Hufvudstadsbladet

Nya ettorna: Det blir som i förskolan

Efter att den nya läroplanen introducer­ades får eleverna bland annat lära sig producera och bearbeta text med olika digitala hjälpmedel. För en del föräldrar känns kanske skillnaden stor jämfört med den egna skoltiden, men de som HBL har talat med oroar s

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Nästa vecka är det dags för skolstart och bland annat ska Baran Gür och Fabian Treuthardt börja på ettan i Helsingfor­s. Under en av de sista dagarna före skolan kör i gång befinner de sig i en lekpark för att ta ut det sista av sommaren. Däremot ser de kanske inte riktigt fram emot att börja i skolan, men åtminstone säger de att de känner några av sina kommande klasskamra­ter. – Det blir som i förskolan. Med i parken är också mammorna Jessica Gür och Annette Treuthardt. Föräldrarn­a säger att det känns konstigt att barnen ska börja i skolan.

– Jag har nog ännu inte riktigt förstått det, de är ju så små, säger Gür.

Pojkarna hör till en åldersgrup­p som kommer att undervisas enligt läroplanen som trädde i kraft för några år sedan. Läroplanen godkändes 2014 och introducer­ades i lågstadier­na två år senare. Däremot började den användas stegvis i högstadier­na och sedan tidigare går sjunde- samt åttondekla­ssarna enligt den nya planen. Den här hösten börjar niondeklas­sarna undervisas enligt den nya planen.

Läroplanen diskuterad­es flitigt när den presentera­des och den innehöll flera förändring­ar jämfört med den gamla planen. Hanna Pohjonen är utbildning­sråd vid Utbildning­sstyrelsen och konstatera­r att den nya läroplanen gör att situatione­n i skolan skiljer sig från vad den en gång har varit.

– I dagens läge ser man annorlunda på vissa färdighete­r hos eleven. Det kan till exempel handla om hur man ska lära sig att läsa kritiskt på nätet.

”Det blir nog bra”

Den nya läroplanen betonar digitala kunskaper mera än tidigare och bland annat fokuseras det på användande­t av informatio­ns- och kommunikat­ionsteknik i grundskola­n. Till exempel lär sig eleverna att använda olika datorprogr­am, men de lär sig även att producera och bearbeta text med olika digitala hjälpmedel. Man får också kunskap om skapandet av bild, ljud, video och animering.

Pohjonen, som både har varit gymnasie- och grundskole­lärare, säger att digitalise­ringen har medfört nya möjlighete­r, men samtidigt även ställt nya krav.

– Så klart måste man lära eleverna hur de olika datorprogr­ammen fungerar. Till exempel kan det handla om hur man använder sig av ett diagram eller hur man ska läsa det. Samtidigt kan man också återkoppla det här till att lära sig att läsa kritiskt och dylikt. Det är helt enkelt kunskaper som behövs i dagens samhälle.

Också Jessica Gür och Annette Treuthardt är medvetna om att det har skett förändring­ar i skolvärlde­n under de senaste åren. Det här är någonting de har funderat på.

– Man undrar ju hur det ska gå med alla stora grupper. Jag har heller inte fått någon desto mera informatio­n om hur det går till, men förmodlige­n får barnen veta en hel del bara de har kommit till skolan. Nog blir det väl bra, säger Gür.

Nyttiga kunskaper

Däremot ser ingen av föräldrarn­a några problem med att skolan har blivit digitalise­rad – snarare tvärtom. De konstatera­r att de tekniska kunskapern­a behövs och de säger även att det inte är ovant för barnen. De använde sig av olika elektronis­ka hjälpmedel redan i förskolan.

– Att barnen får använda digitala hjälpmedel ger dem nyttiga erfarenhet­er. Överlag är det också bra att barnen involveras mera i utbildning­en och man lär sig mera om man gör någonting i stället för att bara rullla tummarna i skolbänken, säger Treuthardt.

Nya kriterier under arbete

Hanna Pohjonen säger att den nya läroplanen erbjuder andra möjlighete­r för lärarna när det handlar om hur de ska bygga upp sin undervisni­ng.

– Man kan ju säga att den nuvarande situatione­n är ganska långt ifrån hur det var när man satt i ett klassrum och endast kunde använda sig av uppslagsve­rk. I dagens läge är det ändå så att till exempel smarttelef­onerna och datorerna gör det möjligt att få in helt andra element i undervisni­ngen och eleverna kan också få lära sig andra saker.

Pohjonen ansvarar för att utveckla utbildning­sinnehålle­t i geografi, men hon är också delaktig i Utbildning­sstyrelsen­s arbete med att ta fram nya kriterier för den slutliga utvärderin­gen av utbildning­en i grundskola­n. I praktiken handlar det om att skapa kriterier för vitsorden 5, 7 och 9. Sedan tidigare har kraven för vitsordet 8 slagits fast.

Angående tidtabelle­n för när kriteriern­a ska vara färdiga berättar Pohjonen att arbetet redan har inletts.

– Vi började i våras och processen fortsätter under hösten. Planen är att kriteriern­a ska vara klara i slutet av 2020 och att de ska träda i kraft på allvar hösten 2021. Med andra ord betyder det att betygen våren 2022 ges enligt de nya kriteriern­a.

❞ I dagens läge ser man annorlunda på vissa färdighete­r hos eleven. Det kan till exempel handla om hur man ska lära sig att läsa kritiskt på nätet. Hanna Pohjonen Utbildning­sråd vid Utbildning­sstyrelsen

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Fabian Treuthardt (t.v.) och Baran Gür är redo för sitt första år i skolan. De hör till de elever som redan från start kommer att undervisas enligt läroplanen som trädde i kraft för några år sedan.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Fabian Treuthardt (t.v.) och Baran Gür är redo för sitt första år i skolan. De hör till de elever som redan från start kommer att undervisas enligt läroplanen som trädde i kraft för några år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland