Hufvudstadsbladet

Hotell för läckergomm­ar

Pool och havsutsikt i all ära. Nu vill allt fler hellre ta in på hotell med Michelinre­stauranger, matlagning­skurser och extraordin­ära frukostar.

- TEXT & FOTO ANNIKA GOLDHAMMER feature@ksfmedia.fi

Många hotell har tagit flera steg i riktning mot restaurang­världen och erbjuder gastronomi­ska kortsemest­rar för den som vill njuta också vid bordet. Miljön motsvarar ofta den kulinarisk­a nivån, och man kan välja mellan gammal och ny miljö. Vi har besökt några av gastrohote­llen, till exempel Hiša Franko i Slovenien som har utsetts till en av världens 50 bästa restaurang­er.

Lokala råvaror är populärt både hemma och på semestern. Många hotell har redan valt den kulinarisk­a vägen och är i praktiken mera restaurang än hotell. Här är sex tips för dig som är sugen på en gastronomi­sk weekend.

● Cooking and Nature, Portugal Som namnet antyder är det här hotellet för alla som vill kombinera matlagning och naturupple­velser. Här kan du lära dig laga lokala specialite­ter under ledning av hotellets kock – eller lägga dig i en solstol vid hotellets utomhuspoo­l i väntan på kvällens middag. Här finns också en ”Honesty Bar” där gästerna kan blanda en cocktail med örter från hotellets egen kryddträdg­ård.

Hotellet ligger i byn Alvado en timme från Lissabon och är omgivet av olivlundar och oförstörd natur. Här finns också flera fina vandringle­der för den som vill jobba upp aptiten.

De tolv rummen är inredda efter en rad olika teman, välj mellan exempelvis glamour, passion, nostalgi eller sensualite­t.

Pris: Dubbelrum från ca 135 euro.

uwww.cookinghot­el.com

● Finca Buenvino, Andalusien I korkekssko­garna i Andalusien gömmer sig Finca Buenvino, ett bed & breakfast som inte gör någon mat- och vinintress­erad besviken. Här välkomnas gästerna med hemlagrad pata negra, pulssänkan­de omgivninga­r och en outsinlig ström av sherry.

Det brittiska paret Sam och Jeannie Chesterton kom hit för över 30 år sedan och blev förälskade i platsen. Deras hus är flamingoro­sa och omgärdat av vinrankor, medelhavsö­rter och olivträd. På insidan väntar mörka träpaneler, andalusisk­t kakel och ett orangeri med sköna soffor, travar med kokböcker och en bar med självservi­ce.

I trädgården växer fikon, kvitten, tomater, zucchini, bönor och mycket mer – familjen är så gott som självförsö­rjande på frukt och grönt. Dessutom finns frigående merinofår, höns och iberiska grisar.

Jeannie, som är profession­ellt utbildad kock, lagar allt från grunden och leder även matlagning­skurser några gånger per år.

Pris: Dubbelrum från ca 120 euro, egen villa från ca 500 euro/ vecka.

uwww.fincabuenv­ino.com

Hiša Franko, Slovenien ● Hiša Franko utsågs nyligen till en av världens 50 bästa restaurang­er. Chefskocke­n Ana Roš utnämndes i fjol till världens bästa kvinnliga kock och har porträtter­ats i Netflixser­ien Chef’s Table. Trots det är den här restaurang­en i nordvästra Slovenien, nära gränsen till Italien, fortfarand­e relativt okänd.

Roš matlagning har många likheter med den nynordiska. Rätterna baseras på råvaror från närområdet och vildplocka­de växter som myskmadra, fläder och kamomill. I matsalen är det lekfull och avslappnad fine dining som gäller – avsmakning­smenyn inleds med krispiga ostklubbor och avslutas med en bricka med lokala ostar.

En trappa upp finns flera fina dubbelrum och två sviter med terrass, hängmatta och bubbelbadk­ar. Frukostbuf­fén är en gourmetupp­levelse i sig. Kombinera gärna vistelsen här med ett par dagar i närbelägna Goriška Brda, Sloveniens främsta vindistrik­t.

Pris: Dubbelrum från 120 euro.

uwww.hisafranko.com

● Forslundsk­a villan, Östhammar De senaste åren har det dykt upp flera så kallade gastrohote­ll även i Sverige. Talldungen­s gårdshotel­l på Österlen i Skåne och enstjärnig­a PM & Vänner i Växjö är två exempel. Och för vinnördarn­a finns The Winery Hotel i Solna norr om Stockholm.

I Östhammar i Roslagen, knappt två timmar norr om Stockholm, gömmer sig ännu en nyöppnad weekendpär­la: Forslundsk­a villan. Här har ett par med erfarenhet från gourmetres­tauranger både i Sverige och utomlands förvandlat en tjusig sekelskift­esvilla till traktens bästa restaurang. Menyn baseras på grönsaker från lokala odlare, ostar från närbelägna gårdsmejer­ier och egenplocka­de svampar och lingon. En trappa upp gömmer sig två fina, nyrenovera­de dubbelrum. Och morgonen efter väntar en ovanligt omsorgsful­lt komponerad frukost.

Pris: Dubbelrum från ca 190 euro.

uwww.forslundsk­avillan.com

● Sanders, Köpenhamn Det luktar brynt smör redan vid inchecknin­gen. Hotellets restaurang är husets hjärta och lockar med såväl frukost, lunch som middag. Frukosten är en upplevelse i sig. Den består av en liten men välkompone­rad buffé som kompletter­as av en à la carte-meny med belgiska våfflor, pocherade ägg och andra varma rätter.

Det här instagramv­änliga lyxhotelle­t har också en av Köpenhamns mysigaste cocktailba­rer, en murrigt inredd historia med öppen spis och oklanderli­ga drinkar. Högst upp i huset gömmer sig ett klorofylls­tint orangeri med en litet kafé och bar – en svårslagen plats att ta igen sig efter en dags äventyr.

Hotellet lockar även med sobert inredda rum, bra läge och fri minibar.

Pris: Dubbelrum från ca 240 euro.

uhotelsand­ers.com

● The Pig in the Forest, Southampto­n The Pig in the Forest är en restaurang med hotell, snarare än tvärtom. Denna matnördsfa­vorit gömmer sig på landet utanför Southampto­n i sydvästra England och har en växthuslik­nande restaurang med rätter baserade på det som växer i trädgården. Även drinkarna som serveras i den ombonade baren har smak av egenodlade växter.

Hotellrumm­en har en tjusig mix av gammalt och nytt. På ett patinerat soffbord ligger en trave handböcker med titlar som ”Pig keeping” och ”Homegrown vegetables”, i minibaren väntar lokalt öl och småskaligt producerad salami.

Upplevelse­n toppas av en frukostbuf­fé med lokala ostar och charkuteri­er, yoghurt med hemgjord äppelkompo­tt, nybakat bananbröd, hemgjord granola, färskpress­ade juicer och mycket mer.

Systerhote­llet The Pig in the Wall i Southampto­n är ett mer urbant alternativ med gratis transfer till restaurang­en.

Pris: Dubbelrum från ca 180 euro.

uwww.thepighote­l.com

 ??  ?? Hiša Franko ligger utanför Goriška Brda i Sloveniens främsta vindistrik­t.
Hiša Franko ligger utanför Goriška Brda i Sloveniens främsta vindistrik­t.
 ??  ?? Cooking and Nature ligger i byn Alvado en timmes resa från Lissabon.
Cooking and Nature ligger i byn Alvado en timmes resa från Lissabon.
 ??  ?? Hiša Franko i Slovenien utsågs nyligen till en av världens 50 bästa restaurang­er.
Hiša Franko i Slovenien utsågs nyligen till en av världens 50 bästa restaurang­er.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SENSORIAL ?? I ”Honesty Bar” kan gästerna blanda en cocktail med örter från hotellets egen kryddträdg­ård.
FOTO: SENSORIAL I ”Honesty Bar” kan gästerna blanda en cocktail med örter från hotellets egen kryddträdg­ård.
 ?? FOTO: INêS LOPES ?? Den som kommer till Cooking and Nature kan lära sig laga lokala specialite­ter under ledning av hotellets kock.
FOTO: INêS LOPES Den som kommer till Cooking and Nature kan lära sig laga lokala specialite­ter under ledning av hotellets kock.
 ??  ?? I korkekssko­garna i Andalusien ligger Finca Buenvino med en bed & breakfast som inte gör någon besviken.
■■ Jeannie Chesterton kom till Finca Buenvino för över 30 år sedan och förälskade sig i platsen.
I korkekssko­garna i Andalusien ligger Finca Buenvino med en bed & breakfast som inte gör någon besviken. ■■ Jeannie Chesterton kom till Finca Buenvino för över 30 år sedan och förälskade sig i platsen.
 ??  ?? Lyxhotelle­t Sanders har en av Köpenhamns mysigaste cocktailba­rer, och högst upp ligger ett orangeri.
Lyxhotelle­t Sanders har en av Köpenhamns mysigaste cocktailba­rer, och högst upp ligger ett orangeri.
 ??  ?? Forslundsk­a villan ligger i Roslagen ett par timmar norr om Stockholm.
Forslundsk­a villan ligger i Roslagen ett par timmar norr om Stockholm.
 ??  ?? Ana Roš utnämndes i fjol till världens bästa kvinnliga kock och har porträttte­rats i Netflixser­ien Chef’s Table.
Ana Roš utnämndes i fjol till världens bästa kvinnliga kock och har porträttte­rats i Netflixser­ien Chef’s Table.
 ??  ?? The Pig in the Forest är en växthuslik­nande restaurang med rätter baserade på det som växer i trädgården.
The Pig in the Forest är en växthuslik­nande restaurang med rätter baserade på det som växer i trädgården.
 ??  ?? ■■ Trädgården gör familjen Chesterton så gott som självförsö­rjande på frukt och grönt.
■■ Trädgården gör familjen Chesterton så gott som självförsö­rjande på frukt och grönt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland