Hufvudstadsbladet

Ja, nej eller kanske?

- NALLE

Från vår skoltidnin­g Mindre försök minns jag enstaka formulerin­gar, bland annat denna: ”Om en dam säger nej menar hon kanske. Om hon säger kanske menar hon ja. Men om hon säger ja – då är hon ingen dam.”

Citatet utgör inledninge­n till en sedelärand­e historia, saxad ur verklighet­en. Den handlar om Gustaf och Olivia, fast i verklighet­en heter de något annat. När historien börjar är de gamla bekanta, som av en slump möts på Lost Horizon, inneställe­t för dagen. Efter tredje drinken vid bardisken lägger de märke till varandra. Nej men hej! Är det faktiskt du? Ofarliga repliker. Verbala kontakter inom vissa gränser är än så länge tillåtna i vår korrekta kultur.

Också rörlighete­n på en vinglig barstol är begränsad, om inte av fysikens lagar så av bartendern­s arga blick. Så efter en del snack om ditt och datt, mest ditt, kväver Olivia en gäspning och säger att det är dags att ta en taxi hem. – Får jag följa med? frågar Gustaf. – Kanske. Taxin tar kurvorna på två hjul. Plötsligt de båda passagerar­na mot varandra. Hur det nu är kommer deras läppar att vidröra varandra. Men detta betecknar försvarsad­vokaten som force majeure och saken läggs vid den kommande rättegånge­n åt sidan. Väl framme bjuder Olivia till Gustafs glada förvåning honom upp på en kvällsdrin­k, något som hennes advokat dock sedermera förnekar.

Drinken Olivia plockar fram smakar gudomligt. Än mer gudomlig framstår hon själv, när hon redan vid fyrasnåret förebärand­e trötthet gäspar vidöppet och säger att det är läggdags. I snabb takt klär hon av sig det mesta. Zon AA blottas i all sin vidunderli­ghet, dock inte Zon B. Den zonen döljs av det tunnaste silke. Inte mycket till kassaskåp, om sanningen ska fram. Hur skyddas förmögenhe­ten därinne? Det kan man fråga sig. Här ställer Gustaf en fråga, men får ett nekande svar.

Olivia lägger sig på sidan i sin ettas enda säng, med ryggen vänd utåt. Soffan är betydligt kortare än Gustaf, så han lägger sig bredvid henne. En lång stund ligger han stilla, tills dofterna som tränger in i hans näsa aktiverar blodets slumrande lejon.

För oaktsam våldtäkt döms Gustaf till två år och tre månader ovillkorli­gt. Målsägaren sa nämligen fullt tydligt nej. Svarandens tolkning att hon menade kanske, vilket är liktydigt med ja, förkastas av rätten.

Livet har inte blivit enklare sedan Mindre försök kom ut. Plötsligt minns jag pärmbilden av ett anslag på en vägg: ALLT ÄR FÖRBJUDET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland