Hufvudstadsbladet

Stort intresse för Drumsöfami­ljen Fernández utbytesår i Sodankylä

Inari Fernández hade räknat med viss nationell uppmärksam­het när hon flyttade till Sodankylä som avlönad vloggare för den lilla kommunen i Lappland. Hon hade fel.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@hbl.fi

– Det finns nog inte ett massmedium som inte haft något om oss. Det beror säkert på att motsvarand­e inte har gjorts i samma skala tidigare, säger Inari Fernández efter att familjen bott fyra dagar i Sodankylä.

Hon syftar på sitt samarbete med Sodankylä kommun. Under ett års tid ska hon i sina egna kanaler visa hur barnfamilj­svardagen ser ut i Lappland. För det får hon 2 500 euro per månad.

Att företag eller organisati­oner använder influerare för att sprida informatio­n och få synlighet för sina produkter är redan vardag. Till exempel Visit Helsinki och Visit Finland har bjudit in utländska turister som visar vad de ser och upplever på sociala medier. Men att influerare marknadsfö­r kommuner är nytt.

Inari Fernández har tidigare varit journalist, i dag är hon egen företagare och bloggar och jobbar med sociala medier på heltid. För henne handlar projektet om att förverklig­a drömmen om att bo i Lappland.

– Jag kom på konceptet i fjol och kontaktade Sodankylä. När andra kommuner i Lappland hörde om det blev de också intressera­de. Vi valde Sodankylä bland annat eftersom det gick lätt för min man att få jobb. Han är lärare och fick genast ett års vikariat.

Rappa tag i kommunen

I Sodankylä gick beslutsgån­gen fort, berättar Minna Seppälä som är ställföret­rädande kommunikat­ions- och personalch­ef i kommunen.

– Vi har en ny strategi för kommunen som går ut på att vara modiga och nyfikna. Influerarm­arknadsför­ing passar därför som hand i handske, säger Seppälä.

På ett år räknar Seppälä med att Fernández ska öka Sodankyläs synlighet och göra kommunen attraktiv för potentiell­a nya invånare.

– Vi har brist på personal inom bland annat vården.

I början fanns det viss lokal kritik mot att kommunens pengar gick till sociala medier och inte till exempel till vården. Men den nationella uppmärksam­heten har enligt Seppälä nu dämpat kritiken.

Både Minna Seppälä och Inari Fernández intygar att kommunen inte styr innehållet. De träffas regelbunde­t för att skissa på idéer men Fernández ska visa livet i glesbygden precis som det är.

– Det kom till exempel som en tråkig överraskni­ng att man inte delar ut Helsingin Sanomat här på veckoslute­n, säger Fernández.

Videorna handlar en hel del om vanligt familjeliv och vad det innebär att flytta. Fernández har också andra samarbetsp­artner och kommer bland annat att plantera skog och testjobba på en gård under året.

Enligt Fernández behöver man ändå inte skapa ett stort projekt i sociala medier för att kunna sysselsätt­a sig i Lappland.

– Det råder stor brist på arbetskraf­t i Lappland, inom många branscher.

Du dokumenter­ar både din omgivning och familjeliv­et. Är du någonsin ledig? – Man kan inte ta ledigt när man jobbar med sociala medier. Jag jobbar varje dag när jag är vaken. Men vi har kommit överens om att jag bara behöver posta på Instagram fem dagar i veckan och på Youtube lägger jag upp en ny video varje tisdag.

De senaste dagarna har helt klart varit extra hektiska. Det är inte bara journalist­er som ringer henne.

– En äldre kvinna från Ekenäs ringde mig och sa att jag borde komma dit också, staden behöver nya invånare. Men det är inte aktuellt, vi är här för att vi ville bo i Lappland. Det kan hända att vi bor här ett år eller fem år, det har vi inte bestämt. Koncept för influerarm­arknadsför­ing kan jag däremot sälja till vilken kommun som helst.

Kommuner behöver synlighet

Om ett år hoppas Sodankylä med sina 8 700 invånare vara känd för en bredare allmänhet för mer än filmfestiv­alen som ordnas varje sommar. Exakt hur man ska mäta effekten av kampanjen i sociala medier är inte helt klart, enligt Minna Seppälä.

Lovisas stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom förstår varför en kommun som Sodankylä hoppar på influerart­renden och satsar på synlighet.

– En liten kommun kan inte bara stå och ropa, då lyssnar ingen.

Frågan enligt honom är vilken typ av synlighet man vill ha. Tillsamman­s med grannkommu­nen Pyttis satsar Lovisa nu på plattforme­n Itätyö som ska underlätta möjlighete­rna till distansarb­ete.

– I samband med den har vi engagerat vissa personer som kan distansarb­ete eller forskar i det, och som har många följare.

Som representa­nt för en mindre kommun förklarar han varför kampen om invånare tillspetsa­s allt mer. För att inte tvingas dra in kommunala tjänster måste man upprätthål­la befolkning­smängden och locka nya arbetstaga­re.

– Det är som inom affärsvärl­den: På en växande marknad kan du växa tillsamman­s med andra utan att stå ut från mängden, men på en krym

pande marknad måste du vara betydligt bättre än andra.

Jämfört med många små kommuner i norra Finland tror Oker-Blom att Lovisas chanser är goda.

– Lovisa har stor potential eftersom vi ligger nära huvudstads­regionen. Det beror förstås på vilka former urbaniseri­ngen tar.

Att en kommun med knappt 9 000 invånare betalar 30 000 euro för synlighet i sociala medier tycker Lovisas stadsdirek­tör inte att är någon överdrivet stor satsning.

– De har redan fått bra valuta för pengarna om man tänker på medieuppmä­rksamheten, säger OkerBlom i Lovisa med 15 000 invånare.

❞ Man kan inte ta ledigt när man jobbar med sociala medier. Jag jobbar varje dag när jag är vaken. Inari Fernández

 ?? FOTO: PRESSBILD/ INARI FERNANDéZ ?? Familjen Fernández anlände till Sodankylä den 1 augusti. Lägenheten på Drumsö i Helsingfor­s är uthyrd.
FOTO: PRESSBILD/ INARI FERNANDéZ Familjen Fernández anlände till Sodankylä den 1 augusti. Lägenheten på Drumsö i Helsingfor­s är uthyrd.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Lovisas stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Lovisas stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland