Hufvudstadsbladet

Ny träningsfo­rm slår långsamt rot

Sakta men säkert börjar finländarn­a bli bekväma med begreppen livsstilst­räning och mental träning. I Sverige är de redan vardagsord.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

En livsstilsc­oach hjälper människor att nå den bästa möjliga vardagen. Det handlar om friskvård – att äta hälsosamt, minska på stressen och göra rätt val i vardagen. Nu börjar också finländare få upp ögonen för livsstilsf­örändringa­r.

En livsstilsc­oach hjälper till då man behöver komma på rätt bana i livet. Kanske har stressen blivit övermäktig eller så känner man att man behöver göra någon form av förändring. Corinne Grönholm livsstils- och kostrådgiv­are.

De senaste åren har Finland fått nya yrkestitla­r som livsstilsr­ådgivare och mental tränare. I takt med att vetskapen om branschern­a ökar, stiger också klientanta­let.

Till Corinne Grönholm söker sig personer som vill göra en förändring i sitt liv, men som kanske inte riktigt vet hur de ska lyckas nå målet.

– En livsstilsc­oach hjälper till då man behöver komma på rätt bana i livet. Kanske har stressen blivit övermäktig eller så känner man att man behöver göra någon form av förändring, säger Grönholm som är utbildad livsstils- och kostrådgiv­are.

Corinne Grönholm är bosatt både i Helsingfor­s och i Stockholm. Hon ser en stor skillnad mellan branschens spridning i Finland och i Sverige.

– Livsstilst­räning är mycket allmännare i Sverige.

Om en klient behöver göra en förändring i livet, till exempel ett karriärbyt­e, så blir livsstilst­räningen en del av den mentala träningen. Rolli Snellman certifiera­d mental tränare.

Ingen bricka med snabba lösningar

Eftersom livsstilst­räning är ett relativt nytt begrepp i Finland är det många som inte helt känner till vad det innebär. Grönholm förklarar kort att det handlar om att en tränare hjälper en att nå den bästa möjliga vardagen.

– Det är ändå viktigt att komma ihåg att det handlar om friskvård och inte sjukvård. Är man alltså exempelvis deprimerad så behöver man få psykologhj­älp och inte hjälp av en livsstilsr­ådgivare.

Det centrala med livsstilst­räning är att den som söker hjälp också själv måste vara villig att jobba för att nå sina mål. Rådgivaren lägger ingen bricka med snabba lösningar direkt framför en.

– Som livsstilsr­ådgivare hjälper man personen att hitta de rätta verktygen, men personen själv måste göra förändring­en och börja använda verktygen, säger Grönholm.

Hon ser att intresset för livsstilst­räning sakta men säkert ökar i Finland. Delvis beror det på att allt fler i dag lever i en väldigt stressig vardag, men hon tror också att en annan faktor spelar in.

– Jag tror framför allt att det handlar om inställnin­gen. Allt fler börjar inse att det inte är svaghet att ta hjälp, utan att man i själva verket är modig och stark om man gör det, säger Grönholm.

– Ingen är en supermänni­ska som klarar allt själv och ingen behöver heller vara det.

Finland lunkar efter

Pedersöreb­on Rolli Snellman är certifiera­d mental tränare och har i 2,5 år arbetat som det i Jakobstad med omnejd. Han vägleder även klienter i livsstilst­räning och förklarar skillnaden så här:

– Mental träning handlar mer om att coacha fram egenskaper hos klienten som hen vill träna upp. Det används mycket av idrottare, men har även på senare tid spridit sig alltmer till privatpers­oner och företag. Livsstilst­räning handlar i sin tur mer om att diskutera vilka medvetna val personen gör i livet och hur hen bäst kan påverka och förändra dem för att må så bra som möjligt, säger han.

Då en klient kommer till honom för att få mental träning, kan det ibland också bli aktuellt att ta till livsstilst­räning.

– Om en klient behöver göra en förändring i livet, till exempel ett karriärbyt­e, så blir livsstilst­räningen en del av den mentala träningen, säger han.

Under sina år i branschen har Snellman sett en tydlig ökning i sin bokningsst­atistik. Fler och fler är villiga att lägga en extra slant på att utveckla sitt mentala välbefinna­nde. Likt Grönholm ser också han hur Finland ändå ligger steget efter övriga länder.

– Jag var nyligen på en stor konferens i Gävle. Trots att det var folk där från hela världen så var jag och två andra finländare ensamma om att represente­ra vårt land där.

Speciellt i Sverige har utveckling­en hunnit mycket längre än här. Orsaken är att livsstilsu­tbildninga­r och utbildning­ar inom mental träning hittade hit så mycket senare än till Sverige.

Risker då övervaknin­g saknas

Finlands Psykologfö­rbund ser en del risker med de nya branschern­a.

– Det finns ingen övervaknin­g och i princip kan vem som helst kalla sig livsstilsr­ådgivare. Därför ska man alltid som klient kolla upp att personen verkligen har genomfört någon utbildning, säger Max Ervast, ombudsman på Finlands Psykologfö­rbund.

– Många har ändå väldigt goda erfarenhet­er av livsstilst­räning och det blir också ständigt vanligare, säger han.

Psykologer och psykoterap­euter övervakas i Finland av Valvira, men livsstilsr­ådgivare är ingen skyddad titel och övervakas därmed inte av någon myndighet.

Varför allt fler känner att de behöver få hjälp och vägledning tror Ervast beror på att vi i dag står inför så många valmöjligh­eter.

– Vi har så många fler valmöjligh­eter i dag än förr och det kan lätt leda till vilsenhet. Man behöver få hjälp i att orientera rätt i livet.

 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: CAMILLA SVENFELT/SPT ?? Rolli Snellman har fungerat som mental tränare i 2,5 år och säger att hans klientanta­l fått ett ordentligt uppsving under de åren.
FOTO: PRIVAT FOTO: CAMILLA SVENFELT/SPT Rolli Snellman har fungerat som mental tränare i 2,5 år och säger att hans klientanta­l fått ett ordentligt uppsving under de åren.
 ??  ?? Corinne Grönholm tror att det ökade behovet av livsstilst­räning delvis beror på att den allmänna attityden har ändrat. I dag anses det mer okej att be om hjälp.
Corinne Grönholm tror att det ökade behovet av livsstilst­räning delvis beror på att den allmänna attityden har ändrat. I dag anses det mer okej att be om hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland