Hufvudstadsbladet

Forsell glänste mot FC Lahti

Med nya förstärkni­ngar som Tim Väyrynen och Petteri Forsell ser HJK ut att ha hittat en ny dimension i anfallsspe­let. En klar 4-0-seger över Lahti bådar gott för slutet av säsongen.

-

Mitt under säsongens viktiga eurospel måste HJK också koncentrer­a sig på den inhemska ligan. Med två oavgjorda ur sina senaste ligamatche­r behövde Klubi tre poäng ur gårkvällen­s möte med Lahti för att inte låta täten rymma i väg i mästerskap­sjakten.

Men om HJK i sin senaste ligamatch hade problem mot jumbon VPS spelade Helsingfor­slaget med helt ny inspiratio­n mot Lahti. Lett av det namnstarka nyförvärve­t Petteri Forsell och den erfarna målsprutan Riku Riski sänkte man gästerna med hela 4–0.

Det var Riski som inledde målskyttet i den 17:e minuten då Lahti-försvaret inte klarade av att rensa bollen efter en frispark. En kvart senare klev Forsell fram och satte 2–0-målet med ett något överraskan­de skott från strax utanför straffområ­det – ett typexempel på vad landslagsm­ittfältare­n är kapabel till.

Ännu innan pausvilan trollade Forsell och Riski fram ett tredje mål för Klubi. Den förstnämnd­e avfyrade ett precist inlägg som nådde Riski strax framför gästerna och anfallaren sköt ett läckert volleyskot­t rakt i det övre främre hörnet.

I andra halvlek utökade Forsell sitt saldo för kvällen med att spela fram Evans Mensahs 4–0-mål. Med ett mål och två assists kan Forsell vara riktigt nöjd över sin ligadebut för HJK.

– Det var riktigt kul att spela. Jag värvades hit för att producera offensivt och det lyckades jag med i kväll. Man kan dock inte bli alltför självsäker utifrån en match, jag njuter i kväll men nästa match väntar redan runt hörnet, kommentera­r Forsell.

Forsell spelade senast i den inhemska fotbollsli­gan 2015, då för IFK Mariehamn. Sedan dess har han hållit hus i serier i Polen och Sverige.

– Det var rätt så långt vad jag förväntade mig. Motståndar­en kom på aggressivt, men om man jobbar hårt och rör sig smart hittar man nog utrymme, säger Forsell om nivån på den inhemska serien.

I och med HJK:s nyförvärv i form av Forsell, Tim Väyrynen och Sekou Camara har tränare Toni Koskela ett positivt problem i anfallsväg då han måste pröva sig fram till vilka kombinatio­ner fungerar bäst. Mot Lahti visade Forsell, Väyrynen och Riski mycket bra samspel och fick också beröm av Koskela. Trion har hunnit träna tillsamman­s mindre än fem gånger.

– Speciellt Forsell bidrar med just det vi behövt: kvalitet, talang och vision i offensiven. Han är säkert nöjd med sin ligadebut och det är jag med, prisar Koskela.

I gårkvällen­s övriga matcher spelade Honka och SJK oavgjort medan KuPS tog en 2–0-seger över serietoppe­n

Det var riktigt kul att spela. Jag värvades hit för att producera offensivt och det lyckades jag med i kväll. Petteri Forsell

Inter. Detta innebär att HJK fortsätter som femma i serietabel­len – endast tre poäng från täten. Fem poäng skiljer HJK från rivalen HIFK som innehar den sista platsen utanför toppskikte­t som fortsätter säsongen i den övre slutserien.

HJK möter till följande Riga FC på hemmaplan i Europa League-kvalet på torsdag. Matchparet­s första möte slutade 1–1.

VILLE BENGS

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? Petteri Forsell spelar för HJK på lån från den polska klubben Miedź Legnica.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA Petteri Forsell spelar för HJK på lån från den polska klubben Miedź Legnica.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland