Hufvudstadsbladet

Alla barn har rätt till en trygg skolgång

-

SKOLA Det nya läsåret har redan inletts på flera håll i Finland för både elever och personal. De sista skolelever­na börjar sin skolgång den här veckan.

Ett nytt skolår är alltid spännande. Ett nytt år innehåller både förhoppnin­gar och möjlighete­r. Man får träffa sina klasskompi­sar som man kanske inte sett under sommaren.

Då ett nytt skolår inleds kan jag ändå inte låta bli att lyfta fram den grupp som kanske inte ser lika förhoppnin­gsfullt på läsåret. De barn som har råkat ut för mobbning väntar inte på skolåret med samma iver.

Mobbning är ett svårt fenomen. Mobbning i alla dess former kan leda till illamående och trauman som man bär med sig hela livet.

Det är ytterst viktigt att vi tydligt fördömer alla sorters mobbning. Alla skolor arbetar mot mobbning, men i den allt mer digitalise­rade världen blir det svårt för skolan och personalen att ingripa, då mycket av mobbningen i dag sker digitalt, utanför de vuxnas räckhåll.

Som barn hade jag ett stort intresse för olika kulturhobb­yn, där teater var det mest intressant­a. Det ledde ändå till att jag fick uppleva en del osakligt beteende från skolkamrat­er under vissa perioder. Trots att det handlar om händelser som skedde för långt över 15 år sedan kommer jag ihåg dem. Händelsern­a har format mig som individ och påverkar hur jag relaterar till andra. Den skam som jag upplevde av mobbningen var svår att prata om tills jag uppnådde vuxen ålder.

Det är väldigt viktigt att vi skapar en omgivning där mobbning fördöms och där det är lätt att prata om mobbningen. Samtidigt är det viktigt att man genast ingriper då man ser att något är fel. Vi politiker ska också se till att det finns tillräckli­gt med personalre­surser inom utbildning­en för att säkerställ­a att alla blir sedda och hörda.

Jag hoppas att alla barn och all personal ska ha ett lysande läsår. Skolan ska vara ett ställe där man trivs. Man ska inte behöva vara rädd för att gå till skolan. Och ifall du upplever att du blir osakligt behandlad i skolan, eller på jobbet, hoppas jag att du agerar klokare än jag gjorde. Gå och tala om det med någon. Ingen ska behöva känna sig ensam, och ingen ska behöva känna skam för att den blir mobbad.

HENRIK WICKSTRöM vice ordförande, SFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland