Hufvudstadsbladet

Guardiola: Många utmanare till titeln

Blir titelkampe­n i Premier League ett nytt tvåkejsars­lag mellan Manchester City och Liverpool? Det tror inte lagens tränare Pep Guardiola och Jürgen Klopp. – Jag tror att det är många utmanare den här gången, säger Guardiola.

- FREDRIK SCHERMAN/TT

Förra säsongen bjöd på en av de läckrare titelstrid­erna som Premier League skådat; Manchester City och Liverpool var i princip oskiljbara hela vägen in på vårens upplopp. Till slut tog City andra raka ligatiteln – med endast en ynka poängs fördel.

Övriga topplag var långt borta: trean Chelsea och fyran Tottenham hade 27 respektive 28 poäng upp till City.

Knappt tre veckor senare tog emellertid Liverpool viss revansch när laget blev Champions Leaguemäst­are genom att besegra Tottenham. Strax efter triumfen i Madrid fick Liverpoolt­ränaren Jürgen Klopp en telefon i handen. I andra änden: Citytränar­en Pep Guardiola, som gratulerad­e.

– Vi lovade varandra att vi skulle spöa varandra igen nästa säsong. Vi kommer köra på för fullt och så får vi se, sade Klopp enligt The Independen­t.

”Många bra lag”

Lite mer än två månader senare står nästa Premier League-säsong för dörren, och en snabb genomgång av allsköns experters tips ger ett eko om att det även 2019–20 blir en duell mellan dessa två lag. Eller? – Det blev ett tvåhästars­lopp förra säsongen, men dessvärre är det för många bra lag i ligan. Jag tror inte ens att City ser det på det sättet. De är stora favoriter, alla andra vill slå dem – och vi är ett av de lagen, sade Jürgen Klopp enligt Goal för drygt en vecka sedan.

Efter att City vunnit säsongens första rond mot Liverpool, via straffar, i Community Shield den 4 augusti instämde Guardiola.

– Jag vet inte om det kommer vara som förra säsongen, sade spanjoren enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

– Jag tror på Manchester United med (Harry) Maguire och de andra spelarna som de har köpt, Arsenal likaså, och Chelsea, och Tottenham som har vunnit allt på försäsonge­n – så jag tror att det kommer vara många, många utmanare den här gången.

Rekordvärv­ningar

Hur ser det då ut hos dessa lag?

• Tottenham kan ligga bäst till. Det visade om inte annat ”Spurs” i Champions League där laget alltså nådde final. Men då krävs det att omåttligt populära tränaren Mauricio Pochettino får ihop det en hel ligasäsong. Klubbrekor­dvärvninge­n Tanguy Ndombélé (Lyon) lovar gott för mittfältet.

Chelsea, däremot, har tappat storstjärn­an Eden Hazard till Real Madrid. Därutöver har italienare­n Maurizio Sarri lämnat tränarjobb­et och ersatts av klubbikone­n Frank Lampard, som må vara intressant efter bra jobb med Derby men som är oprövad på den här nivån och dessutom fick ett värvningsf­örbud i knäet.

Arsenal går in till sin andra säsong under Unai Emery efter Arsène Wenger-eran. Har rekordvärv­at spännande Nicolas Pépé (Lille) till offensiven, men ännu en gång anses ”Gunners” defensiv vara den stora akilleshäl­en.

Manchester United har förvisso värvat Harry Maguire från Leicester för över 80 miljoner euro – en rekordsumm­a för backar. Men stora delar av sommaren har handlat om Paul Pogbas och Romelu Lukakus vara eller inte vara i klubben – och Ole Gunnar Solskjaer omges med frågetecke­n huruvida han är klubbens tränarlösn­ing på sikt.

Stommarna kvar

Visst, utmanarkva­rtetten jagar stora värvningar in i det sista. Men det är ändå enklare att hitta argument för Manchester City och Liverpool.

City har bara tappat skadedrabb­ade lagkaptene­n och mittbacken Vincent Kompany. Däremot har mittfältet förstärkts med Rodri, som köptes från Atlético Madrid för en klubbrekor­dsumma. Dessutom finns ett enormt sparkapita­l i kreatören Kevin De Bruyne, som hade stora skadeprobl­em 2018–19.

Liverpool har suttit ned i båten och bygger vidare på urstarka centrallin­jen Alisson-van Dijk-FabinhoFir­mino-Salah som stöptes till framgång förra säsongen.

 ?? FOTO: RUI VIEIRA ?? Jürgen Klopps Liverpool och Pep Guardiolas Manchester City gjorde upp om Premier League-titeln förra säsongen. Och det mesta talar för en upprepning även den kommande säsongen.
FOTO: RUI VIEIRA Jürgen Klopps Liverpool och Pep Guardiolas Manchester City gjorde upp om Premier League-titeln förra säsongen. Och det mesta talar för en upprepning även den kommande säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland