Hufvudstadsbladet

Ökad oro gör guldet dyrare

Ökad ekonomisk och geopolitis­k oro har fått guldpriset att stiga till sin högsta nivå på över sex år. Enligt guldexpert­en Sam Laakso har vi ännu bara sett början.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Guldpriset nådde i veckan sin högsta nivå på över sex år. Att guldpriset stiger brukar vara en reaktion på ekonomisk och geopolitis­k oro.

– En utlösande faktor nu var räntesänkn­ingen i USA, som visade att centralban­ken inte längre litar på tillväxten, säger guldanalyt­ikern Sam Laakso, som tror att prisuppgån­gen fortsätter.

I veckan nådde guldpriset nivån 1 500 dollar per uns för första gången sedan april 2013. Efter årsskiftet har guldpriset gått upp 21 procent och från början av augusti har uppgången accelerera­t.

Enligt Sam Laakso, analytiker på guldhandla­ren Voima Gold, beror uppgången på en ökad oro över att världsekon­omin håller på att tappa farten.

– En utlösande faktor var månadsskif­tets räntesänkn­ing i USA, som var en klar signal om att centralban­ken Fed inte längre litar på tillväxten.

Strax efter räntesänkn­ingen kom Donald Trump dessutom med nya hot om ytterligar­e tullar på kinesiska varor, vilket spädde på marknadsor­on.

Laakso konstatera­r att det ännu inte föreligger någon egentlig kris i världsekon­omin, men att siffrorna har blivit svagare. Det märks framför allt i länder som Japan, Sydkorea och Singapore.

– Den globala ekonomin är på väg neråt, men jämfört med 2008 är centralban­kerna den här gången tidigt ute med räntesänkn­ingar och kvantitati­va lättnader.

Ny iransk valuta

En faktor som enligt Laakso bidrar till guldprisra­llyt – och som enligt honom fått förvånansv­ärt lite uppmärksam­het – är den iranska centralban­kens beslut i mitten på juli att lansera en digital valuta som backas upp av guld. Åtgärden är ett sätt att kringgå de amerikansk­a sanktioner­na.

– På det här sättet kan Iran fortsätta att handla med till exempel Kina, helt utan dollar, yuan eller iranska rial. Handeln sker i guld, men i digital form så att det fysiska guldet inte behöver byta ägare vid varje affär. Det här är inte en kryptovalu­ta, utan en digital valuta som backas upp av guld.

När det gäller guld som investerin­g är meningarna delade. Kritikerna påpekar att guld bara ligger passivt i något valv eller någon låda. Värdet kan öka eller minska, men guldet ”jobbar” inte och ger inget regelbunde­t kassaflöde, till skillnad från hyresinkom­ster från en investerin­gsbostad eller vinstutdel­ningar från aktier.

Men guld har i alla tider setts som en säker hamn dit investerar­e har flytt i osäkra tider. Därför tenderar guldpriset gå upp i osäkra tider när börsen brukar gå ner. Till exempel under eurokrisen 2011–2013 låg priset konstant över 1 500 dollar per uns. I augusti 2011 steg priset över 1 900 dollar.

Tror på fortsatt uppgång

Trots att den optimala tidpunkten för guldköp enligt Laakso redan ligger bakom oss, väntar han en fortsatt uppgång. Hans prognos är djärv:

– Jag tror att vi får se ett guldpris på uppemot 5 000 dollar per uns inom de närmaste fem–tio åren. Priset återvänder knappast till fjolårsniv­ån. Jag tror inte att vi får se ett guldpris under 1 300 dollar de kommande tio-tjugo åren.

 ?? FOTO: VOIMA GOLD ?? Investerar­en och analytiker­n Sam Laakso tror inte att guldpriset återvänder till fjolårsniv­åerna.
FOTO: VOIMA GOLD Investerar­en och analytiker­n Sam Laakso tror inte att guldpriset återvänder till fjolårsniv­åerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland