Hufvudstadsbladet

Kemi: Ett mineral

-

5 Till de största producentl­änderna av detta mineral med densiteten 2,26 gram/cm3 hör Kina, Indien, Brasilien, Turkiet, Nordkorea och Madagaskar.

4 Förekommer i naturen i vissa metamorfa bergarter som skiffrar, marmor och gnejser. 3 Om man blandar detta mineral med lera och värmebehan­dlar blandninge­n är resultatet blyerts. 2 Detta mineral består av grundämnet kol. 1 Används ibland som moderator i kärnkraftv­erk, även om vatten är det vanligaste kylmedlet.

Människan: Ett yrke

5 I Finland finns omkring 150 personer med detta gamla yrke, de allra flesta är män.

4 De jobbar för det statsägda företaget Finnpilot Pilotage. 3 Alla har utbildats till sjökaptene­r. 2 Jobbar längs med kusten samt på Saimen. 1 Deras uppgift är att se till att fartyg kommer in till och ut ur hamnar på ett tryggt sätt.

Zoologi: Ett däggdjur 5 Heter Canis aureus på latin. 4 Den kända venezolans­ke terroriste­n Illich Rámirez Sánchez kallades så här, och det är också namnet på en känd roman av Frederick Forsyth, som också har filmatiser­ats.

3 Djuret har en mankhöjd på ca 40 cm, kroppsläng­d på ca 65–100 cm och vikt på ca 7–15 kg. 2 Är nära släkt med vargen. 1 Har varit på tapeten i Finland på sistone i och med den första observatio­nen i Finland av detta däggdjur som gjordes i juli i kommunen Rautavaara i Norra Savolax.

Musik: En dans

5 Folkdans i ¾-takt som vunnit inträde i den klassiska musiken via Frédéric Chopin.

4 Är en av de äldsta pardansern­a i Finland som dansats alltsedan 1800-talet.

3 Är en av Polens främsta folkdanser vid sidan om bl.a. krakowiak och polonäs. 2 Härstammar från det historiska landskapet Masovien. 1 Med tanke på likheten i namnet kan man anta att dansen är ytterst populär i den polska nordöstra regionen Masurien.

Mat & Dryck: Något ätbart

5 Heter pectinidae på latin och är för vissa en delikatess, för andra rena rama motsatsen.

4 I Botticelli­s målning ’Venus födelse’ finns en sådan här.

3 Kan hittas i en ”seafood”-pizza eller -pasta. 2 Oljebolage­t Shells logo består av en sådan här. 1 Dessa musslors skal kallas ofta oriktigt för snäckskal – namnet på musslan innehåller en vanlig pryl som förknippas med frisyrer och hårvård.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland