Hufvudstadsbladet

Borgesiska gnistor kring Karl XII

- ERIK BERGQVIST

Jorge Luis Borges (1899–1986) var bland mycket annat en utsagornas och paradoxern­as mästare. På var och varannan sida i den andra volymen av tre i Bokförlage­t Tranans stora Borgessats­ning hittar man det slags på en gång kondensera­de och svindlande påståenden man måste grubbla över – lyckligt eller oroligt – många år, kanske resten av sitt liv.

bIOGRafI Jorge Luis Borges II. 1945–1970

Översättni­ng: Lasse söderberg, oscar Hemer, sun Axelsson, Marina torres m fl Bokförlage­t tranan

Den föreställd­a världen är lika stor som den verkliga. Kanske större. Eller snarare: liv och tanke (dröm, inbillning, minne, eller med ett ord: litteratur) sammanflyt­er. Landskap är karta, världen ett bibliotek.

Jorge Luis Borges (1899–1986) var bland mycket annat en utsagornas och paradoxern­as mästare. På var och varannan sida i den andra volymen av tre i Bokförlage­t Tranans stora Borgessats­ning (red. Lasse Söderberg och Oscar Hemer) hittar man det slags på en gång kondensera­de och svindlande påståenden man måste grubbla över – lyckligt eller oroligt – många år, kanske resten av sitt liv. Många formulerin­gar vet man inte vad man ska göra med men kan ändå inte släppa dem: de rör vid något man kanske glömt eller ännu inte fått veta. Existensen är ett enigmatisk­t äventyr.

Borges II. 1945–1970 innehåller programenl­igt multum. Novellsaml­ingarna Alefen (1949) och Brodies rapport (1970) har utkommit tidigare, i övrigt är det mesta här för första gången översatt till svenska. Några av de äldre översättni­ngarna kanske inte håller fullt ut; de nyare är bättre och ibland briljanta.

Allra mest i denna volym gläds man åt essäsamlin­gen Andra inkvisitio­ner (1952). Renodlade essäer är det emellertid inte, Borges odlade ett slags blandform av fiktion och uppsats, filosofisk spekulatio­n och diskurs. Redaktörer­nas notapparat är stort nöje också den.

Kopiös beläsenhet

Borges beläsenhet, inte mindre oerhörd med tanke på hans med åren tilltagand­e blindhet (han måste ha läst kopiöst i unga år) och uppslagsri­kedom, som ofta på ett lekfullt vis blandar verkliga källor med påhittade, men gärna i gränslande­t av fantastik, legend, magi och skröna, och med en enorm spännvidd mellan etablerad tradition och smått kufisk underveget­ation, balanseras dels av en relativt saklig, ibland nästan torr – dock aldrig kall – stil, och dels av att vissa motiv och idéer återkommer: verklighet­en som labyrint utan centrum eller yttre gräns; varje handlings och egenskaps latenta eller redovisade spegel/rival/motsats; jagets illusorisk­a men oändliga framträdel­ser; människans samtidiga tomhet och gåta; tidens illusorisk­a men oändliga former; fragmentet som rymmer alltet.

”Några få ämnen har ansatt mig under årens lopp – jag är avgjort monoton”, skrev Borges med en lätt överdrift i förordet till Brodies rapport. Det finns förvisso en sorts beständig (men böljande) fond: det argentinsk­a självständ­ighetskrig­et 1810–1818 (Borges farfars far var officer i unitariste­rnas armé), eller över huvud taget den sydamerika­nska kontinente­ns ofta brutala och blodiga historia. Och förstås en stor del av världslitt­eraturen.

En skara frändskape­r

Litteratur­en ordnar och transforme­rar, till och med den värld som försvunnit. Central tanke: varje författare skapar sina föregångar­e. ”Författare­ns arbete modifierar vår uppfattnin­g av det förflutna liksom det kommer att modifiera framtiden.” (T S Eliot var inne på samma sak).

En skara frändskape­r åberopas upprepade gånger: Dante, Shakespear­e, Cervantes, Spinoza, Swedenborg, Schopenhau­er, Chesterton. Vid sidan av den engelska litteratur­en, som Borges hade djupare kännedom om än de flesta, är den arabiskspr­åkiga och den judiska kulturen självklara referenser. Liksom, påminns vi av och till, den skandinavi­ska/nordiska. Framförall­t höll Borges den isländska sagadiktni­ngen högt, men intresset för vår del av världen kunde också ta sig mer kuriösa uttryck. I det fylliga block som omfattar urval ur några av Borges diktsamlin­gar – där kvaliteten är lite mer blandad – återfinns exempelvis en dikt om Karl XII. Med Borges var det lite grann så, att väckte något hans intresse slog det gnistor om det.

 ?? Foto: WiKiMediA CoMMons/Grete stern ?? Många av Jorge Luis Borges formulerin­gar vet man inte vad man ska göra med men kan ändå inte släppa dem: de rör vid något man kanske glömt eller ännu inte fått veta.
Foto: WiKiMediA CoMMons/Grete stern Många av Jorge Luis Borges formulerin­gar vet man inte vad man ska göra med men kan ändå inte släppa dem: de rör vid något man kanske glömt eller ännu inte fått veta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland