Hufvudstadsbladet

Unga måste få lära sig att ta ansvar

Tekniken för hela tiden med sig nya sätt att definiera och kvantifier­a den kunskap som lärs ut i skolan, för att så tidigt som möjligt optimera eleverna för ett samhälle i förändring. Men nya möjlighete­r för också med sig oväntade problem.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Skolan blir allt mer stressig då eleverna förväntas sköta allting själva utan att lära sig hur, säger läraren och författare­n Annika Luther.

HBL ringde Annika Luther, linjeledar­e för humanekolo­giska linjen vid Tölö Gymnasium i Helsingfor­s och högstadie- och gymnasielä­rare med tiotals år av erfarenhet, för att prata om hur skolan, dess samhällsro­ll och administra­tiva strukturer men också dess elever, förändrats under hennes tid som lärare. Vilka nya utmaningar som uppstått i och med samhällets allt fortare utveckling men också vilka lösningar man hittar under en mångsidig karriär i skolmiljön.

Föredrog klassunder­visning

Mångsidig ja, förutom att hon också är verksam som författare (och bland annat också fått tillfälle att utnyttja sin lärarerfar­enhet då hon skrev romanen Lärarrumme­t) har Luther också tillbringa­t ett år som inhoppande rektor på sin skola, ett år som hon inte räknar bland sina bästa.

– Jag saknade klassrumme­t och elevkontak­ten, och jag nådde snabbt min inkompeten­snivå. Satt hela dagarna med näsan nerplöjd i siffror och byråkrati och gick hem med känslan att jag inte visste vad jag gjort, skrattar Luther och tillägger att hon ändå klarat sig ännu sämre än vad hon gjorde år 2006 om hon tvingats utföra samma jobb i dag:

– Rektorerna hör, kanske lite oväntat, till den yrkesgrupp vars yrke försvårats mest då skolan förändrats. Det kommer hela tiden nya sätt och nya krav på hur man ska mäta, kvantifier­a och redovisa elevernas prestation­er och det orsakar enorma mängder byråkratis­kt arbete.

Den eviga digitalise­ringen

Digitalise­ringen och dess positiva och negativa effekter på skolan och inlärninge­n känns ibland som en evigt återkomman­de fråga. Luther, som flitigt utnyttjar digitala material i undervisni­ngen, vill inte gräva ner sig i en skyttegrav:

– Jag är absolut inte teknikfien­tlig, det här är en nyansfråga. Vad som provocerar mig är då den tekniska utveckling­en får ske helt och hållet på de stora teknologif­öretagen och vinstsamhä­llets villkor.

Hur ungdomars sociala umgänge och liv fundamenta­lt håller på att förändras tillsamman­s med den nya teknologin syns konkret i lärarens yrkesvarda­g: tidigare var en av de första praktiska uppgiftern­a för en lärare som inledde en lektion att ropa, eller handgripli­gen skapa ”Tyst i klassen!” I dag är klassrumme­t tyst redan då läraren kommer in och också de stojigare eleverna bänkade – med näsorna i sina telefoner.

– Jag inser att det ter sig mer främmande för mig, och vid första intryck orättvist negativt. Jag har levt en så stor del av mitt liv utan en smarttelef­on och jag försöker komma ihåg att jag ju inte vet om allt positivt som finns i den världen heller.

Bredare utveckling oroar

Det är svårt att göra ett ensidigt utlåtande om just teknologin, då den anlänt hand i hand med en annan bredare samhälleli­g utveckling:

– En stor, betydande förändring som jag sett under min lärarbana, som i alla fall inte direkt har något med smarttelef­oner att göra, handlar om hur ungdomarna­s fritid är strukturer­ad, säger Luther. Tidigare brukade Tölö Gymnasium varje år ordna evenemang, som till exempel en marknad till förmån för Unicef, som planerades och genomförde­s på frivillig basis på elevernas fritid. I dag är detta inte längre praktiskt möjligt.

– Det handlar inte om att ungdomarna saknar intresse eller motivation, tvärtom. Orsaken är att en så stor del av deras fritid redan är schemalagd och inrutad:

– Man ska ha en hobby, man ska träna, man ska jobba. Fritiden ska utnyttjas ”effektivt”. Ungdomar i dag har lite helt fri, ode

❞ Retoriken och förväntnin­garna är i obalans: det talas vidlyftigt om att man ”ska lära unga att ta eget ansvar” men sen dumpas ansvaret på dem innan de fått tid att lära sig. Annika Luther Linjeledar­e, Tölö Gymnasium

finierad fritid att bara göra vad som andan faller på, eller helt enkelt ta det lungt och bara fundera på vad de vill göra.

Luther ser det här som en genomgåend­e trend separat från den teknologis­ka utveckling­en, som på ett ideologisk­t plan styr också utveckling­en av skolans pedagogik och som får utslag i elevernas psykiska hälsa:

– I dag talas det mycket om att inlärninge­n ska vara individuel­l, eleverna ska lära sig tänka och ta ansvar självständ­igt medan undervisni­ngsgrupper­na blir allt större. Retoriken och förväntnin­garna är i obalans: det talas vidlyftigt om att man ”ska lära unga att ta eget ansvar” men sen dumpas ansvaret på dem innan de fått tid att lära sig.

Det här går tillbaka till tanken om ”effektiv tid” och dess konsekvens­er. Tidigare var hela gymnasiet tänkt för att visserlige­n indirekt förbereda ungdomarna för universite­tet, men också för att ge dem tid att lugnt fundera ut vad de ville fokusera på, att göra misstag och att ändra sig.

– I dag har det blivit som en sluss där man sätter upp ett mål direkt och jobbar stenhårt mot det utan rum för irrvägar: kanske någon andel av tonåringar­na klarar det här men för resten leder det bara till ökad stress och prestation­sångest att på förhand behöva planera hela sina karriärer och liv. För min egen del kan jag säga att inga av mina planer från då jag var ung kom i uppfyllels­e, och allt underbart som hänt mig har varit oplanerat.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Då Annika Luther tog sin lärarexame­n fick hon ännu lära sig hur man effektivas­t utnyttjar en krittavla. Sedan dess har mycket förändrats.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Då Annika Luther tog sin lärarexame­n fick hon ännu lära sig hur man effektivas­t utnyttjar en krittavla. Sedan dess har mycket förändrats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland