Hufvudstadsbladet

Finland har minimala chanser i lag-EM: Det blir väldigt svårt

Det finländska friidrotts­landslaget är tvunget att bestiga ett berg i lag-EM i Polen. Allt annat än en degraderin­g från superligan är en sensation.

- MATS AHLNÄS/SPT

Mellan fredag och söndag avgörs lag-EM i friidrott i polska Bydgoszcz. Finland tog senast klivet upp i superligan och är ett av tolv länder som deltar i tävlingen.

Nu är gallringen hård. I framtiden görs tävlingsfo­rmatet om och tolv lag ska bli åtta i superligan. Ett lag flyttas upp från division 1 och det betyder att enbart de sju bästa lagen under helgen behåller sin plats i den högsta divisionen.

– Att stanna kvar blir väldigt svårt. Det kräver topp tre-placeringa­r i flera olika grenar. I den här tävlingen är det en stenhård utmaning, säger Friidrotts­förbundets träningsch­ef Kari-Niemi Nikkola i ett pressmedde­lande.

I det finländska laget finns flera av sommarens profiler, såsom Ella Junnila, Annimari Korte, Taika Koilahti och Topi Raitanen.

– Superligan erbjuder utmärkta möjlighete­r att göra bra resultat i tufft internatio­nellt sällskap. Det här är den bästa möjliga tävlingen i Europa i sommar, säger Nikkola.

Tidigare i veckan kom några förändring­ar i det finländska laget. Antti Ruuskanen står över spjuttävli­ngen och Toni Kuusela tar hans plats.

En annan förändring är att Camilla Richardsso­n bara springer hinderlopp­et. Från början skulle hon också springa 5 000 meter, men hon fick en inbjudan till Diamond League-galan i Birmingham nästa vecka och valde därför att stå över ett av loppen.

Det här är den bästa möjliga tävlingen i Europa i sommar.

Kari-Niemi Nikkola friidrotts­förbundets träningsch­ef

 ??  ?? Camilla Richardsso­n springer 3 000 meter hinder i lag-EM.
Camilla Richardsso­n springer 3 000 meter hinder i lag-EM.
 ?? Foto: Minna raitavuo/lehtikuva
foto: eMMi korhonen/lehtikuva ?? Topi Raitanen får mäta sig med Europaelit­en på hinder.
Foto: Minna raitavuo/lehtikuva foto: eMMi korhonen/lehtikuva Topi Raitanen får mäta sig med Europaelit­en på hinder.
 ?? Foto: Minna raitavuo/lehtikuva ?? Slår Annimari Korte till med en ny kanontid på 100 meter häck?
Foto: Minna raitavuo/lehtikuva Slår Annimari Korte till med en ny kanontid på 100 meter häck?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland