Hufvudstadsbladet

Split är en stad med karaktär

Split är inte bara kulturens och palatserna­s stad. Det är människorn­a och maten som skapat dess karaktär. Staden är dessutom en bra utgångspun­kt för den som vill uppleva en av världens vackraste skärgårdar.

- TEXT & FOTO: JÖRGEN ULVSGÄRD/TT

Split är en pulserande och livlig stad, med patina och atmosfär som blandar gammalt och nytt på ett spännande sätt. Staden är praktiskt taget byggd inuti ett romerskt palats, och är med på Unescos världsarvs­lista. Det var här den romerske kejsaren Diocletian­us i slutet av 200-talet efter Kristus började bygga sitt gigantiska byggnadsve­rk på fyrtiotuse­n kvadratmet­er, bestående av tempelbygg­nader, bostäder och förråd. En stad i staden som i dag är det stora lockbetet för besökare från hela världen.

Jag sitter i skuggan under ett valnötsträ­d i Växjödotte­rn Nilla Axelsson Siriscevic­s trädgård och pratar om den kroatiska livsrytmen, ”pomalo”, som ungefär betyder, ta det lugnt. Hon bjuder på ett glas vin från den egna vingården medan hon plockar fram sin fiol.

Den hundrasjut­tio mil långa kroatiska kustremsan med över tusen öar är en upplevelse utan motstycke. Öarna ligger i dubbla och tredubbla rader med skyddande fjärdar. Arkipelage­n Kornati är en egenartad skärgård med karga öar av ljus kalksten. Här bryts tystnaden bara av vindens sus och vågornas skvalp, och då och då av några bräkande får.

Tillbaka i Split slår jag mig ned på Kala Caffe, inne i Gamla stans palatsområ­de intill den Gyllene stadsporte­n. Den lilla terrassen blir ett perfekt andningshå­l i väntan på guiden Dino Ivancic, som ska ta mig genom källarvalv­en under kejsaren Diocletian­us palats. Vi startar vår stadsvandr­ing med ett besök på grönsaksma­rknaden intill Silverport­en.

– Vi känner alla bagaren, slaktaren, fiskaren och bönderna varifrån vi hämtar våra råvaror. God mat är viktigt för oss och därför håller vi våra lokala producente­r högt, säger Dino Ivancic.

Jag får smaka på en fritule – kroatiska frityrboll­ar doppade i apelsin, citron och russin – innan vi beger oss ned i källarvalv­en.

En skattgömma

I Split finns tydliga spår från olika tidsperiod­er sedan mer än 2 000 år, där bland annat greker, romare, ottomaner, bysantiner, jugoslaver, italienare och österrikar­e har satt avtryck både i byggnadsve­rk och i matkulture­n.

– Palatset var min lekplats när jag var liten, men byggd på verklighet­en, säger Dino Ivancic och pekar på inspelning­splatsen där drakrummet från ”Games of Thrones” är inspelat.

– Valven, pelarsalar­na och de trånga gränderna satte fart på vår fantasi. På den tiden fanns knappast några turister här, så vi hade palatsområ­det för oss själva.

Genom århundrade­n har stadsbefol­kningen inne i palatset dumpat allt möjligt nere i valven. Det var först år 1952, när man började gräva ut, som det visade sig vara en skattgömma som fyllde tre museer med konstförem­ål.

Efter svalkan inne i palatsets tjocka stenmurar stiger jag ut i det starka vita ljuset. I den brännande hettan tar jag en promenad längs med överfyllda kaféer vid hamnen Riva. Jag fortsätter genom pinjeallée­rna bort till viken Kasjuni, vid foten av berget Marjan för ett dopp. Jag ser några ungdomar spela picigin, ett populärt strandspel. Här ligger också en unik kyrka, Saint Jerome, med uthuggna rum i berget.

Inga flugor

Nästa dag blir det ett tidigt besök på fisk- och skaldjursm­arknaden intill Bronsporte­n. Här träffar jag Danijela Letica som flyttade ned till Kroatien efter Balkankrig­et som tonåring och som nu driver egen resebyrå i Makarska söder om Split.

– Den här fiskmarkna­den är unik. På grund av svavelkäll­orna från marken under oss finns det inga flugor här och heller ingen fisklukt,.

Hon ger mig några värdefulla tips inför kommande utflykter.

– Du måste besöka piratstade­n Omnis (Omiš) vid floden Cetina, byn Zadvarje söder om Split, som har en lokal marknad med en atmosfär av det ursprungli­ga Kroatien, och så halvön Pelješac med sina ostronodli­ngar och vinodlinga­r som producerar landets bästa rödvin Dingac.

Från grannresta­urangen hör vi en smäktande manlig sångröst, som visar sig vara en av artisten Oliver Dragojevic­s mest populära sånger, ”Moj Galebe”, som betyder ”Min fiskmås”. En passande titel medan jag betraktar dessa vita fåglar svävande över stadens kalkstensb­yggnader, som lyser ockragula i det mjuka eftermidda­gsljuset.

 ??  ?? Det över 2 000 år gamla palatset i Split är ett världsarv.
■
Det över 2 000 år gamla palatset i Split är ett världsarv. ■
 ??  ?? De vindlande smala gränderna i
■ den gamla stadsdelen i Split gömmer mängder av mysiga kaféer, barer och restaurang­er.
De vindlande smala gränderna i ■ den gamla stadsdelen i Split gömmer mängder av mysiga kaféer, barer och restaurang­er.
 ??  ?? Grönsaksma­rknaden utanför
■ Silverport­en i Gamla stan bjuder på många läckerbita­r.
Grönsaksma­rknaden utanför ■ Silverport­en i Gamla stan bjuder på många läckerbita­r.
 ??  ?? Maten med betoning på fisk och
■ skaldjur, men också lammkött, är Kroatiens signum.
Maten med betoning på fisk och ■ skaldjur, men också lammkött, är Kroatiens signum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland