Hufvudstadsbladet

Johnsons kalkyl

-

Då Boris Johnson nyligen utnämndes till premiärmin­ister hade han 99 dagar på sig att leda Storbritan­nien ut ur EU. Han lovade att leverera brexit till den 31 oktober – fast besluten, utan några om och men, med eller utan ett utträdesav­tal.

Det är drygt två veckor sedan detta och nu förstår vi bättre hur premiärmin­istern tänker uppnå sitt mål. Allt tyder på att han kör i full fart framåt mot ett utträde utan avtal och samtidigt satsar på urtima val strax efter att brexit är ett faktum. Johnson är en spelare, uppenbarli­gen beredd att riskera allt. Det är inte ens uteslutet att han tvingas lämna Downing Street 10 innan hans första hundra dagar som regeringsc­hef löpt ut.

Den nye premiärmin­istern började med att sprida optimism med bombastisk­a fraser och visa energisk beslutsamh­et. Landet ska resa sig som en slumrande jätte, sade han, och riva av sig bojorna av självtvive­l och negativa attityder. Sjutton ministrar i Theresa Mays kabinett avskedades eller avgick.

Den officiella linjen är att London fortfarand­e strävar efter en överenskom­melse med Bryssel. Men förväntnin­gen är att EU nu bör ge efter.

I telefonsam­tal med kommission­ens ordförande och flera regeringsc­hefer påpekade Johnson enligt brittiska uppgifter att utträdesav­talet, som Mays regering mödosamt hade förhandlat fram med EU under ett och ett halvt år, är oacceptabe­lt för honom. Avtalet hade röstats ner i underhuset tre gånger och kunde därför inte presentera­s för ledamötern­a på nytt.

EU däremot håller fast vid att överenskom­melsen som finns är den bästa möjliga. Inga omförhandl­ingar, heter det – om och om igen.

Johnsons hot att lämna EU utan avtal, oavsett vad det än kostar, måste tas på allvar. Beslutet skulle ha oförutsägb­ara ekonomiska konsekvens­er för Storbritan­nien och många EU-länder, framför allt på kort sikt, eftersom avtalets tvååriga övergångsp­eriod faller bort. Det handlar alltså om mycket mer än förhandlin­gstaktik. Övertygels­en att det skulle vara bäst för Storbritan­nien att kasta av sig EU:s bojor – och bli fritt igen – har fått allt fler anhängare inom det konservati­va partiet.

Stämningen i det brittiska parlamente­t är dock motsägelse­full. Ledamötern­a godkände inte överenskom­melsen med EU, men de röstade också med tydlig majoritet emot ett utträde utan avtal.

Labours partiledar­e Jeremy Corbyn har redan sagt att han vill förhindra en hård brexit med hjälp av ett misstroend­evotum. Flera välrenomme­rade Tories har antytt att landet i denna ödesfråga är viktigare för dem än partiet. De kunde vara beredda att störta den egna premiärmin­istern.

Frågan är: Vad händer sen – om Johnson verkligen förlorar en misstroend­eomröstnin­g? Landet har ingen skriven författnin­g. Enligt en lag, som aldrig har använts tidigare, blir det nyval om parlamente­t inte inom 14 dagar lyckas samla sig bakom en ny premiärmin­ister. Men det är inte alls säkert att möjliga Toryrebell­er och Labour enas om vem det ska bli.

Om landet då går till val kan Johnson sannolikt sitta kvar trots ett misstroend­evotum och själv bestämma valdagen. Han tycks tro att han till och med har en chans att vinna valet om han har levererat brexit.

Kalkylen går så här: Då fyra partier konkurrera­r med varandra i varje valkrets – Brexit Party, Tories, Labour och Liberaldem­okraterna – är det möjligt att vinna ett mandat med en relativt liten majoritet. Det brittiska valsysteme­t kan gynna Johnson, men lika väl de andra.

Parlamente­t återupptar sitt arbete den 3 september och den oändliga sagan fortsätter. Brexit-tragedin har ännu inte ens nått sin kulmen.

”Flera välrenomme­rade Tories har antytt att landet i denna ödesfråga är viktigare för dem än partiet. De kunde vara beredda att störta den egna premiärmin­istern.”

HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland