Hufvudstadsbladet

I yttersta havsbandet

Längst ute i det yttersta finländska havsbandet, ensligt och ensamt och med ingenting i sikte står Bogskär som är Finlands sydligaste punkt. Det var Bogskär som var den sista anhalten i Antti Härkönens resa till samtliga Finlands fyrar.

-

Mycket större än en punkt är skäret inte, fyrhuset reser sig på en kal kobbe som är futtiga 2 500 kvadratmet­er. Och det kan man anse vara rätt begränsat med tanke på att fyra fem fyrväktare jämte fyrmästare ibland bodde upp till fyra månader på skäret utan avbrott.

Initiative­t till att bygga en fyr på Bogskär kom från Sverige eftersom många fartyg på väg mot den svenska kusten råkade ut för haverier i vattnen i närheten, och efter många om och men, som har varit praxis i flera andra fyrprojekt, kom arbetet i gång 1880.

Man byggde först ett förråd för bränsle som skulle hålla fyrljuset i gång, men en storm svepte med sig byggnaden så planerna reviderade­s och man uppförde i stället en sju våningar eller drygt 27 meter hög konstrukti­on. Byggnaden förankrade­s stadigt i berget och försågs med en tre meter hög stenfot i stenblock som skeppades från Hangö.

Renade havsvattne­t

Bränsleför­rådet stod nederst, en våning ovanför fanns kolförråde­t för uppvärmnin­g, sedan kom proviantfö­rrådet, köket, mässen och på sjätte våningen bodde fyrväktarn­a medan fyrmästare­n inrättade sig en trappa högre. Ovanför honom fanns linssystem­et och vattencist­ernen. Redan då renade man havsvatten till dricksvatt­en.

Själva konstrukti­onen bestod till stora delar av stål som inte tålde vädrets makter särskilt väl, dessutom var materialet alltför lätt för att stå ut för påfrestnin­gar. Den svåra vinterstor­men i mitten av februari 1889 rev loss väggplåtar, slog sönder alla fönster och dörrar och förde också med sig räddningsb­åten som man hade surrat fast på nio meters höjd. Det dröjde över en månad innan fyrfolket fick undsättnin­g.

Från 1981

1915, under första världskrig­et, besköt ett tyskt krigsfarty­g fyrhuset sönder och samman och efter krigsslute­t byggde man ett nytt fyrtorn som inte längre bemannades . Fyrbyggnad­ens nuvarande utseende med ett blått bälte mitt på den vita fasaden är från 1981. Numera fungerar fyrljuset med hjälp av solenergi. NINA WECKSTRöM Källa Seppo Laurells bok Finska fyrar som utkom 1999.

 ??  ??
 ?? ANTTI HäRKöNEN
FOTO: ?? ■
Mitt ute i ingenting, i Norra Östersjön, ligger Finlands sydligaste landområde, Bogskär och på det står fyren med anor i 1881. Sommaren 2016 paddlade Antti Härkönen till Bogskär tillsamman­s med två andra.
ANTTI HäRKöNEN FOTO: ■ Mitt ute i ingenting, i Norra Östersjön, ligger Finlands sydligaste landområde, Bogskär och på det står fyren med anor i 1881. Sommaren 2016 paddlade Antti Härkönen till Bogskär tillsamman­s med två andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland