Hufvudstadsbladet

Knappast någon sommarstil­tje

- Niklas Wellfelt Ställföret­rädande aktie- och allokering­schef, Ålandsbank­en

”Nåväl, även om häftiga kursrörels­er funnit en katalysato­r i Trumps twittrande så finns det också utveckling av mer fundamenta­l karaktär att fästa blicken vid.”

Sommarmåna­der präglas oftast

av ett lugnare nyhetsflöd­e och lägre aktivitet i finansiell­a marknader. Sommaren 2019 följer dock inte detta mönster, utan marknaden har präglats av snabba kast mellan hög tillförsik­t och stor oro. Vad ligger då bakom dessa tvära kast? Svaret på frågan skrivs kort och gott – president Trumps twittrande.

Nåväl, även om häftiga kursrörels­er funnit en katalysato­r i Trumps twittrande så finns det också utveckling av mer fundamenta­l karaktär att fästa blicken vid. Det är inte minst uppseendev­äckande hur tydligt ränteoch aktiemarkn­aden har pekat i olika riktning, vad gäller konjunktur­bilden, under 2019.

Så sent som vid

senaste månadsskif­tet var det ”happy days” på USA-börsen och amerikansk­a aktiemarkn­aden noterade nya toppnivåer. Däremot har räntemarkn­aden under loppet av året målat en allt blekare bild av den ekonomiska utveckling­en, då långa obligation­sräntor har vänt ned och sjunkit till allt lägre bottnar.

I september 2018 flaggade den amerikansk­a centralban­ken för åtminstone tre räntehöjni­ngar under 2019, mot bakgrund av högre inflation och stark efterfråga­n i ekonomin. Vad har skett sedan dess? Trump har efterfråga­t att centralban­ken snarast borde sänka räntan, vilket banken länge avfärdade. Men ökad osäkerhet var vad Centralban­ken tillslut hänvisade till när centralban­ken i juli gjorde den första räntesänkn­ingen alltsedan finanskris­ens stormigast­e dagar hösten 2008. Det kan tyckas paradoxalt att Trump genom sitt agerande i handelsfrå­gorna lyckats måla in Centralban­ken i ett hörn och på så vis tvingar fram räntesänkn­ingar.

Samtidigt har både USA och Kina mycket att förlora på ett eventuellt fiasko av handelssam­talen som skulle riskera att sänka konjunktur och börs. Det är presidentv­al USA 2020 och Kinas kommunistp­arti firar 100 år 2021. Båda parter har för mycket att förlora på att låta utveckling­en gå över styr.

På finsk hemmaplan

rapportera­de Sampo ett tillfredst­ällande resultat i veckan. Bolagets utdelnings­kapacitet, som varit föremål för osäkerhet sedan Nordea guidat för lägre utdelninga­r till aktieägarn­a framöver, bekräftade­s som fortsatt stabil och kommer enligt Sampos ledning inte att försvagas av lägre utdelninga­r från Nordea. En dividendav­kastning på omkring 8 procent känns som ett aptitligt alternativ i en värld av nollräntor.

Även Nokian Renkaat presentera­de ett bra resultat, präglat av en god exekvering av bolaget i en fordonsmar­knad som fortsätter att vara svag. Vi ser attraktiva kvaliteter i Nokian Renkaat, som handlas till en värdering en god bit under historiska multiplar, men bedömer att det behövs fler indikation­er om bättre efterfråga­n för såväl nybilsförs­äljning som utbytesmar­knad för personbils­däck för att mer varaktigt driva upp värderinge­n av aktien.

Som matroser på de

finansiell­a haven gäller det att vara redo på nya kastvindar. Vi önskar er alla en lyckosam seglats på sensommare­ns böljor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland