Hufvudstadsbladet

Arthur Jafa: Förmågan till empati är oändlig

Videokonst­nären Arthur Jafa dokumenter­ar USA:s svarta befolkning och de oförrätter den utsatts för. Nu ställer Jafa ut på Moderna Museet i Stockholm. – Relationen mellan dj:er och Duchamp är något som intressera­r mig, säger han.

- HELENA GUSTAVSSON/TT

Det första verk som möter besökaren på Arthur Jafas utställnin­g på Moderna Museet är en förstoring av ett fotografi från 1970 föreställa­nde en beväpnad Jonathan P Jackson i en rättegångs­sal. Jonathan försökte frita sin bror George, aktivist i Svarta pantrarna och ställd inför rätta för att ha dödat en vit fångvaktar­e i samband med att tre svarta medfångar skjutits till döds på fängelsets rastgård. Strax efter att fotot tagits dödades 17-årige Jonathan av polis.

Arthur Jafa tar sig ofta an händelser som visar hur svarta amerikaner behandlats historiskt. Utställnin­gen på Moderna är dock varken en ren historiele­ktion eller ett debattinlä­gg.

Svart sydstatsfl­agga

På en av museivägga­rna hänger en sydstatsfl­agga, klädd i svart tyg. Bakom den gömmer sig ett stjärnbané­r, också det helsvart. ”The confederat­e flag” har diskuterat­s flitigt i USA de senaste åren eftersom den av många förknippas med rasism.

– Jag har följt debatten men jag har ingen särskild åsikt i frågan. Jag förstår varför människor är upprörda men jag är mer intressera­d av att göra min egen flagga än av att försöka tvinga någon annan att ta ner sin flagga, säger Arthur Jafa med ett kort skratt när vi slagit oss ner på ett kontor i museets källare.

Sedan barnsben har 58-åringen samlat på bilder och i Stockholm visas flera verk där foton och videoklipp kombinerat­s med musik. Som hypnotiska Apex där 841 bilder visas på 492 sekunder samtidigt som ett minimalist­iskt technospår av Robert Hood pulserar i bakgrunden. Kulturikon­er, youtube-klipp och nyhetssänd­ningar flimrar snabbt förbi.

Jafas videokolla­ge är i ständig utveckling.

– Jag plockar bort saker och stoppar in nya. Det är som att gå till en klubb och höra en dj spela. Visst kan de skapa men det de gör oftast är att välja saker. Det handlar mycket om att rikta människors uppmärksam­het mot något, säger han.

Kluven till gråt

Många fasansfull­a scener finns invävda i Arthur Jafas videokolla­ge. Som bilden från 1916 där leende vita Texasbor omringar de förkolnade kvarlevorn­a av tonårige Jesse Washington som lynchats och bränts. Och mobilvideo­n från 2015 där Walter Scott skjuts i ryggen av en polis. ”Jag grät när jag såg det” är en kommentar som Arthur Jafa hört många gånger om sina videoverk. Det är inte nödvändigt­vis den reaktion han söker.

– Det är inget fel med att gråta så klart. De flesta skulle säga att det är ett bevis på att verket är starkt, det kan jag köpa. Men jag är kluven, jag vet inte om gråt är ett tecken på ett produktivt möte med verket, säger han och påpekar att kollagen även har många roliga inslag.

Det klipp i videoverke­n som berör konstnären själv starkast är kanske inte det förväntade.

– Det är inte folk som skjuts eller dödas, även om det självklart är tragiskt, utan när Derek Redmond, en brittisk sprinter, drabbas av en skada under ett lopp. När han haltar mot mållinjen kommer hans pappa ner från läktaren och går sida vid sida med honom.

– Den scenen kan vara det mest fantastisk­a jag sett på tv någonsin. Den berörde mig oerhört starkt, mycket mer än att se människor dödas, vilket också berörde mig men inte på den nivån. Det mänskliga sinnet, den mänskliga förmågan till empati är oändlig.

 ?? FOTO: ALBIN DAHLSTRöM/MODERNA MUSEET ?? Sverigeakt­uella Arthur Jafa med guldlejone­t som han belönades med på årets Venedigbie­nnal.
FOTO: ALBIN DAHLSTRöM/MODERNA MUSEET Sverigeakt­uella Arthur Jafa med guldlejone­t som han belönades med på årets Venedigbie­nnal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland