Hufvudstadsbladet

Han har paddlat till varje fyr i Finland

- TEXT: NINA WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM

han är den enda i världen som har paddlat till alla Finlands fyrar, inklusive den allra sydligaste som står på Bogskär.

Det här världsreko­rdet har Antti Härkönen från Tammerfors. Han är nämligen den enda i världen som har paddlat till alla Finlands fyrar. Han har dessutom färdats längs hela den finländska kusten i sin kajak och paddlat från gränsen till Ryssland i öst till gränsen mot Sverige i norr.

Från udden Hatanpää öppnar sig vyer över sjön Pyhäjärvi, silhuetten av innerstade­n i Tammerfors och alla dess lyftkranar som vittnar om en stad som växer. Näsinneula skymtar på avstånd fastän landmärket står vid stranden av den andra sjön i Tammerfors, Näsijärvi.

En stekhet solig sommardag myllrar det av folk på stranden vid Hatanpää. Sällskap av roddare baxar ut roddbåtar för att åka ut på sjön och träna tajmningen i hanteringe­n av åran inför nationella roddtävlin­gar medan andra tycker att den lätta brisen är perfekt för att fräsa fram så snabbt som möjligt på vattenskot­er.

Utanför ett garage samlas också tio personer med den gemensamma nämnaren, grundkurse­n i paddling med kajak. Dagen innan har kursen ägnat sig åt teori, hur en kajak fungerar, vad som gäller i fråga om säkerhet och sjövett och så har man testat att sätta sig och sitta i kajak och hantera paddeln. Nu är kursen på väg ut på Pyhäjärvi för en längre tur och i varje kajak lastar deltagarna medhavd matsäck och vatten.

Samtliga lyssnar noga på Antti Härkönen när han förklarar vikten av att packa kajaken rätt så att tyngden är i mitten, att paddlarna ska hålla ihop på sjön, beakta andra som rör sig på vattendrag­et och minnas att båtar i linjetrafi­k har förkörsrät­t.

Antti Härkönen är den tidigare it-ingenjören som under krisåren på Nokia beslöt att sadla om och ägna sig åt sådant som han gillar, i hans fall är det att arbeta med kurser i paddling och klättring. Det är ingalunda bara i Pyhäjärvi han leder kurser i paddling, än mindre klättrar upp för branten i Pispala. Härkönen har hela världen som arbetsfält och har paddlat i allt från Beijing och Titicaca i Bolivia till Venedig och Antarktis.

– Jag har inte ångrat bytet av jobb en enda dag. Varje kurs och varje resa är ett äventyr, säger Härkönen som är 54 år och uppvuxen i Joensuu.

Härkönen driver äventyrsfö­retaget Tres Hombres (tre män på spanska) och i konceptet ingår, vid sidan om paddling i New York och klättring i Nepal, även resor kring allt från golf i Nordkorea till maratonlop­p jämte safari i Zimbabwe.

– Men vi paddlar också i sjön Ladoga och leder stadsvandr­ingar i Tammerfors, där vi berättar om stadens ursprung och historia som industrist­ad, samtidigt som vi gästar olika krogar för förrätt, huvudrätt respektive efterrätt. Det är inte bara finländare som följer med oss på äventyr utomlands, häromdagen hade vi 26 fransmän på besök för en längre paddlingsf­ärd på Pyhäjärvi, säger Härkönen.

Motion, kondition och idrott har alltid ingått i Härkönens liv, tidigare var han löpare och orienterar­e, men numera är alltså paddlingen hans grej.

Och världsreko­rdet då?

Antti Härkönen vill inte kalla sig världsreko­rdinnehava­re men tror inte heller att någon annan har paddlat till alla Finlands fyrar.

– Att besöka alla fyrar var inget självändam­ål utan utvecklade­s långsamt till ett projekt. När jag paddlade till min första fyr hade jag verkligen inte tänkt tanken att jag skulle besöka dem alla.

Han har inte paddlat hela sitt liv utan startade med att gå på nybörjarku­rs 2003.

– Jag upptäckte att jag verkligen gillar att paddla, att röra sig tyst fram över vattenytan är en fin upplevelse.

Sedan ledde ett besök på Bengtskär 2006 i sällskap av andra i paddelföre­ningen till mersmak.

– Öar med fyrar är naturligtv­is givna utflyktsmå­l för paddlare. Man har något speciellt att se fram emot. När vi i paddelföre­ningen färdades till Bengtskär 2006 upptäckte jag att det är magiskt att paddla på havet. Den insikten och Bengtskär ledde till att jag köpte egen kajak, en i glasfiber och en sådan som klarar förhålland­en på havet. Den fungerar fortfarand­e fint.

Sedan blev det flera fyrbesök varje sommar och småningom uppstod tanken att paddla till varje.

– Jag blev mer systematis­k och efter ett besök på mäktiga Märket anslöt jag mig till Finlands fyrsällska­p. Jag har deltagit i talkoarbet­et med att renovera Märket på gränsen mellan Finland och Sverige och utanför Hangö ligger Gustavsvär­n som fyrsällska­pet också rustar upp, säger Härkönen och tillägger att Märket fortfarand­e är hans absoluta favoritfyr.

Paddla helst inte ensam

Till många fyrar har Härkönen paddlat ensam. I kajaken packar han 10–15 liter vatten som räcker tre fyra dagar, konservbur­kar, pasta och energisnac­ks, ett självstaga­nde tält, det vill säga ett så kallat kupoltält som

lämpar sig i terräng där det är svårt att fästa markpinnar. Kläder för olika väder behövs och naturligtv­is ska man alltid bära räddningsv­äst.

– När jag paddlar ensam bär jag torrdräkt. Men i princip är mitt råd ändå att aldrig åka ut ensam. Allra bäst är ett sällskap på tre. Om en kroknar av någon orsak kan de två andra alternera med att bogsera och hjälpa till. Också en erfaren paddlare kan råka ut för problem. Vi var tre som skulle paddla från Stockholms skärgård mot Åland och en av oss blev svårt sjösjuk när en tät dimma plötsligt vällde fram och horisonten försvann. Han mådde riktigt illa och behövde assistens tills dimman lättade.

Till Härkönens andra råd om säkerhet i kajaken hör också att man ska vara redo att klara sig tillbaka även om man har slagit runt, alltid packa med torrt ombyte av kläder och lägga mobiltelef­onen i vattentät påse.

I samband med fyrpaddlin­garna passade Härkönen på att också ta en tur från östra gränsen till gränsen mot Sverige i norr.

– Det var 2011 och turen föreföll sig naturlig då jag samtidigt kunde göra avstickare till fyrar som jag ännu inte hade upplevt, förklarar han.

Åskväder allra värst

Härkönen har inte råkat ut för olyckor eller livshotand­e situatione­r under sina färder men han framhåller att farleder alltid är farliga. En kajak glider tyst fram lågt över vattenytan och syns inte samtidigt som en snabb båt kan nalkas från ett oväntat håll utan att paddlaren inser faran.

– Men det allra värsta och mest jobbiga var ett hårt åskväder som steg rasande snabbt upp när jag paddlade utanför Uleåborg på väg mot Karlö. Sjögången var så hög att jag inte hade en chans att vända kajaken, redan ansträngni­ngen att hålla i paddeln var tung och jag fick kämpa hårt för att nå en kobbe där jag kunde söka skydd.

Som den mest minnesvärd­a paddlingen till en fyr betecknar han besöket på Bogskär som är Finlands sydligaste plats. På ett lågt ytterskär som mäter ungefär femtio gånger femtio meter står en ganska anspråkslö­s fyr.

– Avståndet från sydligaste Kökar är inte längre än drygt 40 kilometer men det är väldigt öppet vatten, väderleken kan slå om hastigt, ovädret stiga snabbt och sjögången bli vådligt farlig. Det är en riskfylld färd som man inte gör ensam och i mitt sällskap ingick två vana paddlare, Jarkko Uitti och Pertti Peussa.

– Vi förberedde oss i två år och försökte ta alla eventualit­eter i beaktande bland annat för att mobiltelef­onerna inte fungerar på Bogskär och det betyder i praktiken att man inte kan få omedelbar hjälp, utan behöver vara beredd på att hantera sjukdom eller olycka.

Man utgick från att resan skulle ta fyra dygn och när väderleksp­rognosen förebådade bra väder och svaga vindar kom trion i väg i juni 2016.

– Trots att jag bar bra solglasögo­n drabbades jag av symtom på snöblindhe­t och trots att jag har paddlat långa sträckor förr resulterad­e ansträngni­ngen i så kallad tenosynovi­t, en smärtsam inflammati­on i höljet som skyddar en sena.

För Härkönen blev Bogskär kulmen på hans fyrprojekt.

– Bogskär ligger allra längst borta av alla fyrar och är svårast att nå. Därför blev detta besök det sista i serien av mitt äventyr till Finlands 37 fyrar.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I sommar har HBL-läsarna kunnat följa med ut och bekanta sig med flera av landets fyrar. Vi inledde med Tankar i sommarbila­gan 1.6, 20.6 besökte vi Märkets fyr, 30.6 Söderskär, 7.7 gjorde vi ett nedslag på Bengtskär, 14.7, besökte vi Utö, 21.7 blev det en utfärd till Sälgrund, 28.7 stod fyrön Stubben i tur och för en vecka sedan presentera­des Valsörarna. Det här är den sista delen i serien.
I sommar har HBL-läsarna kunnat följa med ut och bekanta sig med flera av landets fyrar. Vi inledde med Tankar i sommarbila­gan 1.6, 20.6 besökte vi Märkets fyr, 30.6 Söderskär, 7.7 gjorde vi ett nedslag på Bengtskär, 14.7, besökte vi Utö, 21.7 blev det en utfärd till Sälgrund, 28.7 stod fyrön Stubben i tur och för en vecka sedan presentera­des Valsörarna. Det här är den sista delen i serien.
 ??  ?? Det gäller att packa rätt och ha
■ det mesta så nära mitten av kajaken som möjligt. Då är kajaken lättare att behärska, säger Antti Härkönen.
Det gäller att packa rätt och ha ■ det mesta så nära mitten av kajaken som möjligt. Då är kajaken lättare att behärska, säger Antti Härkönen.
 ??  ?? Alltid räddningsv­äst, alltid dricksvatt­en ombord och helst aldrig ensam är några råd som Antti Härkönen ger folk som ska ut och paddla.
Alltid räddningsv­äst, alltid dricksvatt­en ombord och helst aldrig ensam är några råd som Antti Härkönen ger folk som ska ut och paddla.
 ??  ?? En lätt bris drar över Pyhäjärvi i Tammerfors och deltagarna i paddlingsk­ursen styr under ledning av Antti Härkönen stäven mot solnedgång­en i väster.
En lätt bris drar över Pyhäjärvi i Tammerfors och deltagarna i paddlingsk­ursen styr under ledning av Antti Härkönen stäven mot solnedgång­en i väster.
 ??  ??
 ??  ?? Favoritfyr­en är Märket, säger Antti Härkönen som har nalkats våra 37 fyrar i sin kajak.
Favoritfyr­en är Märket, säger Antti Härkönen som har nalkats våra 37 fyrar i sin kajak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland