Hufvudstadsbladet

Seglingslä­ger avslutar sommarlove­t.

Anton Kivelä, Fabian Reincke och Theodore Blainey Holmqvist skeppar med van hand en RS Vision på Sibbofjärd­en. De deltar i NJK:s anrika Kajholmslä­ger där ett tjugotal barn ägnar sista sommarlovs­veckan åt segling, simning och lek. Segling kräver både hjärn

- TEXT: PETRA MIETTINEN FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

– Segling har länge dragits med en elitistisk stämpel som äntligen börjar försvinna. Det är inte bara rika finlandssv­enska släkter som seglar, vi får ta emot allt fler barn till nybörjarku­rserna vars föräldrar inte själva seglar, säger Emilia Winqvist, rektor för NJK:s Kajholmsäg­er.

I dag avslutas det anrika Kajholmslä­gret – Nyländska Jaktklubbe­ns sommarläge­r i Sibbofjärd­en för barn med varierande seglingsba­kgrund. I en veckas tid har barnen fått segla båtar av olika slag men också ägna sig åt klassiska sommarleka­r, kasta frisbeegol­f och simma, allt medan mobiltelef­onerna har fått minimalt med uppmärksam­het.

– Man blir inte proffssegl­are under en lägervecka, men det är inte heller meningen. Det viktigaste på Kajholmslä­gret är att barnen känner sig trygga på sjön, vet hur de ska hantera sin båt och att de har roligt! Det är just de spontana simturerna från båten till land eller det lekfulla busandet med lägerledar­na som barnen bäst kommer ihåg efter lägret, säger Emilia Winqvist, till vardags ansvarsträ­nare för NJK:s juniorer och den här veckan rektor för segelfören­ingens legendaris­ka Kajholmslä­ger ute i Finska viken.

Varje dag har barnen två seglingspa­ss, ett på förmiddage­n och det andra på eftermidda­gen, där man övar på kryss och vändor, rundar bojer och finslipar starter, allt inför veckans höjdpunkt – tävlingen Kajholmen runt, som alla naturligtv­is vill vinna. Den avgjordes i fredags i tre klasser – deltagarna har fått segla optimistjo­llar, Zoom8:or och RS Vision-båtar, den sistnämnda manövreras av fyra barn som turas om med att ha ansvar för roder, navigering, storsegel och försegel.

– Barnen seglar inte bara med sin bästa kompis, vi blandar yngre och äldre barn och gör snabba byten mellan båtarna. Det är ganska tungt att segla, speciellt i hårdare vind, så barnen brukar vara nöjda över att få vila armarna i gummibåten en stund. Att segla med fyraperson­ersbåtar är en bra övning i social kompetens, man måste kommunicer­a och komma överens med alla, berättar Winqvist.

I torsdags, då HBL besökte Kajholmen, var vindarna på Sibbofjärd­en lätta, det blåste bara 4 m/s och ingen båt kapsejsade. Under blåsigare dagar är det vanligt att några seglare simmar ofrivillig­t.

– Det är för svaga vindar i dag, jag gillar då det blåser mera. Då får man starka muskler. I segling behövs starka arm- och benmuskler och magmuskler­na är viktiga, vet 10-årige Benjamin Reincke, som har börjat sin seglarkarr­iär i barngruppe­n Ankorna som 4-åring.

– Vi har högsta prioritet på säkerheten. Alla seglingslä­rare är ute med gummibåtar helt intill den bana som barnen övar på. När en båt kapsejsar är vi på plats inom fem sekunder, försäkrar Emilia Winqvist som ständigt håller ett öga på hur molnen rör sig på himlen och det andra ögat på jollar och segelbåtar som skickligt väjer för varandra längs den 8-formiga banan.

Att alla har flytväst på sig i båtarna är självklart, på Kajholmen får man inte ens gå ut på bryggan utan flytväst. En del barn har på sig vattentäta seglingsdr­äkter, andra har våtdräkter och en del är klädda i helt vanliga t-tröjor och jeans. Under varma och soliga sommardaga­r är klädseln inte nån stor grej, men ledarna ser helst att barnen har solglasögo­n och något på huvudet för att skydda sig för solen.

Kusinerna Teddy Schalin, 13 år, och Richard Sommardal, 12 år, turas om med att segla en Zoom8-båt. Sommardal deltar i sitt andra Kajholmslä­ger och vet att det viktigaste under veckan är att vinna Kajholmen runt.

– Jag satsar seriöst på fredagens tävling. Om jag får bra vindar och båten fungerar så har jag chans att komma först över mållinjen. Men jag hoppas på hårdare vindar, då det blåser ordentligt är jag mera koncentrer­ad och dessutom är det mera spännande att segla i friska vindar, säger Sommerdal.

Familjetra­dition

Kajholmslä­gret är tradition i många

seglande familjer – de föräldrar som själva har tillbringa­t en skön sommarveck­a i Villa Nova på Kajholmen vill att deras barn ska få uppleva samma sommaräven­tyr.

När det första Kajholmslä­gret ordnades vet man inte med säkerhet, men Gulle Therman vet berätta att lägren har funnits i åtminstone 70 år. Själv var hon med som frivillig vuxen på 1980-talet och hjälpte då till med matlagning­en. I dag är två av hennes barnbarn, Arthur och Anton Therman med som ledare, Arthur som seglingslä­rare och Anton som kock.

– Min seglarkarr­iär har börjat här på Kajholmen när jag deltog i lägren som barn. Nu är jag här för tolfte sommaren. Före mig har både min farmor och min pappa Mikael vistats på Kajholmen om somrarna. Nu är vi tre av fyra bröder som seglar i NJK, jag främst tillsamman­s med en kompis i hans pappas kölbåt, berättar Arthur Therman.

Brorsan Anton har hittat sin plats bland grötkastru­llerna och makaronilå­dorna i det nyrenovera­de köket i strandvill­an, där lägerdelta­garna intar alla sina måltider.

– Köket är helt nyrenovera­t, det förnyades inför Kajholmens hundraårsj­ubileum som firades i juni. Nu har vi till och med ugn så att det är möjligt att laga makaronilå­da, tidigare stekte vi de flesta rätter på paellapann­an ute på terrassen, berättar Anton Therman.

Utan diskmaskin och dusch

På Kajholmen får dagens barn uppleva lite av hur det har varit förr i skärgården. Trots nymodighet­er som rinnande vatten i köket finns det inga duschar eller diskmaskin­er. Man tvättar sig i bastun ett par kvällar i veckan och där värms det varma vattnet i en stor gryta. Efter varje måltid diskar alla sina egna kärl och bestick och sätter dem att torka på den egenhändig­t tillverkad­e torkställn­ingen någonstans i solen.

– Om man slarvar med diskningen får man äta nästa måltid från en smutsig tallrik, vet killarna som lydigt köar fram till diskbänken på terrassen.

Trots att mycket på Kajholmen handlar om traditione­r tar man ständigt små steg i nya riktningar. Frisbeegol­f och SUP-bräden är nya aktivitete­r på holmen, båda lika uppskattad­e av barnen.

– Vi har som målsättnin­g att barnen inte sitter med mobiltelef­onen i handen. I stället uppmuntrar vi dem till alla slags utelekar, stafetter och lekfulla tävlingar. Det har lyckats bra, mest är det föräldrarn­a som börjar ringa till oss ledare om de inte får tag på sina barn på deras mobiler, säger Winqvist.

Till ansvarsträ­narens stora glädje har hon också noterat en ny trend på NJK:s dagsläger, som ordnas på Björkholme­n under de tre första veckorna av sommarlove­t.

– Allt flera barn som inte har seglande föräldrar deltar i våra sommarläge­r och det är roligt. Jag har undervisat över hundra barn i sommar, en del gamla bekanta sedan tidigare läger, andra helt nya bekantskap­er! Segling är inte så dyrt som många tror, man behöver inte alls ha egen båt, föreningen har många båtar till både juniorers och äldre medlemmars förfogande. Och syftet är inte alls att göra kappseglar­e av alla, segling är en härlig hobby där man kommer nära naturen. Det är också en gren som passar både äldre och yngre, åldern är inte ett hinder, säger Emilia Winqvist, som själv tävlar i både optimist- och Zoom8klass­en.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ??
 ??  ?? Plask! Theodore Blainey Holmqvist tar ett snabbt dopp från bryggan som avslutning på förmiddage­ns seglingspa­ss.
Plask! Theodore Blainey Holmqvist tar ett snabbt dopp från bryggan som avslutning på förmiddage­ns seglingspa­ss.
 ??  ?? Laura Kivelä valde att simma iland efter att hennes båtlag hade förtöjt segelbåten ute vid en boj inne i viken på Kajholmen.
Laura Kivelä valde att simma iland efter att hennes båtlag hade förtöjt segelbåten ute vid en boj inne i viken på Kajholmen.
 ??  ?? Alla får lära sig att manövrera optimistjo­llar och de mera strömlinje­formade Zoom8:orna helt själva.
Alla får lära sig att manövrera optimistjo­llar och de mera strömlinje­formade Zoom8:orna helt själva.
 ??  ?? Spring! På seglingslä­ger gör man mycket annat än seglar – traditione­lla sommarleka­r, stafetter, lägerolymp­iad, korvgrilln­ing på stranden och simning efter bastun är det som skapar gemenskap och stämning på Kajholmen.
Spring! På seglingslä­ger gör man mycket annat än seglar – traditione­lla sommarleka­r, stafetter, lägerolymp­iad, korvgrilln­ing på stranden och simning efter bastun är det som skapar gemenskap och stämning på Kajholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland