Hufvudstadsbladet

Epstein tog sitt liv i häktet

Den sexbrottsm­isstänkte miljardäre­ns död ska utredas av FBI

-

Amerikanen Jeffrey Epstein hittades död i sin cell i häktet på Manhattan i New York i går morse.

Epstein greps den 6 juli, anklagad för att ha utnyttjat ett stort antal unga flickor sexuellt. Några av de utnyttjade flickorna ska ha varit endast 14 år gamla. Epstein begick brotten i sina hem i Florida och på Manhattan.

Ungdomarna ska också ha fått betalt för att rekrytera andra flickor. Epstein har nekat till anklagelse­rna.

Jeffrey Epstein, som tidigare umgåtts med Bill Clinton och Donald Trump, hade kunnat dömas till fängelsest­raff på upp till 45 år om den federala domstolen funnit honom skyldig till de grova sexualbrot­t som han åtalades för.

Enligt flera amerikansk­a medier var det ingen hemlighet att Epstein drogs till och utnyttjade unga flickor, men tack vare sin förmögenhe­t och makt kom han jämförelse­vis lindrigt undan.

Fallet har väckt stor uppmärksam­het särskilt i USA och tvingat en minister att avgå. Epsteins död utreds av FBI.

Den amerikansk­a bankiren Jeffrey Epstein har suttit häktad, utan möjlighet till borgen, sedan han greps den 6 juli. Han hittades livlös i sin cell i häktet på Manhattan i går morse, efter att uppenbarli­gen ha försökt ta sitt liv, meddelar USA:s justitiemi­nisterium, enligt AFP. Han fördes till sjukhus där han dödförklar­ades.

Enligt ministerie­t ska omständigh­eterna kring dödsfallet utredas av den federala polisen FBI.

Den 66-årige Epstein har enligt uppgifter till ABC News stått under särskild övervaknin­g efter ett självmordf­örsök för tre veckor sedan. Uppgiften om att han trots det ska ha tagit sitt liv har väckt reaktioner.

”Vi behöver svar, många svar”, skriver kongressle­damoten Alexandria Ocasio-Cortez på Twitter.

Riskerade 45 års fängelse

Epstein greps den 6 juli, anklagad för att ha utnyttjat ett stort antal unga flickor sexuellt, några endast 14 år gamla, i sina hem i Florida och på Manhattan. Han ska också ha betalat några av ungdomarna för att rekrytera andra flickor. Brotten ska ha skett huvudsakli­gen mellan 2002 och 2005.

Jeffrey Epstein, som tidigare umgåtts med Bill Clinton och Donald Trump har nekat till anklagelse­rna. Om han hade fällts i den federala domstolen hade det kunnat ge honom upp till 45 år i fängelse.

Han stod 2007 inför rätta med liknande åtalspunkt­er, men kom undan med ett milt straff efter en uppgörelse med åklagaren. Han dömdes för sexköpsbro­tt till 13 månaders fängelse och tilläts lämna fängelset varje dag för att gå till sitt arbete.

Åklagaren som då låg bakom överenskom­melsen med Epstein var Alexander Acosta, som 2017 utsågs till justitiemi­nister i president Donald Trumps regering. Sedan Epstein gripits på nytt kom den gamla uppgörelse­n upp i dagen och Acosta tvingades avgå.

Sedan fallet uppmärksam­mats har en domare rivit upp den gamla uppgörelse­n mellan Acosta och Epstein. Epstein anklagas också för att ha försökt köpa vittnens tystnad med miljonbelo­pp sedan tidningen Miami Herald började publicera avslöjande artiklar i slutet av förra året.

 ?? FOTO: DON EMMERT/LEHTIKUVA-AFP ?? FBI kallar Jeffrey Epsteins död för ett otvivelakt­igt självmord enligt CNN.
FOTO: DON EMMERT/LEHTIKUVA-AFP FBI kallar Jeffrey Epsteins död för ett otvivelakt­igt självmord enligt CNN.
 ?? FOTO: HO/LEHTIKUVA-AFP ?? Den amerikansk­e affärsmann­en Jeffrey Epstein har omgärdats av anklagelse­r om sexuella övergrepp vid flera tillfällen.
FOTO: HO/LEHTIKUVA-AFP Den amerikansk­e affärsmann­en Jeffrey Epstein har omgärdats av anklagelse­r om sexuella övergrepp vid flera tillfällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland