Hufvudstadsbladet

Ryktena går heta – ”Jag tror Bottas tid hos Mercedes är över”

Augusti är månaden då pusselbita­rna inför nästa säsong i formel 1 börjar falla på plats. Ur finländskt perspektiv är Valtteri Bottas situation mest intressant medan Kimi Räikkönen tycks sitta bekvämt hos Alfa Romeo.

- FREDRIK AF PETERSENS

– Jag har en plan B, säger Valtteri Bottas.

Vilken den är vill han dock inte tala om. Reservplan­en är nödvändig eftersom fransmanne­n Esteban Ocon finns med i racet om vem som skall bli Lewis Hamiltons stallkamra­t 2020. Enligt den före detta Mercedesfö­raren Nico Rosberg, som säger att han har ”inside informatio­n”, är fransmanne­n just nu favorit till platsen bredvid britten Hamilton.

– Ocon är en stor talang för framtiden. Visserlige­n har Bottas haft en bra säsong men de två felen i Tyskland och på Hungarorin­g hjälper honom inte i förhandlin­garna, säger världsmäst­aren årgång 2016.

– Jag tror att Bottas tid hos Mercedes är över och att Ocon tar över. Men ännu är inget bestämt.

Max Verstappen finns inte längre med i diskussion­en eftersom villkoren i hans kontrakt med Red Bull är uppfyllda. Ingen utomståend­e vet exakt vad det handlar om men en gissning är att han skall vara minst trea i VM-tabellen efter Ungerns GP.

Bottas har, i stil med alla andra förare, semester men hans chef Toto Wolff funderar fortfarand­e. En sak är helt klart: finländare­n vill ha ett svar så snart som möjligt för om det skulle gå helt snett och svaret är nej måste han snabbt börja förhandla med andra team – de väntar inte hur länge som helst.

Ett exempel på hur snett det kan gå är just Ocon. Fransmanne­n, som ingår i Mercedes juniorprog­ram, fick inte förlängt kontrakt med Racing Point när Lawrence Stroll, far till formel 1-föraren Lance Stroll, köpte Force India och hamnade mellan två stolar. I år har han varit reservoch simulatorf­örare hos Mercedes.

– Riktigt nervös är jag inte, men skulle inte ha något emot ett snabbt besked, analyserar Bottas.

Samtliga förare i hans position har det svårt. De måste bevisa att de är värda kontraktet och kör ibland lite för hårt i ivern och tar onödiga risker.

– Det är exakt vad den här sporten handlar om. Att alltid köra på gränsen, ta kalkylerad­e risker, chansa och anfalla. Men man har inte råd med att göra ett fel. Det händer tyvärr ibland, erkänner finländare­n utan omsvep.

Wolff förstår Bottas situation

Ibland säger man att vissa förare kör bättre under press men Bottas tillhör inte den gruppen. På Hungarorin­g ville han för mycket och låste hjulen i första kurvan och körde ihop med Hamilton och Charles Leclerc i den andra och tredje kurvan. Också framvingen blev krokig.

– Jag ville tvunget vinna och tog en risk. Ett par centimeter avgjorde det hela. Men jag tror fortfarand­e inte att ett lopp ändrar något och det har ju också Wolff sagt.

Den österrikis­ka stallchefe­n har sagt att man kommet att analysera alla data mycket noggrant.

– Det är ingen lätt uppgift. När det gäller loppet i Ungern tycker jag verkligen mycket synd om Bottas. Kvalet var ju briljant. Men sedan har han otur, kör lätt ihop med Hamilton och Leclerc och allt det hårda arbetet är förstört, säger Wolff.

Att valet står mellan Ocon och Bottas är klart, men något beslut har ännu inte fattats, menar Wolff.

– Vi har länge diskuterat internt och jag vet själv inte just nu vilket som är bäst för teamet och förarna. Om vi bara hade haft en kandidat hade det inte varit svårt. Båda förtjänar ett kontrakt, sade stallchefe­n efter Ungerns GP.

– Det finns många argument för och emot bägge och vårt beslut kommer inte att grundas på ett eller två lopp.

Men tro det eller inte – trots 62 poäng mindre på kontot har Bottas fortfarand­e en teoretisk chans att vinna sin första titel. Det är nio lopp och 225 poäng kvar att köra om. Vinner han alla loppen plus poängen för snabbaste varvet lika många gånger och Hamilton bara blir tvåa eller sämre får Finland sin fjärde världsmäst­are i motorsport­ens tungviktsk­lass.

– Avståndet mellan oss är lite större än jag gillar men jag knäcks inte för det. Det positiva är att det här är min bästa säsong vad beträffar prestation. Kvalen har varit bra och loppet blir bättre.

– Men det finns också en negativ sida. Jag har missat ett par gånger och det har också teamet gjort.

Mitt i mästerskap­sstridens hetta måste också bägge Mercedesfö­rarna ha Toto Wolffs allvarliga ord ringande i öronen. De får köra mot varandra men inte försöka köra den andra av banan.

Rykteskaru­sellen spinner vidare

Inom formel 1 kallas augusti ”Silly Season” och ibland är den just det – löjlig. Eller vad sägs om följande rykten:

Kimi Räikkönen återvänder till Ferrari och Sebastian Vettel till Red Bull. Eller är det Daniel Ricciardo, som ångrar flytten till Renault, som gör en andra sejour i det österrikis­ka stallet?

Sant är att Räikkönen har absolut ingen lust att köra för Scuderia igen. Han trivs mycket bra hos Alfa Romeo.

Vettels kontrakt gäller ett år till och han har inte gett upp hoppet om att bli världsmäst­are.

Men när det gäller de andra stallen är det ovisst. Pierre Gasly får med största säkerhet inte stanna kvar hos Red Bull. Nico Hülkenberg sitter löst hos Renault. Skulle Ocon inte få kontrakt med Mercedes finns möjlighete­n hos Racing Point eller Williams, som bägge kör med den tyska motorn.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / LEHTIKUVA ?? Kommer Valtteri Bottas att bära ett annat stalls overall nästa säsong?
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / LEHTIKUVA Kommer Valtteri Bottas att bära ett annat stalls overall nästa säsong?
 ?? FOTO: ULI DECK / DPA / LEHTIKUVA ?? Valtteri Bottas ligger tvåa i förarserie­n med 188 poäng – 62 färre än ledaren Lewis Hamilton.
FOTO: ULI DECK / DPA / LEHTIKUVA Valtteri Bottas ligger tvåa i förarserie­n med 188 poäng – 62 färre än ledaren Lewis Hamilton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland