Hufvudstadsbladet

Kvinnans röst i den franska renässanse­n

Kombinatio­nen sopran och luta i en skön kyrkoakust­ik är alldeles förtrollan­de, skriver Jan Granberg efter att ha hört Tuuli Lindeberg och Eero Palviainen på Barockfest­ivalen BRQ i Vanda.

- JAN GRANBERG kultur@hbl.fi

Vanda BRQ Festival Tuuli Lindeberg, sopran, Eero Palviainen, ärkeluta. Bertrand de Bacilly, Marc-Antoine Charpentie­r, Joseph Chabanceau de la Barre, Sebastien le Camus, Valentino Bucchi, Robert de Visé och Michel Lambert. S:t Lars kyrka 7.8.2019.

■ Hovsångern­a eller airs de cour dominerade de franska salongerna under renässanse­n. Efter sekelskift­et 1600 började kvinnorna få en alltmer central roll. Mot slutet av seklet kan man redan tala om en viss intellektu­ell emancipati­on på tröskeln till upplysning­en. Förutom seriösa och andliga ämnen tilläts även sånger om den ömma kärleken och naturligtv­is dryckesvis­or.

Tuuli Lindeberg är en enastående interpret av dessa gamla sånger och har uppenbarli­gen också fördjupat sig i den språkliga sidan. I den äldre franskan uttalades vissa slutkonson­anter som senare blivit stumma och även andra avvikelser förekom. Den virtuosa textbehand­lingen öppnar vägen till inlevelse i sångerna.

Förälskad nunna

Ett av de märkligast­e fenomenen i salongerna mot slutet av 1600-talet är en portugisis­k nunnas kärleksbek­ännelser som riktades till en fransk officer som förfört henne. Hon kan ha varit en påhittad figur men det viktigaste är texternas känsloinne­håll och delikata språk. Underligt nog tonsattes de inte av samtidens musiker utan lästes i salongerna.

Först långt senare komponerad­e Valentino Bucchi (1916– 1976) delar av dessa brev och i Tuuli Lindebergs tolkning alternerad­e långa reciterade avsnitt med uttrycksfu­ll sång. De gamla texterna satt riktigt bra i Bucchis moderna tonspråk och nunnans bekännelse­r klingade synnerlige­n bevekande, inte minst för att hon egentligen också saknade sin förförare och vantrivdes i den grymma klostermil­jö hon var hänvisad till.

Lindeberg dekorerar utsökt

Den franska vokalmusik­en skiljde sig ofta från den italienska stilen men vissa franska tonsättare började införa italienska element, bland andra Marc-Antoine Charpentie­r och Lully inte att förglömma fastän han inte fanns med vid denna konsert. En av de skönaste kärlekssån­gerna är Michel Lambarts Ombre de mon amant. Hans melodier var så omtyckta att man i religiösa kretsar gjorde kontrafakt­er av dem, det vill säga ersatte de sensuella dragen med andliga texter.

De förfinade texterna är tonsatta med melodier som noga följer versmåttet. Tuuli Lindeberg dekorerar utsökt elegant med lediga figurer och lätta drillar vars funktion är att betona den emotionell­a intensitet­en. Klangen är underbar och bländande över hela den dynamiska skalan.

Ärkeluta

Eero Palviainen spelar renässanso­ch barockmusi­k internatio­nellt med ett flertal specialise­rade ensembler och trakterar själv renässansl­uta, vihuela, teorb, barockgita­rr och barockluta. Här ackompanje­rade han på ärkeluta, ett instrument som han började spela för trettio år sedan. Samarbetet med sången var föredömlig­t och kombinatio­nen sopran och luta i en skön kyrkoakust­ik är alldeles förtrollan­de.

Antti Häyrynens insiktsful­la programkom­mentarer gav ett viktigt bidrag till konsertupp­levelsen. Om S:t Lars kyrka inte var riktigt full, kan det bara bero på att det fanns ett så digert och intressant program under barockfest­ivalen att välja mellan.

 ?? FOTO: EERO KUKKONEN/PRESSBILD ?? Sopranen Tuuli Lindeberg och lutenisten Eero Palviainen i S:t Lars kyrka framför altartavla­n som antas vara målad 1853 av Robert Wilhelm Ekman efter da Vincis förebild.
FOTO: EERO KUKKONEN/PRESSBILD Sopranen Tuuli Lindeberg och lutenisten Eero Palviainen i S:t Lars kyrka framför altartavla­n som antas vara målad 1853 av Robert Wilhelm Ekman efter da Vincis förebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland