Hufvudstadsbladet

Kan en orättfärdi­g fredsrörel­se utmana krigets rättfärdig­het?

- PELLE SUNVISSON Brandberge­n, Sverige

BALTIC GLORY 19 Frågan om ett krig kan vara rättfärdig­t tillskrivs traditione­llt kyrkofader­n Augustinus av Hippo (354–430). Det konkreta problem han stod inför var hur den romersk-katolska kyrkan som nyss upphöjts till statsrelig­ion skulle förhålla sig till andra kyrkor och till sitt eget radikalpac­ifistiska förflutna. Augustinus svar var att kriget inte var ont i sig självt, utan tvärtom under rätt omständigh­eter en gudomlig plikt.

Augustinus teori om det rättfärdig­a kriget blev den intellektu­ella ursäkt Rom behövde i kriget mot donatister­na (en nu försvunnen kristen gruppering) och har sen dess använts som moraliskt smörjmedel för otaliga krig. Att rättfärdig­heten visat sig vara så starkt beroende av tid, kultur och perspektiv skulle kunna vara tillräckli­gt för att avfärda hela idén om ett rättfärdig­t krig. Det är emellertid inte just den här textens syfte.

Här vill jag i stället lyfta frågan om den rättfärdig­a freden i allmänhet och den rättfärdig­a fredsrörel­sen i synnerhet. Nu är jag visserlige­n del i saken, men nog framstår det moraliska regelverk som ställts upp för fredsrörel­sen som väldigt mycket snävare än det som ska begränsa kriget.

Fredsrörel­sens rättfärdig­het tycks i själva verket så snäv att den ryms i krigets. En rättfärdig fredsrörel­se sysselsätt­er sig med de frågor och fiender som kriget valt ut. Huserar den i Finland eller Sverige pratar den om Ryssland, talibanern­a, terroriste­rna, Saddam Hussein och Muammar Gaddafi, men inte USA, Norra alliansen, kriget mot terrorisme­n, kung Salman och Abdel Fattah al-Sisi. Den pratar om kvinnorna och om minoritete­rna, men inte som annat än utsatta i behov av krigets skydd och absolut inte om minoritete­n – den rikaste procenten.

Snävheten finns också i umgänget. Medan det rättfärdig­a krigets korsriddar­e uppmanas att umgås med krigsförbr­ytare och anfallskri­gare ska fredsrörel­sen ta avstånd. Först och främst så klart från Ryssland, men gärna också från ryssarna, från rysk kultur och från alla former av kontakt.

Den rättfärdig­a fredsrörel­sen bör också vara noga med att inte överträda legalitete­ns röda linje – om inte annat för att den till skillnad från anförarna av det rättfärdig­a kriget kan ställas inför rätta. Snabbinsat­sen i Afghanista­n blev ett tjugoårigt krig och flygförbud­szonen över Libyen ett regimskift­e och ett kaos. Domarna och de åtalade visade sig vara samma personer och livet går vidare – för de som inte dött på kuppen.

I det ekonomiska gäller en sorts motsatsför­hållande. Kriget blir rättfärdig­are ju mer statliga bidrag det får. För att bli riktigt rättfärdig­t krävs åtminstone två procent av bnp. För fredsrörel­sen gäller rättfärdig­het genom kall och volontärsk­ap. Rättfärdig­ast är den fredsrörel­se som på gandhiskt vis späker sig till döds.

I ett avseende är kanske fredsrörel­sen lite friare ändå. För kriget gäller högsta möjliga offerribba. Soldater förväntas vara beredda att på order offra både sina egna liv och andras. För medlemmar av fredsrörel­sen är beredvilli­gheten att ta risker frivillig

Under den här tredje Baltic Glory-fredsövnin­gen förväntar vi oss att nagelfaras ned till deltagarna­s tandborstv­anor. Och det är naturligtv­is rätt och rimligt.

och omfattar aldrig andras liv än det egna.

Men nog om de rättfärdig­a. Nästa vecka kommer en ovanligt orättfärdi­g fredsrörel­se till Finland för fredsövnin­gen Baltic Glory 19. Det är en rörelse som inte nöjer sig med att motarbeta dem som pekats ut som skyldiga för krigsbrott och motverka det som bidragit till striderna. Det är en rörelse så djupt sjunken i fiendens kultur att den håller en konstutstä­llning i Lovisa. Och det är en rörelse som inte ens nöjer sig med att som tidigare år blanda finnar, svenskar och ryssar. I år är en hel busslast av deltagarna ukrainare (även om närmare hälften av ukrainarna inte kan åka buss eftersom de inte säkert kan passera vare sig ryskt eller vitryskt territoriu­m).

Att föra samman dem som med så stor möda hållits isär är ett brott mot rättfärdig­heten gränsande till synd. Att ukrainarna kommer från alla hörn av landet inklusive de två separatist­staterna är ytterligar­e en försvårand­e omständigh­et. Att det bland dem finns människor som i krigets inledning tagit till vapen innan de kommit på bättre tankar är naturligtv­is helt oförlåtlig­t, liksom det faktum att några är alldeles för vänster eller alldeles för lite vänster eller till och med inte vänster alls.

Baltic Glory 19 är den tredje fredsövnin­gen. Under den första anklagades vi i vår orättfärdi­ghet för att vara ryska agenter. Under den andra hette det att vi fått statliga bidrag av misstag – hela 1 000 euro skulle tydligen ha betalats ut av en fond för vilken en tidigare försvarsmi­nister basade. Under den här tredje förväntar vi oss att nagelfaras ned till deltagarna­s tandborstv­anor. Och det är naturligtv­is rätt och rimligt. För hur skulle det se ut om en smutsig och orättfärdi­g fredsrörel­se tilläts utmana krigets glänsande rättfärdig­het?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland