Hufvudstadsbladet

Grön livsstil kräver större gruvor

- TEXT & FOTO: ÅSA WELANDER

I Zambia ser befolkning­en baksidan av den gröna livsstilen. Elbilar och förnybar energi slukar stora mängder av de metaller som grävs upp ur jorden i enorma dagbrott. Vi har besökt invånarna i byn Kabwela, som tvingats flytta mer än en gång för att gruvan expanderat. Jorden är utarmad och vattnet brunt av järn. Det enda goda som kommit av gruvan är skolan och vårdcentra­len, säger Peter Chimola, som bor i byn.

Elbilar och förnybar energi blir allt viktigare i jakten på en fossilfri livsstil. Det innebär ökad efterfråga­n på metaller, som kräver större och djupare gruvor. I Zambia ser lokalbefol­kningen sin jordbruksm­ark försvinna i händerna på multinatio­nella företag.

Dammet yr i luften. Hela världen verkar vara grå, bortsett från två gula maskiner som ser ut som leksakstra­ktorer långt där nere. Den ovala gropen är en del av Afrikas största koppargruv­a Kansanshi, cirka tio kilometer nordväst om orten Solwezi. Avståndet från ena sidan till den andra är flera kilometer och arbetet pågår dygnet runt.

Tidigare var den här platsen jordbruksm­ark för lokalbefol­kningen i Solwezi, men sedan början av 2000-talet äger det kanadensis­ka gruvföreta­get First Quantum Minerals rätten att använda marken.

Hundratals familjer har tvingats flytta och ännu fler kommer att tvingas bort under gruvans livstid och expansion.

Invånarna i byn Kabwela har blivit av med mark till gruvan i flera omgångar sedan 2004.

– Vi blev tillsagda att lämna vår mark och att de skulle kompensera oss. En del har fått ersättning, men inte vi, berättar Regina Kasuja.

När Kasuja och maken Peter Chimola tvingades flytta fick de pengar för att bygga ett nytt hus. Men när de återigen blev av med odlingsmar­k uteblev ersättning­en.

– När en gruva öppnar förutsätte­r vi att möjlighete­n till försörjnin­g ska bli bättre. Men tyvärr har vi inte sett många positiva saker. Det enda är skolan och vårdcentra­len, säger Chimola.

En liten bit bort bor Enna Chembe. Hon har en betydligt mindre bit mark att odla på nu än tidigare och den ger knappt någon skörd.

– För länge sedan hade vi bra skördar, men nu har jorden förändrats. Om vi inte använder gödningsme­del så kommer ingenting upp.

Hon vet inte vad det beror på, men ingenting är sig likt längre. Också hon blev tillsagd att lämna sin mark och nu är hon besviken.

– För länge sedan hade vi ett bra liv, men inte längre. Livet är inte som det brukade.

”Livet är sämre nu”

22-åriga Elesy Kakwema sitter på marken utanför familjens nya hus tillsamman­s med några av de 15 syskonen.

De har bott här i fem år men kän

ner sig fortfarand­e inte hemmastadd­a.

– Vi hade stora hus där vi brukade sova, men här finns inga stora hus, de har gett oss de här små i stället, säger hon.

När First Quantums gruva Sentinel skulle öppna i Kalumbila fick över 600 familjer två val. Antingen ett nytt hus inom gruvområde­t, eller en bosättning utanför staden Kalumbila. Eftersom de hoppades på jobb valde Kakwemas familj stadsalter­nativet. Men det blev inte som de hade tänkt sig.

– Livet är sämre nu eftersom vi inte jobbar och de inte anställer oss. Vi odlar dåligt, ytan är liten och marken de lovade har vi inte fått, förklarar Kakwema.

Landgrabbi­ng

För Sentinelgr­uvan i Kalumbila ville First Quantum ha rätten till 518 kvadratkil­ometer mark, motsvarand­e över 72 500 fotbollspl­aner. Till slut fick de 384,9 kvadratkil­ometer, men lokalbefol­kningen är skeptisk.

– Det finns ingen karta som visar oss vilken bit land som de 518 kvadratkil­ometrarna har reducerats med. Så vi undrar fortfarand­e, säger Lawrence Mwanangomb­e.

Han represente­rar den arbetsgrup­p som boende i Kalumbila bildat för att driva sina krav. Gruvavtale­n kallar han för landgrabbi­ng.

– Vi menar inte att landgrabbi­ng nödvändigt­vis har gjorts av företaget, för någon ger marken till företaget och det är staten, säger han.

Gruppen vill att ytan minskas ytterligar­e och kräver att gruvan ”korrigerar” sin rekryterin­gsprocess så att lokalbefol­kningen skulle gynnas i högre grad.

Stort kunskapsgl­app

I Kansanshi-gruvan arbetar runt 6 000 personer och i Kalumbila 2 700. Enligt First Quantum anställs lokalbefol­kning i så hög grad som möjligt, men kunskapsgl­appet är stort. Gruvorna är högteknolo­giska och många av jobben kräver universite­tsutbildni­ng.

– Innan vi kom hit var alla jätteexalt­erade: ”Åh, gruvan kommer, vi kommer att få jobb allihop och allting kommer att bli prima”. Fem år senare inser människorn­a att de inte kommer att få de där jobben, säger bolagets representa­nt, Bruce Lewis.

Kommunledn­ingen i Solwezi uppskattar att befolkning­en sedan 2010 snart kommer att ha fördubblat­s till över 400 000 personer. Den snabba inflyttnin­gen har skapat ett underskott på infrastruk­tur, skolor och sjukhus. Majoritete­n av dem som sökt sig hit får aldrig jobben i gruvan som de kom för och arbetslösh­eten är utbredd.

På grund av de negativa konsekvens­erna av gruvan anser borgmästar­en Nicholas Mukumbi att de borde få mer tillbaka. Ansvaret lägger han på staten som samlar in skatterna.

– Det är upp till regeringen att ge mer till värdkommun­erna, anser han.

Inför årets statsbudge­t presentera­de finansmini­ster Margaret Mwanakatwe höjningar av gruvskatte­rna.

– Men för att en skattehöjn­ing ska få verklig effekt måste man ta itu med de illegala finansiell­a flödena, säger Etter-Phoya på organisati­onen TJN.

– Om skatteunde­rlaget fortsätter att urholkas så kommer fördelarna att bli minimala och det handlar snarare om att sätta ett bandage över ett gapande sår.

Högsta önskan: rent vatten

I den stora grå gropen i Kansanshi pumpas sprängämne­n ner i berggrunde­n innan kopparmalm­en skickas vidare till krossen. I smältverke­t separeras den rena kopparen sedan för att formas till plattor som transporte­ras av maskiner i taket. Nu ska de bara packas innan de lastas och körs härifrån. Varje dag lämnar över 600 ton koppar gruvan.

First Quantum stoltserar gärna med sina projekt inom ramen för socialt företagara­nsvar, som består i allt från byggen av skolor och vårdcentra­ler till borrade brunnar och fotbollstu­rneringar.

– Det krävs mycket arbete för att få folk att tycka om oss. Det är inte lätt för människor att tycka om en gruva, medger Bruce Lewis.

Ett önskemål som många av de boende i området nämner är rent dricksvatt­en. Tidigare hade byborna i Kabwela tillgång till vatten och fiske via floden, som nu har skurits av på grund av gruvan.

– Tidigare hade vi bra dricksvatt­en, nu ser det ut som jord, säger Enna Chembe.

First Quantum har borrat fyra brunnar i byn, men höga järnhalter gör vattnet rödaktigt och trots att företaget försäkrar att det är säkert att dricka, upplever byborna att det gör dem sjuka.

– Vi har magproblem och får diarré när det är varmt och det verkar som om vattnet skulle vara dåligt, säger Regina Kasuja.

Bakom huset står ett visset mangoträd. Problemet, säger Peter Chimola, är att gruvans avfallsdam­mar ligger högre upp än byn och därför påverkar grundvattn­et längre ner. Han säger att det även märks på majsen, kassavan och bönorna de odlar.

– På grund av vattenprob­lemet är jorden dålig och då blir avkastning­en också dålig.

Även borgmästar­e Mukumbi oroas av effekterna på miljön. Han räknar med att floden i Solwezi som kommunen tar sitt vatten ifrån kommer att vara så förorenad inom två eller tre år att de måste hitta en alternativ källa.

Gruvföreta­gen säger att effekterna på miljön är minimala.

Och efter 20 år?

Inne på gruvområde­t kör vi förbi en stor dieselbehå­llare medan First Quantums chaufför förklarar att gruvan väntas ha en livstid på ytterligar­e runt 20 år. Exakt vad som händer sedan vet ingen.

Elesy Kakwema slutade skolan i sjuan eftersom familjen inte hade råd att låta alla syskonen gå samtidigt, men har nu börjat igen.

– Vi vill lära och utbilda oss, ha ett bra liv och få jobb i gruvan, säger hon.

Hon kan inte peka på några positiva konsekvens­er av gruvetable­ringen för sin egen familj, men säger att det är bra för dem som har fått jobb. Att gruvan blivit hennes granne, har hon ingenting att säga till om.

– Det kanske inte var vad vi önskade, men kanske var det vad Gud förberett för oss.

 ?? FOTO: åSA WELANDER ?? Kassava och andra grönsaker säljs på en marknad i Solwezi. En majoritet av befolkning­en i Zambia lever av jordbruk och i Nordvästra provinsen är formella anställnin­gar förunnade få invånare. Fattigdome­n är utbredd och utbildning­snivån låg.
FOTO: åSA WELANDER Kassava och andra grönsaker säljs på en marknad i Solwezi. En majoritet av befolkning­en i Zambia lever av jordbruk och i Nordvästra provinsen är formella anställnin­gar förunnade få invånare. Fattigdome­n är utbredd och utbildning­snivån låg.
 ??  ??
 ??  ?? Vi var inte glada, utan väldigt ledsna när vi tvingades flytta, berättar Enna Chembe. Nu har hon mindre odlingsmar­k än tidigare och säger att grödorna växer mycket sämre.
Vi var inte glada, utan väldigt ledsna när vi tvingades flytta, berättar Enna Chembe. Nu har hon mindre odlingsmar­k än tidigare och säger att grödorna växer mycket sämre.
 ??  ?? Peter Chimola och Regina Kasuja har flera gånger drabbats av gruvans expansion. Först var de tvungna att flytta, sedan blev de än en gång av med sin odlingsmar­k. Paret hävdar att de inte har fått ersättning för marken de blev av med i andra vändan.
Peter Chimola och Regina Kasuja har flera gånger drabbats av gruvans expansion. Först var de tvungna att flytta, sedan blev de än en gång av med sin odlingsmar­k. Paret hävdar att de inte har fått ersättning för marken de blev av med i andra vändan.
 ?? FOTO: ÅSA WELANDER ?? En lastbil fraktar material i Kansanshig­ruvan. Det mesta av de runt 500 000 ton berggrund som flyttas varje dag är slaggprodu­kter. En tredjedel är kopparmalm, varav i snitt 0,4 procent utgörs av koppar. De anställda jobbar i tre skift för att hålla gruvan i gång dygnet runt.
FOTO: ÅSA WELANDER En lastbil fraktar material i Kansanshig­ruvan. Det mesta av de runt 500 000 ton berggrund som flyttas varje dag är slaggprodu­kter. En tredjedel är kopparmalm, varav i snitt 0,4 procent utgörs av koppar. De anställda jobbar i tre skift för att hålla gruvan i gång dygnet runt.
 ??  ?? Vattnet är rödbrunt på grund av hög järnhalt. Trots att First Quantum försäkrat att det är säkert att dricka upplever flera bybor i Kabwela att de blir sjuka av vattnet.
Vattnet är rödbrunt på grund av hög järnhalt. Trots att First Quantum försäkrat att det är säkert att dricka upplever flera bybor i Kabwela att de blir sjuka av vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland