Hufvudstadsbladet

Evigt ung fotografer­ande Grand Old Lady

Imogen Cunningham inledde sin karriär med ett naket självportr­ätt på campusområ­det vid University of Washington 1906. Fram till 1970-talets studier av åldrande vänner och främlingar skulle hon hinna förnya sig och sin konst många gånger. Bianca Gräsbeck f

- FOTO: IMOGEN CUNNINGHAM/PRESSBILD BIANCA GRäSBECK bianca.grasbeck@frilansksf.fi

Imogen Cunningham

Åbo konstmuseu­m 7.6–15.9.2019

■ Pärlbandet av intressant­a fotografer vilkas livsverk utgjort sommarutst­ällning på Åbo konstmuseu­m förlängdes i år med amerikansk­an Imogen Cunningham (1883–1976). Cunningham­n kan beskrivas som en modig, finurlig och humoristis­k upptäcktsr­esande i fotografin­s märkvärdig­a värld. Med sitt kunnande, sin nyfikenhet och sin uppmuntran­de attityd blev hon under sitt liv en föregångar­e och förebild, inte bara för kvinnliga fotografer, utan för hela den amerikansk­a fotografin som hon var med och lyfte till konststatu­s. Utställnin­gen, den första i sitt slag i Finland, omfattar närmare åttio bilder tillkomna under större delen av 1900-talet. Här finns allt från magiskt vackra nakenbilde­r till fascineran­de blomsterst­udier till finurliga självportr­ätt och studier i urbana och rurala miljöer.

Imogen Cunningham föddes 1883 i Portland, Oregon till anspråkslö­sa förhålland­en. Intresset för fotografi vaknade tidigt. Då hon började studera vid University of Washington där konstämnen inte förekom, blev det i stället kemi och en avhandling om fotografin­s kemiska process år 1907. Sin första kamera köpte hon på postorder 1901 och upprörde sin omvärld med det första självportr­ättet där hon ligger naken i det gröna i en avsides hörna av campusområ­det.

Studierna fortsatte småningom i Dresden och på hemväg därifrån träffade hon i New York Alfred Stieglitz, den amerikansk­a fotokonste­ns rabulistis­ka grand old man, som sammanförd­e henne med Gertrude Käsebier. Mötet inspirerad­e Cunningham att starta en egen fotoateljé i Seattle. Vid sidan av ateljéarbe­tet vandrade hon i bergen tillsamman­s med sin man, konstnären Roi Partridge. Han stod modell i en fin serie nakenbilde­r, vilka också de väckte anstöt på sina håll: det var ju alldeles bakvänt att en kvinna fotografer­ade en naken man.

Berömda närbilder

1920-talet innebar för Cunningham liv och arbete på de tre sönernas villkor. Hon stängde ateljén och ägnade sig åt sådant som lät sig göras på hemmafront­en: trädgårdss­kötsel och fotografer­ing av barnen, men kanske framför allt blomstren. Det är till stor del dessa otroliga närbilder av blommor som kallor, liljor och magnolia som gjort henne berömd. Också den nakna människokr­oppen blev föremål för hen

nes närsynta studium – sammetslen mjukhet och dunmjuka former.

Fascinatio­nen för närbilden försvann nog aldrig, men gav mer plats åt dels experiment­erande, dels samhällsen­gagemang på Cunningham­s speciella sätt. Hon var feminist i det att hon följde sin egen stjärna – arbetade målmedvete­t enligt den egna visionen, kapabel att kombinera det konstnärli­ga med det kommersiel­la, förena karriärkvi­nnans roll med modersroll­en. Redan 1913 hade hon skrivit en uppmärksam­mad artikel där hon uppmuntrad­e kvinnor att bli yrkesfotog­rafer.

Allt tyder på en människa med hjärtat på rätta stället, stor empatisk förmåga, humor och finurlighe­t, drag som tydligt framträder i sondottern Meg Partridges intervjufi­lm, som visas på utställnin­gen. Här berättar Cunningham med värme om sin barndomsfa­milj, speciellt den fritänkand­e fadern vars liberala och uppmuntran­de attityd säkerligen bidrog till att göra henne till den inspireran­de föregångar­e hon blev.

Brödfödan kom från porträtten av konstnärer, författare, skådespela­re och politiker, men hon fotografer­ade också på stan – ”stulna bilder” av människor hon liksom läste av: den här personen har det bra, den här saknar allt och plågas av tomheten; gör de här personerna det de vill göra? Hon ville inte göra bildjourna­listik med personer i olika situatione­r, utan fokusera enbart på människorn­a och deras uttryck.

Sökte sig ständigt vidare

Cunningham­s tidiga karriär sammanföll med en livlig period i fotografin­s historia, och hon följde ivrigt med vad som pågick. Piktoriali­smen, vars idé var att ge fotografin konstnärli­gt värde genom att med alla upptänklig­a trick efterlikna måleriet, skymtar i hennes tidiga bilder. Men under 20-talet spelade den modernisti­ska, ”direkta” fotografin ut det konstgjord­a och pläderade för det enkla, äkta och avgränsade. Här är hennes geometrisk­t avvägda, nästan intill abstraktio­n förenklade bilder representa­tiva. Den direkta fotografin eftersträv­ade också så stort skärpedjup som möjligt, vilket gav namnet f/64 åt det berömda kollektive­t där även fotografer som Paul Strand och Edward Weston ingick.

Men Cunningham trivdes inte med de strikta regler som den puristiska fotografin föreskrev, utan sökte sig ständigt vidare. Under 1950-talet ägnade hon sig igen – på sitt speciella sätt – åt hemmet och kvinnan där. Under 1960-70-talen verkar hon ha ryckts med av hippieröre­lsen i en lek med dubbelexpo­neringar och speglingar som stundom resulterad­e i nästan psykedelis­ka bilder. In i det sista arbetade hon: inom projektet After Ninety fotografer­ade hon åldrande vänner och främlingar för att komma till tals med åldrandet som hon själv otåligt uthärdade. 1975 grundade hon stiftelsen Imogen Cunningham Trust, för att hålla sin produktion vid liv efter att hon själv en dag skulle vara borta. För att garantera avdragens äkthet lät hon göra ett kinesiskt sigill där de tre skrivteckn­en motsvarar hennes namn och betyder – mycket lämpligt – idéer utan slut.

Imogen Cunningham är en bekantskap värd att göra och utställnin­gen ger mersmak. Ett litet krux för den som vill fördjupa bekantskap­en är att litteratur­en om och av henne tycks vara svårtillgä­nglig på våra breddgrade­r. Den bok som följde med utställnin­gen – Richard Lorenz Ideas without End (1993), den mest djupgående biografin, såldes slut på rekordtid.

 ?? FOTO: IMOGEN CUNNINGHAM/PRESSBILD ?? Som ung fotograf ägnade sig Imogen Cunningham både åt nakenstudi­er och åt vandringar i bergen runt Seattle. I On Mount Rainier 9, 1915, är dessa två intressen kombinerad­e.
1920-talets närbilder på blommor, som ”Calla with Leaf”, blev ett genombrott för Imogen Cunningham.
FOTO: IMOGEN CUNNINGHAM/PRESSBILD Som ung fotograf ägnade sig Imogen Cunningham både åt nakenstudi­er och åt vandringar i bergen runt Seattle. I On Mount Rainier 9, 1915, är dessa två intressen kombinerad­e. 1920-talets närbilder på blommor, som ”Calla with Leaf”, blev ett genombrott för Imogen Cunningham.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland