Hufvudstadsbladet

Till Aavasaksa!

-

En bekant till mig

har nyligen flyttat till Petersplat­sen. Nej, inte den i Rom, utan i Wien! Petersplat­sen ligger i Wiens första distrikt, mitt i stadens turiststrå­k. Peterskyrk­an är en överlastad barockskap­else där man kan beskåda mumien av en medeltida biskop i en glaskista. Kyrkan är österrikis­kt högkvarter för den omstridda Opus Dei-rörelsen. Kort sagt, en av Wiens otaliga sevärdhete­r.

Men nu vill jag inte beskriva Wiens sevärdhete­r, utan sätta in dem i ett annat sammanhang. Det är här vi återkommer till min bekant som har flyttat till Petersplat­sen. Han hade alltid drömt om att bo i stadens historiska centrum, med gångavstån­d till allt det som gör Wien till en av de vackraste och mest intressant­a städerna i Europa. Det ligger förstås också mycket prestige i att ha adress: Petersplat­sen. Men det blev inte alls såsom han hade tänkt sig. Drömmen har börjat likna en mardröm.

Orsaken är turisterna. Så fort han kommer ut ur sin port är de där. Skaror av turister från alla världens länder står där och trängs för att få den rätta fotovinkel­n på Peterskyrk­an. Över deras huvuden vajar guidernas små färggranna vimplar. Min vän kämpar sig igenom folkmassan och kommer ut på gågatan Graben. Samma sak där. Hela Wiens innersta distrikt är numera fullproppa­t med turister nästan året runt. Det är köer till berömda kaféer som Central och Sacher.

Detta har inneburit sänkt livskvalit­et för invånarna. Deras hemkvarter har förvandlat­s till ett Disneyland, ett friluftsmu­seum där en urinvånare löper daglig risk att antastas av en av de många turistguid­er som vill erbjuda en billig sightseein­gtur. Inte att undra på att befolkning­en i Wiens centrum minskar. Folk flyttar ut till lugnare delar av staden.

Det har talats mycket om massturism­ens negativa följder. I städer som Venedig och Barcelona planerar man åtgärder för att begränsa turismen. På Mallorca har ilskna invånare förstört resebyråer­s hyrbilar. Det är som om man har nått en punkt där folk har fått nog. Inkomstern­a från turistnäri­ngen kompensera­r inte längre för de negativa följderna och den sänkta livskvalit­eten.

På semester i hemlandet

kan vi konstatera att också det avlägsna Finland har nåtts av dessa turistströ­mmar. En promenad längs Esplanaden till Salutorget i Helsingfor­s räcker som bevis. Det är visserlige­n långt från läget i städer som Wien eller Barcelona, men antalet turister i gatubilden har ökat markant jämfört med för några år sedan. Ännu mer slående är förändring­en i Borgå, där man verkligen har svårt att ta sig fram längs gatorna i Gamla stan en vacker sommarsönd­ag.

Men än så länge ser jag ingen lokal proteströr­else mot massturism­en vare sig i Helsingfor­s eller i Borgå. Det är ett relativt nytt fenomen här och de flesta tycker säkert att det är trevligt att gatubilden livas upp under den vackra årstiden. Här bränner vi inga hyrbilar, åtminstone gör vi det ännu inte.

Låt mig till sist ta er tillbaka till en annan tid och en annan värld, då turistindu­strin inte fanns och begreppet turism var en nymodighet. I verket Natursköna nejder och sevärda ställen i Finland, del I (Helsingfor­s 1886) finns en uppsats: ”Bland finska stamförvan­dter. Resefärd mot midnattsso­len af D:r Zoltan Jelenffy från Ungern”. Den gode doktorn berättar här om en resa från Helsingfor­s till Aavasaksa över Vasa, Uleåborg och Torneå. Hans omdöme om urbefolkni­ngen i Aavasaksa är inte helt smickrande. Rollerna är här ombytta mot vad de är i dag - det är den lokala befolkning­en som utgör ett irritation­smoment, inte turisterna: ”Vårt husbondfol­k visade en verkligt indiansk naivitet. De kommo allt emellan in till oss och betraktade oss stillatiga­nde, under det de rökte, och den saliv, som derunder samlades i deras mun, förstodo de konstmässi­gt placera på samma ställe på golfvet”. Nämnas bör att den ungerska resenärens skildring ursprungli­gen skrevs för budapestti­dningen Fövárosi Lapok, som översatt till svenska betyder – Hufvudstad­sbladet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland