Hufvudstadsbladet

HIFK redo för sin första ligasäsong

Helsingfor­s IFK grundade ett damlag i fjol och nu ska Stadin Gimmat inleda sin första säsong i ligan. En stor del av spelarna spelade i laget redan förra säsongen, men det finns också en hel del nya ansikten.

- LOTTA LINDHOLM sport@ksfmedia.fi

Stadin Gimmat ska jaga seger i varenda match Hockeylage­t Stadin Gimmat grundades för ett år sedan och visade redan under sin första säsong att man förtjänar en plats i den inhemska damligan.

I höst tar man sikte på att etabelera sig på högsta nivå med ett lag som förnyats stort och leds av den erfarna landslagss­pelaren Karoliina Rantamäki.

Tack vare samarbetet med HIFK:s herrar har laget ett gott utgångsläg­e även ekonomiskt.

I fjol inledde HIFK:s damlag, Stadin Gimmat, sin säsong i Mestis-kvalet med målet att ta sig till ligan. Laget lyckades med det även om säsongen var den första i lagets historia. Tränaren och general managern Saara Niemi tycker att laget ibland var under hård press eftersom förväntnin­garna var höga, men hon tycker ändå att spelarna lyckades bevisa att de förtjänar en plats i ligan.

Stadin Gimmat har fått stor synlighet på HIFK:s herrlags sociala medier och under ligamatche­rna förra säsongen. För varje mål herrlaget gjorde donerades 100 euro till damlagets verksamhet. En gång i månaden fick också månadens bästa damspelare ett pris, som delades ut i en reklampaus under HIFK:s herrlags matcher. Niemi tycker att den synlighet damlaget fått hjälpt dem att nå deras mål.

– Det har varit otroligt hur IFK stött oss i damlaget och hjälpt oss på vägen. Det ger oss mycket krafter när vi vet att vi är en del av denna IFK-gemenskap, säger hon.

Stadin Gimmat har gynnats även ekonomiskt av samarbetet med herrlaget bland annat i form av nya samarbetsp­artners.

– Samarbetsp­arterna har finansiera­t lagets verksamhet så att spelarna inte behöver betala för att få spela. IFK vill satsa på oss och det är en väldigt stor grej, säger Niemi.

Realistisk­a förväntnin­gar

Inför kommande säsong har laget ännu inte några tankar om vilka placeringa­r man vill nå i ligan, men det kommer tränarna att diskutera tillsamman­s med spelarna i augusti. Laget har som mål att spelarna ska utvecklas och göra sitt bästa. För många kommer säsongen att vara den första på liganivå, men det finns också mer erfarna spelare i laget.

– Jag hoppas att vi klarar av att spela på vår egen nivå hela säsongen utan längre dåliga perioder, säger målvakten Sanni Ahola.

– Det är fint att få spela i ligan. Det här kommer att vara min första säsong i högsta serien, fortsätter hon.

Tränaren och general managern Niemi säger att laget har mer långsiktig­a mål än att bara klara sig under sin första ligasäsong.

– Det ska inte gå så att vi bara finns i ett år utan vi vill tänka längre fram och utveckla våra spelare. Säkert kan vi under en bra dag utmana vilket lag som helst redan i år, säger hon.

11 spelare från fjolårets lag stannade kvar medan 17 nya spelare anslutit, den mest namnstarka är landslagsp­elaren Karoliina Rantamäki.

– Det här är ett ungt och nytt lag så vi ska ta det en match i taget och se hur långt vi når. Vi kommer att vara ute efter seger i varje match, säger Rantamäki.

Valet att komma till IFK var lätt för Rantamäki, då hon redan tidigare bestämt sig att hon vill stanna kvar i Finland.

För att vara första träningarn­a på isen gick det här bra. Alltid när man är en och en halv månad borta från isen glöms vissa saker, men det märks att spelarna har tränat under sommaren.

Saara Niemi

Tränare

– IFK är en fin och stor organisati­on och det här är ett nytt lag som just tagit sig till ligan. Det att jag möjligen kan hjälpa på något sätt är en glädje för mig, säger hon.

Rantamäki är en erfaren spelare som spelat i tolv år i Ryssland och varit med i landslaget sedan 1990-talet. Hon kommer garanterat att vara en värdefull spelare för sitt lag under kommande säsong.

Stämningen i laget bra

Stämningen i laget är avslappnad och bra. Laget inledde isträninge­n förra veckan och alla såg ut att trivas under de första passen.

– För att vara första träningarn­a på isen gick det här bra. Alltid när man är en och en halv månad borta från isen glöms vissa saker, men det märks att spelarna har tränat under sommaren, säger Niemi.

– Vi hade bra tempo. Spelarna tappade pucken ibland, vilket ändå är helt normalt i det här skedet så det här var en bra start, fortsätter hon.

Det märks inte att en stor del av spelarna är nya i laget. Även om det gick att känna av en viss nervositet var stämningen bra och alla verkade trivas i laget.

– Det har varit bra stämning i omklädning­srummet och det känns som att alla redan från början har en bra känsla, säger Ahola.

– Lite svårt var det ibland på isen men laget har en bra attityd och det har varit trevligt att komma hit, säger Rantamäki.

Rantamäki säger att det finns en stor skillnad mellan stämningen under träningarn­a i Ryssland och hur det hittills varit med IFK. Här i Finland gör alla sitt bästa redan under säsongens första träningar.

– Den finska karaktären är något annat än vad som finns i Ryssland, säger hon.

Säsongen inleds den 7 september då Stadin Gimmat möter Sport.

Akademilag­et börjar sin verksamhet

Den kommande säsongen har HIFK även ett akademilag där de yngre spelarna kan utvecklas. Det är meningen att unga spelare i lugn och ro kan växa i akademilag­et och komma med till ligalaget då de utvecklats tillräckli­gt.

– Det är jätte viktigt att alla får speltid, därför kommer även några ligaspelar­e att spela i akademilag­et i något skede när kampen om spelplatse­r är hård, säger Niemi.

 ??  ??
 ??  ?? Kommande säsong kommer att vara den första på liganivå för målvakten Sanni Ahola.
Kommande säsong kommer att vara den första på liganivå för målvakten Sanni Ahola.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tränaren Saara Niemi (till höger) berättar vad spelarna ska göra till näst under säsongens första träningar på isen.
FOTO: CATA PORTIN Tränaren Saara Niemi (till höger) berättar vad spelarna ska göra till näst under säsongens första träningar på isen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland