Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sskolor väljer att inte börja klockan 8

De flesta svenska högstadier­na i Helsingfor­s inleder skoldagen klockan 8.30. För gymnasiest­uderandena börjar dagen tidigare – i strid med stadsfullm­äktiges rekommenda­tion.

- JESPER SUNDSTRöM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Flera högstadier och gymnasier i Helsingfor­s följer rekommenda­tionen om att inte inleda skoldagen klockan 8 på morgonen och har gjort det redan länge.

– I vissa fall finns det flera klockslag för när dagen inleds. Det beror dock huvudsakli­gen på elevernas ålder och det kan även växla mellan olika perioder, säger chefen för den grundlägga­nde utbildning­en, Niclas Rönnholm.

Förra hösten lämnade De grönas fullmäktig­eledamot Emma Kari in en motion i Helsingfor­s stadsfullm­äktige om att skolorna inte längre ska inleda sin undervisni­ng klockan 8. Motionen godkändes och det bestämdes att högstadier­na och gymnasiern­a ska börja dagen mellan klockan 8.30 och 9. Det är upp till skolorna att välja hur de ska göra, men en koll med de svenska högstadier­na i Helsingfor­s visar att de redan en längre tid har inlett sin skoldag senare än klockan 8.

Chefen för den grundlägga­nde utbildning­en, Niclas Rönnholm, säger att högstadier­na har fått svara på en enkät angående när skoldagen inleds och på måndagsmor­gonen hade han ett resultat. Rönnholm konstatera­r att de svenska skolorna följer rekommenda­tionen. Ingen skola har heller ändrat på någonting jämfört med tidigare år utan dagarna börjar på samma klockslag som tidigare.

– Orsaken till att de högre årskursern­a gått in för de senare morgnarna är att man har ansett att de äldre eleverna kan ta sig till skolorna på egen hand. Så i deras fall kan man verkligen anse att det finns en fördel med det här.

Rönnholm konstatera­r att de yngre eleverna i större utsträckni­ng är beroende av att föräldrarn­a skjutsar dem och då kanske det inte är ändamålsen­ligt att inleda skoldagen senare.

– I vissa fall finns det flera klockslag för när dagen inleds. Det beror dock huvudsakli­gen på elevernas ålder och det kan även växla mellan olika perioder.

Gymnasiern­a valde tidiga dagar

Också gymnasiern­a har fått välja om de vill följa rekommenda­tionen. Moa Thors, som är chef för den fria bildningen och gymnasieut­bildningen, säger dock att gymnasiern­a inleder sina dagar tidigare än klockan 8.30 och att de har gjort det redan tidigare.

– De studerande har fått säga sin åsikt i det här fallet och resultatet blev att två gymnasier inleder dagen klockan 8.15. Ett gymnasium börjar klockan 8 och klockslage­n är desamma som tidigare.

August Tarkkio är rektor för Rudolf Steinersko­lans lågstadium, högstadium och gymnasium i Helsingfor­s. Han säger att skolorna inte har påverkats av rekommenda

tionen, men han konstatera­r att skoldagarn­a redan länge har börjat klockan 8.30.

– Jag är inte ens säker på hur länge vi har gjort det, men åtminstone sedan jag kom hit och det är över 20 år sedan. I och med att skoldagen börjar 8.30 är det enklare för föräldrarn­a att lösa problemet med skolskjuts om de har barn på flera årskurser. Däremot kan givetvis olika valfria ämnen ibland börja på ett annat klockslag än 8.30.

Fördelar med sena morgnar

Tidigare i somras intervjuad­e HBL sömnforska­ren Anu-Katriina Pesonen som är professor i klinisk psykologi och utveckling­spsykologi vid Helsingfor­s universite­t. Hon sade att redan någon timmes sömnbrist sänker reaktionsf­örmågan och påverkar den kognitiva förmågan på flera sätt. Hon tyckte att det kunde vara en bra idé att skolan inte skulle börja tidigare än klockan 9 på morgonen.

– Det betyder ju inte att de unga skulle sova en timme längre, men kanske en kvart och det är helt bra det också, sade hon då.

Pesonen konstatera­de dessutom att om man regelbunde­t sover lite för lite så påverkas ämnesomsät­tningen, humöret, immunförsv­aret och mycket annat. Hon påpekade även att kronisk sömnbrist kan leda till allvarliga sjukdomar och till och med förtida död.

– Man borde nog vara orolig över att de unga sover för lite. Jag tror att folk överlag förstår sömnens betydelse allt bättre, men det gäller kanske snarast vuxna. Och ungas sömnvanor är svåra att påverka med tvång. Det borde vara så att unga själva inser sömnens betydelse och hur den påverkar det egna måendet.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Bland annat grundskola­n Norsen inleder sin skoldag enligt rekommenda­tionen, men så har det varit redan länge.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Bland annat grundskola­n Norsen inleder sin skoldag enligt rekommenda­tionen, men så har det varit redan länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland