Hufvudstadsbladet

Söka kärleken på tv var svårare än han trodde

Att hitta den rätta inför tv-kamerorna var mycket svårare än vad jordbrukar­en Patrick Forsström någonsin hade väntat sig.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT nyheter@hbl.fi

Aldrig tidigare hade han stått framför en tv-kamera. Så anmälde hans goda vän honom till tv-programmet Maajussill­e morsian, där ensamma bönder runtom i landet söker kärleken via tv.

– Då de ringde från programmet och frågade om jag var med så fick jag ta mig en ordentlig funderare på om jag ville dela mitt kärleksliv med hela finska folket, berättar Patrick Forsström, den finlandssv­enska 41-åriga jordbrukar­en från Baggby i Raseborg, som är en av bönderna i årets säsong av tv-serien.

– Men jag är en person som inte alls trivs ensam så jag sa ja. Det kändes kanske först inte helt som min grej att söka kärleken via tv, men så insåg jag att ett enda brev som träffar rätt kunde vara tillräckli­gt, säger Forsström.

I våras sändes det första avsnittet där de åtta bönderna som blivit utvalda att delta i årets säsong presentera­des. Efter det var det fritt fram för intressera­de runtom i landet att skriva ett brev och skicka iväg det om man fattat extra tycke för någon av bönderna.

Den 19 augusti kommer samma avsnitt att sändas en gång till och därpå följande vecka får det finska folket följa med hur många brev var bonde fått.

– Då klarnar det också vilka fyra bönders jakt på kärleken man kommer att få följa med via tv i höst. Endast fyra av alla åtta bönders resa filmades under sommaren. Om jag är en av dem eller inte, kan jag ännu inte berätta, säger Forsström.

Mat och vin smakar sämre ensam

Forsström är pappa till 3-åriga Elin, som bor i Helsingfor­s. Han separerade från hennes mamma våren 2018 och blev då ensam på två stora gårdar. Utöver den omkring 400 hektar stora gården i Baggby, äger han också tillsamman­s med sina kusiner en stor gård i Östersundo­m i utkanten av Helsingfor­s.

– Jag insåg rätt fort att vad man än har så är det inte mycket värt om man inte har någon att dela det med, säger Forsström.

Till de största intressena hör jakt och viltvård, men även matlagning och vin intressera­r honom.

– Att laga en god middag, smaka på ett gott vin eller spela biljard ensam är inte så roligt.

Efter att ha tackat ja till att medverka i programmet kom ett stort tv-team hem till gården i Raseborg. Det var dags att filma presentati­onsvideon som skulle få tänkbara brevskriva­re att fatta tycke för honom.

– Det var mycket svårare än jag någonsin trott. Jag tycker att jag pratar rätt bra finska annars, men hela den nervösa situatione­n gjorde det mycket svårare att uttrycka sig, säger Forsström.

Om det var svårt att uttrycka sig på finska, så var det ändå inget emot hur svårt det visade sig vara att prata känslor framför en kamera.

– Även om jag annars är social så visade det sig vara jättesvårt att öppna upp och prata känslor framför en kamera. Man hann inte alls fundera vad man skulle säga då. Det var på kvällarna man i stället började fundera ”vad sa jag nu egentligen?” och ”varför sa jag inte så i stället?”.

Många har tagit kontakt

Om Patrick Forsströms medverkan i programmet ledde till önskat resultat och om han i dag har en kvinna att dela middagar och vinprovnin­gar med, får han inte uttala sig om eftersom programmet inte sänts ännu.

Trots att han gick med i programmet med attityden ”vi får se hur det går”, berättar Forsström att antalet brev trots allt blev rätt viktigt.

– Jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte var nervös då det var dags att ta emot breven. Man ha de ingen aning om hur många brev man fått, eller om man alls fått några.

Han hade hoppats på lite fler brev än de han slutligen fick, men tror också att många låter bli att skriva för att de inte vill delta i ett tv-program där vem som helst kan följa med ens kärleksliv. Många kvinnor har valt att i stället kontakta honom utanför programmet.

– I tv-programmet går man aldrig ut med annat än mitt förnamn, men ändå fick jag redan samma kväll som presentati­onsavsnitt­et sändes meddelande­n av kvinnor som ville träffas men som skrev att de inte ville vara med i tv. Det hade jag inte väntat mig.

Forsström berättar också att en del brev genast kändes fel, men han var ändå noga med att möta varje brevskriva­re med respekt.

– Jag är jättetacks­am för alla brev. Trots att alla kanske inte var min typ så har varje människa som skrivit ändå vågat öppna upp och skrivit brevet med en tanke. Det tycker jag är fint.

❞ Jag insåg rätt fort att vad man än har så är det inte mycket värt om man inte har någon att dela det med.

Patrick Forsström

 ??  ?? En god vän anmälde jordbrukar­en Patrick Forsström till tv-programmet Maajussill­e morsian.
En god vän anmälde jordbrukar­en Patrick Forsström till tv-programmet Maajussill­e morsian.
 ?? FoTo: soFIA WEsTERHoLM/sPT
FoTo: soFIA WEsTERHoLM/sPT ?? Matlagning är ett stort intresse för Patrick Forsström, men det blir så mycket roligare om man har någon att äta maten tillsamman­s med, säger han.
FoTo: soFIA WEsTERHoLM/sPT FoTo: soFIA WEsTERHoLM/sPT Matlagning är ett stort intresse för Patrick Forsström, men det blir så mycket roligare om man har någon att äta maten tillsamman­s med, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland