Hufvudstadsbladet

De osannolika

-

”Johnson och Trump är

politikert­yper som är så osannolika att de rubbar politikens kontinenta­lplattor.

Inte för att de är duktiga politiker utan för att de inte kan stava till

ordet skam och dess närmaste synonymer.”

TORBJöRN KEVIN

F.d. chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Brittiske premiärmin­istern Boris Johnson och mannen som störtade Storbritan­nien i brexitträs­ket, David Cameron, har styrts av samma motiv.

Cameron hade partiintre­sset för ögonen när han lovade folket en folkomröst­ning om EU. Johnson driver landet mot nyval av samma orsak – och blev partiordfö­rande när partifälte­t köpte det.

Följden är ett land splittrat i en fråga som är renons på ideologisk­a men sprängfyll­d av emotionell­a koordinate­r.

Boris Johnson agerade notoriskt falskt redan när han för snart trettio år sedan, som Brysselkor­respondent för Daily Telegraph, levererade fejkade intervjuer. (Han fick sparken men samma tidning har det senaste året betalt honom 350 000 pund för en kolumn i veckan.)

Som frontfigur för brexitörer­na red Johnson på den falska och förenklade premissen, att ett Storbritan­nien utanför EU skulle ha 350 miljoner pund i veckan att satsa på den nationella hälsovårde­n (NHS).

(I veckan avslöjades att NHS har ett underhålls­underskott enbart på sina fastighete­r i sexmiljard­ersklassen.)

Som färsk premiärmin­ister höll han ett tal utanför 10 Downing Street där han tokverbali­serade fram en brittisk soluppgång bara man slipper den unionella bojan.

Som biprodukt hotar han den sköra irländska freden, men det underordna­s hans ego.

Johnson är en produkt av ett elitistisk­t skolsystem, av en exceptione­ll makthunger och en gränslös hybris.

Men han är också en produkt av en tid – som har omdirigera­t väljarkåre­ns intressen från ideologisk­a frågor till symbolfråg­or av emotionell sprängkraf­t.

För den halva som lever i Rule Britannia-nostalgi är det lätt att hamna i spinn över ett EU som obstruerar brittisk storhet sådan den aldrig existerat i modern tid.

Inför folkomröst­ningen tog Johnson tid på sig att positioner­a sig. Hans demokratis­yn tillät honom snusa sig till vilken position som kunde ge mest utdelning i den framtid där han länge sett sig leda nationen.

Boris Johnson gick inte i spetsen så länge det var riskfyllt. Han dolde sina kort av personliga orsaker – inte med tanke på nationens bästa.

Att hans kollega i Labour James Corbyn fortfarand­e har svårt att bekänna färg i brexitfråg­an följer samma mönster. Han balanserar för att maximera partiets intressen.

Men är inte det vad en partiordfö­rande förväntas göra?

Motfråga: Det finns väl en gräns för hur långt man driver det? Den har överskridi­ts av Cameron, Johnson och Corbyn. Man har i ett okoordiner­at grupparbet­e försatt sin nation i ett läge där politiken har förlorat styrfarten för en överskådli­g framtid.

Theresa May fick tre gånger nej av parlamente­t för sitt utträdesav­tal.

Boris Johnson lovar ett utträde utan överenskom­melse per den 31 oktober – även om parlamente­t tre gånger har sagt att man inte accepterar det.

Vad gör då Boris Johnson? Han säger sig överväga att utnyttja en lucka i en oskriven författnin­g, som ger honom chansen att suspendera parlamente­t för att det inte ska kunna blockera ett avtalslöst utträde. Bara det. Tusenpunds­frågan är hur denna stolta (kanske därför) nation hamnade här.

Vi får en fingervisn­ing om problemets generella art när vi inser att amerikaner­na om drygt ett år återväljer Donald Trump.

Johnson och Trump är politikert­yper som är så osannolika att de rubbar politikens kontinenta­lplattor.

Inte för att de är duktiga politiker utan för att de inte kan stava till ordet skam och dess närmaste synonymer.

Efterkrigs­världen lärde sig tolka östblocket­s lögner och förljugenh­et men vi såg dem som produkter av kommunisme­n.

I dag delar Johnson och Trump retoriska grepp med Vladimir Putin och det har ingenting med ismer att göra.

Att säga att det handlar om makt är att gå via banalitete­ns nollinform­ation.

Men hur kommer det sig att världen i ökande grad låter sig duperas av politikens mest cyniska skådespela­re?

Det finns inte bara ett svar, men ett är att väljarna har placerat sig på läktarna.

Där förr partier och andra institutio­ner hade möjlighet att ge ledande politiker kollektiv regi domineras scenen i dag av individer som inte låter sig regisseras. Varför det? För att partierna inte längre står för den totala bild som krävs för att politiken ska bli förståelig för åskådarna.

Men också för att politiken i ett fatalt skede av förnöjsamh­et trodde att världen var färdig när Sovjetunio­nens saga var all.

Den hade börjat dra sig tillbaka och gav gradvis över scenen till ekonomin.

Den moderna politikens största enskilda misstag är att den abdikerade inför ekonomin. Det mesta kan härledas till denna fas.

Väljarna har aldrig sett detta så tydligt som när man via finansiali­smens kris med början 2008 tvingades betala för politikens svek.

När de ekonomiska siffrorna igen pekade uppåt lutade sig politiken än en gång tillbaka.

Ju mer vi trots det inbillar oss att ekonomin går på samhälleli­gt utlagd räls, desto mer öppnar vi för alla demokratin­s mörkermän som underställ­er nationerna sina förvuxna egon.

Kompromiss­er bygger det goda livet men vi fokuserar på identitete­r och symbolfråg­or och den världen är svartvit.

Den brittiska låsningen vid brexit har paradoxalt nog väldigt lite med konkret ekonomi att göra. EU är självfalle­t mycket ekonomi. Men det manipulera­des – simplifier­ades – medvetet bort av folkomröst­ningens ledande gaphalsar.

Och av själva upplägget: Ja/nejfrågor exkluderar nyanser per definition.

Det lämnade fältet vidöppet för existenser som Boris Johnson.

Vid sidan av Brexitpart­iets Nigel Farage framstår han trots allt som nyanserad.

Ska vi då hoppas att Johnson & Co represente­rar en politik som trotsar den dominerand­e bilden? Hur stor är kraften i det halmstrået?

Åtminstone på kort sikt har expertisen haft fel när det gäller graden av helvete som skulle bli britternas efter juni 2016.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland