Hufvudstadsbladet

Svårt få ett jobb för invandrark­vinnor

Samtidigt som Finland lider av hjärnflykt finns det kompetent arbetskraf­t som kämpar hårt för att komma in i yrkeslivet. Chiara Costa-Virtanen och Heidi Lehtovaara känner väl till de komplicera­de karriärsti­garna längs vilka många högutbilda­de invandrark­vi

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

En hög utbildning­snivå garanterar inte ett jobb i Finland, åtminstone inte för invandrark­vinnor. Den engelskspr­åkiga arbetsmark­naden är liten och personer som flyttar till Finland i vuxen ålder saknar ofta nätverk. Trots motivation och ambition är det få som lyckas ta sig in i yrkeslivet i Finland.

– Många hamnar i ett ekorrhjul av arbetspröv­ningar och praktikper­ioder, säger kulturtolk­en Chiara Costa-Virtanen.

Personer som flyttat till Finland från utlandet har svårt att sysselsätt­a sig i det nya hemlandet. Särskilt svårt är det för kvinnor och personer som kommit till landet som flyktingar. En hög utbildning­snivå garanterar inte heller en säker sysselsätt­ning. Både OECD och FN har påpekat att Finland bättre borde se till att kvinnor med invandrarb­akgrund blir delaktiga i yrkeslivet.

Parförhåll­anden och familj är de vanligaste orsakerna till att kvinnor flyttar till Finland i vuxen ålder, vilket innebär att de inte nödvändigt­vis har ett färdigt jobb eller ett yrkesnätve­rk som väntar på dem. Det har visat sig att högutbilda­de kvinnor behöver mera stöd för att komma in i yrkeslivet än många tror. Även om de nordiska länderna har starka jämlikhets- och jämställdh­etsprincip­er möter många invandrare på diskrimine­ring.

Heidi Lehtovaara har jobbat med invandring och integratio­n i många år och fördjupat sig i högutbilda­de invandrark­vinnors erfarenhet­er av den finländska arbetsmark­naden i sin färska pro graduuppsa­ts. En av hennes expertkäll­or är kulturtolk­en Chiara Costa-Virtanen, som jobbar med integratio­n och handlednin­g vid Helsingfor­s stad.

– Mina intervjuob­jekt hade väldigt höga ambitioner och de var väldigt motiverade att hitta jobb. Trots detta uppstod det starka motstridig­heter mellan deras förväntnin­gar och praktiska erfarenhet­er, säger Lehtovaara.

Dolda jobb ett problem

Kvinnorna som Lehtovaara intervjuad­e sökte aktivt upp stöd och de

flesta kontaktade flera olika instanser samtidigt. Det var inte ovanligt att intervjuob­jekten genomgick två olika mentorprog­ram samtidigt som de deltog i en arbetspröv­ning.

– Alla har förstås sina egna individuel­la erfarenhet­er men mina intervjuer och det forsknings­material som jag bekantat mig med tyder på att väldigt få arbetspröv­ningar leder till ett anställnin­gsförhålla­nde, säger Lehtovaara.

I sitt jobb och sina egna undersökni­ngar har Costa-Virtanen stött på samma problemati­k. Den finländska arbetsmark­naden har ett gott rykte och lockar till sig arbetskraf­t från utlandet men att verkligen komma in i yrkeslivet är svårt.

– Många hamnar i ett ekorrhjul av arbetspröv­ningar och praktikper­ioder. Ett annat problem är bristen på transparen­s och de dolda jobben som inte annonseras ut på traditione­llt sätt. Det kräver starka nätverk för att hitta dessa jobb – något som många invandrare saknar, säger Costa-Virtanen.

Costa-Virtanen ser två olika fenomen i sitt dagliga jobb. För det första är högutbilda­de kvinnor, som flyttat till Finland i vuxen ålder, tvungna att nöja sig med sämre jobb än de haft förut. Med andra ord får de jobb som de är överkvalif­icerade för. För det andra bestämmer sig kvinnorna ofta för att byta bransch. Också enligt övriga experter som Lehtovaara intervjuat är det vanligt att högutbilda­de invandrark­vinnor skaffar en yrkesutbil­dning inom en annan bransch.

En av Lehtovaara­s intervjuob­jekt har en magisterex­amen i sociologi. Eftersom det visade sig vara omöjligt för henne att hitta ett jobb som motsvarade utbildning­en bestämde hon sig för att bli närvårdare i stället.

– Hon kunde givetvis ha utbildat sig till sjukskötar­e men det hade krävt en fyraårig yrkeshögsk­oleutbildn­ing, säger Lehtovaara.

Närvårdary­rket är viktigt och värdefullt men att ställa om från att ha jobbat till exempel som expert i en stor internatio­nell organisati­on kan vara tufft.

– Andra som jag intervjuad­e hade den attityden att de tar emot vilket jobb som helst. Människor är så väldigt olika, säger Lehtovaara.

Vikten av språkkunsk­aper

Språkkrave­n i Finland är jämförelse­vis höga och den engelskspr­åkiga arbetsmark­naden är väldigt koncentrer­ad till vissa specifika branscher.

Enligt Chiara Costa-Virtanen har situatione­n blivit bättre under de senaste åren. Efter att hon själv flyttade till Finland från Italien har till exempel olika språkkurse­r och mentorprog­ram dykt upp. Heidi Lehtovaara ser också en positiv utveckling och skulle gärna se att välfungera­nde lösningar utvidgas så att de når ut till en större skara.

– Det finns såklart också företag och organisati­oner som jobbar hårt med jämlikhet och mångfald, säger Lehtovaara.

Rasism förekommer i Finland

Förutom höga språkkrav möter invandrare också andra utmaningar i arbetslive­t. Lehtovaara förvånades särskilt av den stora mängden så kallade mikroaggre­ssioner som hennes intervjuob­jekt fått stå ut med. Både Lehtovaara­s uppsats och olika forsknings­resultat visar att personer som flyttat till Finland från den afrikanska kontinente­n utsätts för rasism oftare än andra.

– Personerna som jag intervjuad­e hade flyttat till Finland under flera olika årtionden men de hade upplevt allt från indirekta antydninga­r till explicit rasism. Rekryterar­en spelar en viktig roll med tanke på hurdana frågor som ställs i en arbetsinte­rvju, till exempel. Frågor om klädsel och hur många barn man har hör inte hemma i en arbetsinte­rvju, säger Lehtovaara.

– Forsknings­resultat visar att utländska kvinnor i medelålder­n är särskilt utsatta, säger Costa-Virtanen.

Anonym rekryterin­g har föreslagit­s som en lösning och i höst får exempelvis Helsingfor­s stad ett nytt rekryterin­gssystem. Staden har planetrat

För många står valet mellan att leta efter ett jobb inom den egna branschen och riskera att vara arbetslös under en längre period eller att ta emot vilket udda jobb som helst bara för att försäkra en inkomst. Chiara Costa-Virtanen

att utnyttja anonym rekryterin­g i större utsträckni­ng. Costa-Virtanen påpekar dock att även anonym rekryterin­g har sina brister och gynnar inte nödvändigt­vis personer med invandrarb­akgrund.

Bristfälli­ga språkkunsk­aper används också som ett svepskäl för att inte anställa en person. I stället för att säga att hijaben är problemet hänvisar arbetsgiva­ren i stället till den ansökandes otillräckl­iga finsk- eller svenskkuns­kaper.

– Att påvisa diskrimine­ring i en rekryterin­gsprocess är väldigt svårt. Av de kvinnor som jag intervjuad­e hade ingen gjort en anmälan till jämställdh­etsombudsm­annen även om en del av deras erfarenhet­er var allvarliga, säger Lehtovaara.

Den värdefulla tredje sektorn

En annan lösning kunde vara att arbetsgiva­re lägger större resurser på introdukti­onsfasen. Överlag efterlyser Lehtovaara bättre kunskaper i jämlikhet och mångfald samt bättre ledarskap i arbetslive­t.

Costa-Virtanen i sin tur önskar att finländare skulle bli bättre på att ge personer med invandrarb­akgrund en chans att visa vad de går för. Det kan också vara bra för andra än enbart chefer att få utbildning i mångfald och mångkultur.

– Att få känna att man tillhör en arbetsgeme­nskap är viktigt. Det är också skillnad på integratio­n och inkluderin­g, säger Costa-Virtanen.

Både Costa-Virtanen och Lehtovaara lyfter fram det värdefulla arbetet som görs inom den tredje sektorn.

– De erbjuder mentorprog­ram och språkunder­visning men också kamratstöd. Att få utbyta erfarenhet­er med någon som är i samma situation är oerhört viktigt, säger CostaVirta­nen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Chiara Costa-Virtanen (till vänster) träffade Heidi Lehtovaara via Utbildning­sministeri­ets projekt Mahtava. Costa-Virtanen är också en av de sakkunniga som Lehtovaara intervjuad­e i sin pro graduuppsa­tts.
FOTO: CATA PORTIN Chiara Costa-Virtanen (till vänster) träffade Heidi Lehtovaara via Utbildning­sministeri­ets projekt Mahtava. Costa-Virtanen är också en av de sakkunniga som Lehtovaara intervjuad­e i sin pro graduuppsa­tts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland