som väntar. Han är förväntans­full och tror att Norwich åtminstone håller sig kvar, säger Kanerva.

I andra änden av tabellen förväntas det bli en ny titelstrid mellan Man City och Liverpool. De två var helt överlägsna i fjol.

– Min fromma förhoppnin­g är att Arsenal överraskar och tar titeln. Jag har hållit på laget sedan jag var sju år, så av rent känslomäss­iga skäl hoppas jag på ”The Gunners”. Det har gått på tok för länge sedan senaste ligatiteln, säger Kanerva.

 ?? FOTO: MIKE EGERTON / LEHTIKUVA ?? Teemu Pukki får inleda sin Premier League-karriär med en stor utmaning. Liverpool släppte bara in tio mål på hemmaplan under hela förra säsongen.
FOTO: MIKE EGERTON / LEHTIKUVA Teemu Pukki får inleda sin Premier League-karriär med en stor utmaning. Liverpool släppte bara in tio mål på hemmaplan under hela förra säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland