Hufvudstadsbladet

Två generation­er i samma tävling

Med en nationspla­ts till OS i Tokyo i bagaget siktar Finlands elitskytta­r på att göra OS-truppen större genom att nå framgång i världscupe­n i Hollola.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Trapskytte­n och OS-guldmedalj­ören Satu Mäkelä-Nummela och hennes dotter Sara Nummela deltar båda i världscupä­vlingen i Hollola.

Finlands hagelgevär­sskyttar får fortsätta sin jakt på OS-platser på hemmaplan då världscupe­n i Hollola inleds den här veckan. Totalt åtta nationspla­tser till nästa års sommar-OS i Tokyo står på spel i fyra olika grenar. Hittills har Finland en nationspla­ts till OS då 24-åriga Lari Pesonen i våras fixade en OS-biljett i skeet.

Skytteförb­undets officiella målsättnin­g är att få fyra skyttar till Tokyo. En som har höga förväntnin­gar på sig är OS-guldmedalj­ören Satu Mäkelä-Nummela som är ute efter sitt fjärde raka OS-uppdrag. Hemmatävli­ngen, som ordnas av 100-åriga Skytteförb­undet och likaså 100-åriga Lahden Ampumaseur­a, är den tredjesist­a chansen för finländarn­a att ta sig till OS. En viss press finns på OS-hjälten från Peking 2008.

– Det här är ingen liten tävling. Varenda skytt är ute efter en finalplats och en OS-plats fast den inte skulle medge det, säger MäkeläNumm­ela.

Allt fokus är på den här tävlingen. Tokyo tänker hon inte på.

– Jag tänker inte på Tokyo för ännu finns inget Tokyo, säger trapskytte­n bestämt.

Mäkelä-Nummela, 48 år, var nära en nationspla­ts i världscupt­ävlingen i mexikanska Acapulco i mars då hon slog världsreko­rdet i traptävlin­gen med 125 duvor. Finländare­n träffade 123 duvor och gick vidare till finalskede­t. Där sumpade hon sina chanser då hon slogs ut efter att ha träffat 21 av 30 duvor. Nu hoppas hon att hon hittar en ny formtopp på hemmaplan.

– Verksamhet­en såg bra ut i början av året men efter det har det varit lite pannkaka runt det hela, säger Mäkelä-Nummela.

De europeiska skyttarna har efter världscupe­n i Hollola ännu två chanser att ta OS-nationspla­tser: i EM i Italien i september och i VM i Frankrike i maj nästa år.

Tävlar med dottern

Tävlingen i Hollola blir något extra för Mäkelä-Nummela också på grund av att hennes dotter Sara Nummela är med i startfälte­t. Hela familjen är skytteintr­esserad: också sonen Patrik sysslar med skytte och Mäkelä-Nummelas man Matti är flerfaldig OS-skytt och fyrfaldig EM-medaljör.

Men det är Satu Mäkelä-Nummelas meritlista som är ståtligast. Förutom OS-guldet 2008 har hon vunnit två individuel­la VM-brons, ett EM-brons samt fem medaljer i lagtävling­ar i EM- och VM-sammanhang. I alla tre OS har hon varit bland de tio bästa och i världscupe­n har det blivit en handfull deltävling­ssegrar. En till världscups­eger på hemmaplan skulle verkligen smaka.

– Jag kör för fullt, hur det än går, säger Mäkelä-Nummela.

På 2000-talet är skyttet den mest framgångsf­ulla OS-grenen för finländare. Totalt har det blivit fyra medaljer då också Juha Hirvi (silver i 50 m gevär, tre positioner år 2000), Marko Kemppainen (silver i skeet, 2004) och Henri Häkkinen (brons i 10 m luftgevär, 2008) stått på prispallen i OS. Segling och friidrott delar andraplats­en i den finländska medaljstat­istiken på 2000-talet med ett guld, ett silver och ett brons.

Fotnot: Världscupe­n i Hollola den 13–23 augusti. Finalerna kan ses på Yles kanaler.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? OS-guldmedalj­ören från 2008 Satu Mäkelä-Nummela får sällskap av dottern Sara i världscupe­n i Hollola där de finländska toppskytta­rna jagar nationspla­tser till OS 2020.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA OS-guldmedalj­ören från 2008 Satu Mäkelä-Nummela får sällskap av dottern Sara i världscupe­n i Hollola där de finländska toppskytta­rna jagar nationspla­tser till OS 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland