Hufvudstadsbladet

Sunset Boulevard

-

Det är sommarens vackraste kväll och Facebook exploderar av solnedgång­ar utan större variation. Det är rött och gult, hav och brygga och även rätt många Aperol som delas utan filter. Uppdaterin­garna är så lyriska och tacksamma att de när som helst kunde sjungas som psalmer i ett skärgårdsk­apell. Efter en lynnig sommar är denna vindstilla och varma afton nästan sakral och vi vill dela undret med varandra. Jag sitter inte vid vattnet men däremot med Maria Borelius’ bok Hälsorevol­utionen i en relativt brunbränd famn, i ett försök att hitta hjälp för en unge med sänkt immunförsv­ar. Det är en bok som försöker förstå den moderna människans problem med övervikt, diabetes 2, ryggont och matproblem, men även de psykiska utmaningar­na som utmattning, depression och brist på riktning. Sambanden mellan kost och livsstil och de stora folksjukdo­marna börjar bli allt tydligare men fortsättni­ngsvis sätts mera resurser på att hitta mediciner för redan sjuka än att utbilda människor preventivt kring mat och motion. Borelius redovisar för mycket intressant forskning och tar bland annat upp de nämnarna som de samhällen och grupper som lever friskare och betydligt längre än vi andra har gemensamt. Blå zoner kallas dessa områden där människor sticker ut från statistike­n med mycket lägre förekomst av cancer, depression­er och hjärt- och kärlsjukdo­mar.

Blå zoner finns på Sardinien, i Grekland, i Japan och faktiskt också i Los Angeles. Men det är inte detoxoch botoxbruda­rna på Venice Beach som lever tio år längre, det är människor som tillhör en religiös rörelse som heter Sjundedags­adventiste­rna. De är kristna vegetarian­er som frossar i bönor och nötter. De röker inte och de dricker ingen Aperol. De helgar vilodagen och tillbringa­r åtminstone en dag i veckan i naturen. Där finns inte några kettlebell­s och Cross Fitpass men där finns en kyrka som predikar motion. Där finns gemenskap.

Människorn­a i de blå zonerna har mer än sallad och slitna vandringsk­ängor gemensamt: de har en riktning. En riktning, ett livsmål, en mening. De är andliga och de bryr sig mer om andra än om sig själva. Religion är alltså hälsosamt, om den är sund. Församling förlänger liv, om den är varm. Periodisk fasta, meditation och kampen att bli en schysst människa har ju världsreli­gionerna pysslat med i årtusenden men det verkar folk ha glömt, där på sin yogamatta.

Borelius vågar vidare när hon tar upp forskning som visar på att känslor som glädje, trygghet och samhörighe­t sänker inflammati­onsvärdena. Den positiva känsla som ritade den högsta toppen på statistikk­urvan var helt otippat förundran. Förundran framför Taj Mahal eller förundran på Äkäslompol­os topp. Men det är faktiskt en förundran som är större än alla andra och som nästan alla människor på jorden verkar ha gemensamt: förundran inför solnedgång­ar. Solnedgång­ar med mycket färg. Röd, rosa och brandgul sol som sänker sig över ängar och horisonter får oss att stanna upp, och dela det på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland