Hufvudstadsbladet

Djurplåger­i blir allt vanligare

Fågelungar kastas hit och dit och igelkottar används som fotbollar. Huvudstads­regionens djurskydds­förening kräver att både föräldrar och myndighete­r vidtar åtgärder för att förebygga och stoppa djurplåger­i.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Huvudstads­regionens djurskydds­förening får allt oftare ta hand om vilda djur som behandlats illa av människan. Nyligen har man vårdat en igelkott som hade sparkats omkring som en fotboll. Tärnungens liv gick inte längre att rädda.

Huvudstads­regionens djurskydds­förening (Pääkaupunk­iseudun eläinsuoje­luyhdistys) tog nyligen emot en tärnunge som misshandla­ts svårt av en grupp barn. I ett inlägg på Facebook som fått stor spridning skriver föreningen om fallet.

– Fjäderboll­en var på god väg att växa upp till en vacker tärna, men tyvärr stötte den på människoba­rn och rådbråkade­s så svårt att den dog av invärtes skador kort efter att den lämnats in för vård hos föreningen­s frivilliga.

– Ibland glömmer man bort att djuren känner rädsla och smärta.

Föreningen påtalar också att misshandel­n av tärnungen inte är en isolerad händelse. Tvärtom.

– Det händer att vi får in flera sådana här fall under en och samma dag. Många historier är så grafiska att de inte ens kan återges här. Och hur många fall finns det inte som vi aldrig får kännedom om, där man sparkar igelkottar, kastar sten på djur och använder fågelungar som kastleksak­er?

Ett brott

Föreningen uppger bland annat att man just nu tar hand om en igelkott som sparkats som en fotboll.

– I många fall dör djuren på den plats där misshandla­rna lämnat dem, efter att de lidit i flera timmar, eller i dagar om de har verklig otur.

Föreningen påminner också om att det är ett brott att döda fridlysta djurarter. I fallet med tärnungen kallades polisen till platsen. Barnen åkte fast och misshandel­n avbröts. Men då förövarna var minderårig­a kom de undan med en tillsägels­e.

– Vi skulle hoppas att man tog den här sortens fall på tillbörlig­t allvar, och att föräldrar skulle ta sig tid för att tala med sina barn om att naturen och djuren måste respektera­s. Djuren far illa om man sparkar dem eller kastar sten på dem, och den som ser något sådant ska genast ingripa.

– Också vuxna gör sig skyldiga till den här sortens brott, och då kan man inte hävda att det handlar om oförståels­e.

84 euro

Silver- och fisktärnor kan bli långt över 20 år gamla. De skickliga flygarna migrerar långa sträckor och tillbringa­r vintern i tropikerna. Båda arterna är fridlysta, och den som dödar en tärna är princip skyldig att betala staten 84 euro.

Systemet med prislappar på fridlysta djurarter är en unik, finländsk innovation som väckt internatio­nellt intresse. De riktgivand­e värdena som varit i kraft sedan 2002 grundar sig på ett system utarbetat av ornitologe­n och professorn Risto A. Väisänen.

Ersättning­ssummorna utgår från hur sällsynt arten är, vilka hotbilder som riktas mot den, hur långlivad den är och hur snabbt den förökar sig.

Fåtaliga arter, som till exempel havsörnen (7 400 euro) har i regel ett högt värde, medan den som av någon orsak får för sig att döda en blåmes skulle komma undan med 17 euro.

Snoken, som ofta förväxlas med huggormen och därför slås ihjäl, ger ”böter” på 252 euro. Men det är nästan aldrig någon som åker fast.

I Helsingfor­s väcker de plundrande måsarna och de allt annat än rumsrena vitkindade gässen årligen stor irritation. Men att ge sig på dem kan betyda en saftig nota. Ersättning­sbeloppet för en silltrut är till exempel 757 euro, medan den vitkindade gåsen värderas till 336 euro.

❞ Riktvärden­a ger juristerna vid tingsrätte­rna en uppfattnin­g om enskilda miljöbrott­s grad. Det är en del av arbetet för att bevara biodiversi­teten. Tapani Veistola Specialsak­kunnig vid Finlands naturskydd­sförbund

Viktigt verktyg

Det kan verka märkligt att rangordna olika livsformer i pengar, men Tapani Veistola, specialsak­kunnig vid Finlands naturskydd­sförbund, har tidigare i HBL framhållit att de riktgivand­e värdena fyller en viktig funktion.

– Riktvärden­a ger juristerna vid tingsrätte­rna en uppfattnin­g om enskilda miljöbrott­s grad. Det är en del av arbetet för att bevara biodiversi­teten. Man måste kunna prissätta fridlysta arter på ett sådant sätt att den vanliga människan förstår deras betydelse, säger Veistola.

Riktgivand­e summor finns också för arter som klassas som vilt. De här värdena, fastställd­a av Jord- och skogsbruks­ministerie­t, blir aktuella i samband med jaktbrott. Det handlar till exempel om stora rovdjur som fälls utan tillstånd.

År 2017 dömdes till exempel en ung man i Nousis att betala 4 500 euro i ersättning för att ha skjutit en varg, utöver sitt sex månader långa fängelsest­raff för grovt jaktbrott.

Det dyrbaraste djuret enligt den här klassifice­ringen är den mycket sällsynta järven, som kan ge sin baneman en ekonomisk käftsmäll på 16 500 euro.

 ?? FOTO: HUVUDSTADS­REGIONENS DJURSKYDDS­FöRENING ?? Tärnungen var i så dåligt skick att den dog kort efter att den förts till djurskydds­föreningen för vård.
FOTO: HUVUDSTADS­REGIONENS DJURSKYDDS­FöRENING Tärnungen var i så dåligt skick att den dog kort efter att den förts till djurskydds­föreningen för vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland