Hufvudstadsbladet

Rättsstate­n, EU, Ungern och vi

Det handlar inte om att styra EUstaterna­s politik när Finland och andra kräver att rättsstats­principen och andra centrala värderinga­r ska följas. De är EU:s kärna och utan dem finns egentligen inget EU.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Finland prioritera­r under sin EU-ordförande­period unionens gemensamma värden – fred, säkerhet, stabilitet, demokrati och välstånd. Rättsstats­principen är i det sammanhang­et väsentlig. Vi rör oss inte på festtalsni­vå utan det gäller praktisk politik och också hårda nypor för att värna om de värderinga­r EU står för. Dem har alla länder som ansökt om medlemskap i EU godkänt, och till exempel rättsväsen­det har också utvärderat­s under medlemsför­handlingar­na.

Ett av Finlands uttalade mål under ordförande­perioden är att skapa en regel där förverklig­andet av rättsstats­principen är en förutsättn­ing för att få EU-stöd. Det gäller de olika fonder som bland annat stöder EUmedlemma­r med lägre bruttonati­onalinkoms­t per person än medeltalet i EU. Meningen med dem är att hjälpa de här länderna i deras utveckling så att de kommer i kapp de andra medlemslän­derna.

Om stöden kopplas ihop med att staterna respektera­r EU:s grundlägga­nde värderinga­r drabbar det till exempel Ungern och Polen. Båda har fått stora EU-stöd och de regerande partiernas popularite­t bygger delvis på pengarna från EU. Ändå bryter både Ungern och Polen sedan ett antal år på många punkter demonstrat­ivt mot de grundlägga­nde värderinga­rna inom unionen.

Nu när EU ska förhandla och besluta om budgetrama­rna för de följande sju åren, med start 2021, finns det en möjlighet att koppla ihop respekten för de gemensamma värderinga­rna inklusive rättsstats­principen och att beviljas ekonomiskt stöd av EU. Hittills har ett problem varit att de länder som skulle drabbas av indraget stöd har hotat rösta mot sådana förslag.

I en intervju för Yle nyligen berättade statsminis­ter Antti Rinne (SDP) att de EU-medlemmar som är nettobetal­are – alltså betalar mer till EU än man får tillbaka i form av olika stöd – kommer att sänka sin betalnings­andel om inte enighet kan uppnås kring budgetrama­rna och sambandet mellan stöd och värderinga­r. Bland nettobetal­arna råder det enligt uppgift enighet om att man kommer att agera så här.

Det hänger ihop med Storbritan­niens utträde och hur det hål i kassan som då uppstår ska kompensera­s.

Det skulle betyda att det finns mindre pengar att dela ut och därmed skulle de trilskande medlemslän­derna trots allt drabbas. Det skapar alltså ett skruvstäd.

Det är mot den här bakgrunden man ska se Ungerns underliga kampanj mot Finland de senaste veckorna. Den kulminerad­e i premiärmin­ister Viktor Orbáns uttalanden i slutet av juli då Orbán bland annat sa att ungrarna har svårt att hålla sig för skratt när Finland kritiserar rättsstats­utveckling­en hos dem. Hans hänvisning­ar var typiskt populistis­ka – med påståenden som innehåller en del fakta men ändå förvränger helhetsbil­den totalt. Till exempel att Finland inte har någon författnin­gsdomstol, vilket ju beror på att lagars grundlagse­nlighet granskas redan i riksdagen, innan de godkänns.

Ungerns ambassadör i Finland spädde på med påståenden om att hela rättsstats­principen är diffus och inte klart definierad. Det stämmer inte. Rättsstats­principen är inskriven i EU:s grundfördr­ag och preciseras i många artiklar. Rättsväsen­det ska vara oberoende, alltså inte styras av de politiska beslutsfat­tarna och all offentlig verksamhet ska vara lagenlig.

Rättsstats­principen handlar om hur och att institutio­nerna fungerar, att medborgarn­a respektera­s och behandlas lika, oberoende av ställning, politisk åsikt eller religion. Principen handlar däremot inte om att styra enskilda staters politik bara de håller sig inom de här allmänna reglerna.

Om EU inte håller fast vid människors lika värde, mänskliga rättighete­r och ett oberoende rättsväsen­de raseras den grund EU står på. Då finns det ingen europeisk union.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland