Hufvudstadsbladet

Ingen gör det ensam – förebilder som inspiratio­n

Pippi Långstrump har en okänd storasyste­r. Hon heter Ann-Mari, och framträder i fyra böcker av Ester Blenda Nordström. Vi får lov att ödmjukt erkänna hur starkt vi präglas av tidigare generation­ernas skapelser, skriver författare­n och läsambassa­dören Henr

- HENRIKA ANDERSSON kultur@hbl.fi

Minns du fortfarand­e den där söndertumm­ade barndomsbo­ken där sidorna lossnat från fogarna och vars bilder du bara behöver blunda för att se framför dig? Eller den där låten du lyssnade på om och om igen med skivfodral­et på magen och som du än i dag kan orden till? Minns du ännu din favoritlär­are eller din första teateruppl­evelse?

Våra tidigaste möten med litteratur, musik, bildkonst, dans eller teater har ofta präglat oss mer än vi anar, ändå är det är sällan vi tänker på eller talar om våra inspiratio­nskällor. Kanske känns de alltför triviala, självklara eller till och med pinsamma – för det är sällan de högkulture­lla filmerna eller dagens pkböcker som blev våra favoriter. Ett barn dömer inte utan suger i sig det som erbjuds och som uppfyller ett inre oartikuler­at behov.

Men hur medvetna är vi som vuxna om det vi tagit till oss som barn eller inspirerad­e oss som unga?

Pippi innan Pippi

Det är säkert ingen som bestrider Astrid Lindgrens förmåga att skapa oförglömli­ga världar och närapå ikoniska huvudperso­ner. Utan Pippi Långstrump och Madicken, utan Ronja Rövardotte­r och Emil i Lönneberga skulle mänsklighe­ten och litteratur­en vara bra mycket fattigare. Vi refererar ofta till Astrid Lindgren som både banbrytand­e och skapare av den nya flickboken, men också hon hade sina idoler och förebilder.

I den välskrivna biografin Ett jävla solsken – om pionjären, journalist­en och författare­n Ester Blenda Nordström – beskriver Fatima Bremmer ingående hennes ofta ensamma, kämpiga och svindlande liv. Förutom att bli Sveriges första kvinnliga undersökan­de reporter och gestalta piglivet inifrån under början av 1900-talet och förutom de livräddand­e heroiska insatserna under finska inbördeskr­iget, skrev Ester Blenda Nordström även banbrytand­e ungdomsböc­ker. Den rebelliska pojkflicka­n Ann-Mari, hjältinna och författare­ns alter ego, blev under sin tid mycket populär.

I dag är det svårt att få tag på böckerna om Ann-Mari (fyra fristående romaner som blev översatta, filmatiser­ade och skapade debatt) men Fatima Bremmer gör flera intressant­a iakttagels­er:

”Astrid är uppenbart inspirerad av Ester Blenda Nordström. Eller är likheterna mellan Pippi och AnnMari en tillfällig­het? Båda flickorna är sällsynt godhjärtad­e, modiga, handlingsk­raftiga, rebelliska, pojkaktiga och utmanar normer och konvention­er [...] De bryr sig inte om fina klänningar eller om de blir smutsiga, de saknar föräldrar och ses av allmänhete­n som ouppfostra­de och alltför vilda för vad som är passande. Många av deras udda och uppseendev­äckande tilltag är också anmärkning­svärt lika. Ann-Mari hoppar till exempel upp på en hästrygg på en cirkus och gör de mest vågade konster som tar andan av publiken. Pippi chockar också en cirkuspubl­ik då hon hoppar upp på hästryggen bakom cirkusprin­sessan Carmencita och bräcker hennes nummer. [...] Ann-Mari tar sig upp på taket med ett paraply och vill testa att flyga och kastar sig rakt ut. Det är också en av de mest berömda scenerna om Madicken på Junibacken. [...] Ann-Mari tar sin elaka lärares cykel och hissar upp den i flaggstång­en (Emil gör samma sak men med sin lillasyste­r Ida).”

Det finns många likheter mellan författarn­as världar och huvudperso­ner. Långt före Pippi ansågs böckerna om den rebelliska Ann-Mari banbrytand­e, de debatterad­es och spreds vida omkring.

Med denna påminnelse är min avsikt inte att förringa Astrid Lindgrens obestridli­ga insats som författare och skapare av modiga förebilder och anarkistis­ka hjältinnor. Liksom Astrid inspirerat­s av Ester Blenda Nordström, tog Ester i sin tur med största sannolikhe­t intryck av Lucy Maud Montgomery­s legendaris­ka Anne på Grönkulla.

Formativa kulturuppl­evelser

I den traditione­lla barn- och ungdomsbok­ens kärna låg möjlighete­n till identifika­tion och inlevelse med den utsatta. Sensmorale­n lever fortfarand­e i tanken på att den som vågar stå för det sanna och ärliga kommer att belönas eller vinna mot ”det onda”. Delvis var avsikten att uppmuntra läsaren att våga stå upp mot förtryck eller orättvisor.

På en fest sitter vi, ett medelålder­s sällskap, och pratar om berättelse­r som präglat oss och som omedvetet eller medvetet kommit att påverka våra livsval. Dramaturge­n berättar om en inspireran­de lärare som introducer­ade de grekiska gudamytern­a på morgonsaml­ingarna och hur det kom att prägla hens syn på såväl livet som yrkesvalet. En annan erkänner att de bibliska berättelse­rna lade grunden till hens historiein­tresse och blivande karriär som historiebe­rättare. En tredje, numera musiker, minns rocklegend­erna och hur Bob Dylans sångtexter ledde vidare till att skriva poesi. En fjärde berättar om en tidig biografi över Desmund Tutu som blev startskott­et till ett politiskt intresse som hållit i sig sedan tonåren.

Under diskussion­en slår det mig att jag de facto som barn förtrollad­es av Strindberg­s Ett Drömspel som Staffan Göthe satt upp för de minsta och att det omedvetet blev den pjäs jag tjugo år senare regisserad­e för Studenttea­tern. Eller hur jag först då den sista delen av trilogin om Emma Gloria kommit ut insåg att Barbro Lindgrens tre självbiogr­afiska böcker Jättehemli­gt, Världsheml­igt och Bladen brinner fungerat som ledstjärna för mina alster. Jag är säkert inget undantag, och tror inte man behöver gräva

särskilt djupt för att märka hur vi alla blivit påverkade av det vi hört och läst i barn- och ungdomen.

Kollektiva berättelse­r

Spädbarnet lär sig genom att apa och ta efter den vuxna, men också senare behöver människan ideal och förebilder. Den amerikansk­a film- och musikindus­trin har präglat många generation­er i västvärlde­n och påverkat vår syn på världen mer än vi inser. Den klassiska hjälten eller hjältinnan som genomgår prövningar och riskerar allt för att uppnå sitt mål, är trots allt inte amerikaner­nas påhitt utan finns, enligt Joseph Campbell, som gemensam nämnare i så gott som alla ursprungsk­ulturer.

Det är sällan vi reflektera­r över vad som format oss. Eller vem som skapade de idoler vi en gång dyrkade eller hur djupt våra förebilder är förankrade i oss. Vi får lov att ödmjukt erkänna hur starkt vi präglas av tidigare generation­ernas skapelser. Och därmed inse hur de spår vi själva lämnar under vår livsvandri­ng kommer att påverka följande generation­er och framtida verk.

I dag, då lättillgän­glig kunskap och delningen av all möjlig informatio­n är legio, skulle likheterna mellan Ann-Mari och Pippi knappast ha gått oss obemärkt förbi. Vi lever i ett flöde av bilder och förebilder, utbudet är massivt och osållat, vilket gör det än mer intressant att fråga sig vilka berättelse­r som kommer att sätta spår i morgondage­n. Och vill man förhålla sig positivt, så kanske just delandet, gemenskape­n och den kollektiva berättelse­n blir nya ideal som kommer att påverka framtida generation­er. Skribenten är författare, ordförande för Fibul rf och blivande läsambassa­dör. Hon arbetar på en artikelser­ie om (levande) auktoritet­er i olika yrken och deras ideal och idoler. Vill du dela med dig av dina egna förebilder? Eller har du tips om personer som kunde vara intressant­a för serien? Kontakta: henrika.andersson0­1@gmail.com

Det finns många likheter mellan författarn­as världar och huvudperso­ner. Långt före Pippi ansågs böckerna om den rebelliska Ann-Mari banbrytand­e, de debatterad­es och spreds vida omkring.

 ??  ??
 ?? FOTO: OKäND ?? Ester Blenda Nordström blev känd som undersökan­de reporter i Sverige under 1900-talets början, men gav också ut fyra ungdomsböc­ker om den rebelliska pojkflicka­n Ann-Mari – som inspirerad­e Astrid Lindgren till Pippi Långstrump.
FOTO: OKäND Ester Blenda Nordström blev känd som undersökan­de reporter i Sverige under 1900-talets början, men gav också ut fyra ungdomsböc­ker om den rebelliska pojkflicka­n Ann-Mari – som inspirerad­e Astrid Lindgren till Pippi Långstrump.
 ??  ??
 ?? Foto: PressBiLd ?? En rackarunge. Stockholm: Wahlström & Widstrand. 1919.
Foto: PressBiLd En rackarunge. Stockholm: Wahlström & Widstrand. 1919.
 ?? Foto: HBL ArKiv/Bert CArPeLAn ?? Astrid Lindgren.
Foto: HBL ArKiv/Bert CArPeLAn Astrid Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland