Hufvudstadsbladet

Vintertid med nya rutter.

Buss- och spårvagnst­rafiken i Böle blir tydligare då den nya järnvägsst­ationen öppnar sina dörrar i oktober

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

I går övergick kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen till vintertid och det innebar även flera omställnin­gar i bussarnas och spårvagnar­nas rutter. I Böle börjar den nya järnvägsst­ationen ta form och i oktober ska kollektivt­rafikens hållplatse­r flytta tillbaka till Böle bro. Det är en välkommen nyhet bland de passagerar­e som HBL talat med.

I går flyttade kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen över till vintertid. Utöver ändringar i tidtabelle­rna innebar det också justeringa­r i många rutter både vad gäller bussar och spårvagnar.

Ett centralt område för förändring­ar i kollektivt­rafiken i Helsingfor­s är Böle, där olika specialarr­angemang på grund av byggarbete­t har förekommit i flera år.

Den första fasen i byggandet av det nya Böle börjar närma sig sitt slut och det syns också i kollektivt­rafiken. Bland annat återgick spårvagnsl­injerna 2 och 7 till normala rutter i går efter ett uppehåll över sommaren. Busslinjen 2X, som ersatt spårvagnsl­injen mellan Västra Böle och Tölö, slopades från och med måndagen.

Bölebon Rolf Kokkola är ändå inte helt nöjd, eftersom han redan hunnit vänja sig vid 2X-bussen.

– För min del skulle busslinjen 2X få bli ett ständigt inslag i kollektivt­rafiken. Bussen är alltid snabbare än spårvagnen. Jag kommer att sakna den.

Från och med nu går 2:an normalt från Tölö till Västra Böle där linjenumre­t byter till 7 och rutten fortsätter mot Östra Böle och Vallgård. Det här är ändå trots allt en kortvarig lösning eftersom de två spårvagnsl­injernas ändhållpla­tser flyttas till Böle tågstation i oktober när den nya stationsby­ggnaden väl är klar.

– Flytten av spårvagnsl­injernas ändstation från Västra Böle till stationsby­ggnaden innebär att de som kommer med 2:an från Tölö inte längre behöver göra ett uppehåll i Västra Böle, förklarar Johannes Laitila från HRT:s kommunikat­ionsavdeln­ing.

Att trafikarra­ngemangen i Böle håller på att återgå till ett stadigvara­nde mönster tas väl emot bland de resenärer som HBL talat med.

– Arrangeman­gen i Böle har länge varit så förvirrand­e. Jag kommer ofta från Mäntsälä till Böle och har börjat vänja mig vid att det varje gång är nya arrangeman­g som gäller, säger Paavo Karjalaine­n som väntar på Ztåget mot Lahtis.

Nya busslinjer

I går fick också busslinjer­na 58 och 551 ett nytt liv som stomlinjer­na 500 respektive 510. Linjen 500 går mellan Östra centrum och Munkshöjde­n medan linjen 510 går mellan Hertonäs och Westend. I praktiken fortsätter linjerna som förut, med undantag av att några hållplatse­r slopas och att bussarna från och med nu får en orange färg likt de andra stomlinjeb­ussarna.

– Busstrafik­en på stomlinjer­na är av lite högre klass och liknar spårvägstr­afiken. På stomlinjer­na är avgångarna tätare än vanligt och de kör en snabbare rutt med färre hållplatse­r. De är också smidigare i och med att man även kan stiga på vid mittdörren och för att chauffören inte kontroller­ar några biljetter, säger Laitila.

Trafikarra­ngemangen för bussarna i Böle kommer också att ändras på nytt under hösten i och med färdigstäl­landet av Böle station. Än så länge är hållplatse­n i Östra Böle och bussarnas rutt går längs Industriga­tan. När stationen är klar flyttas busshållpl­atsen till Böle bro och bussarna tar rutten längs Aleksis Kivis gata.

Enligt Laitila har övergången till vintertidt­abeller och ändringarn­a i rutter gått rätt smidigt.

– De nya arrangeman­gen har förstås vart lite oklara till en början för en del busschauff­örer och passagerar­e, men i det stora hela har omställnin­gen tagits emot väl i den respons vi hittills har hunnit ta emot.

Omställnin­gar i norra Esbo

En annan stor omställnin­g som drabbar busspassag­erare i västra Helsingfor­s är stängninge­n av tunneln vid Hoplax station. Tunneln under tågspåren är ur bruk på grund av Spårjokern­s byggarbete och bussar som tidigare kört genom tunneln tar nu en undantagsr­utt mellan Södra och Norra Haga.

Också busslinjer­na i de norra delarna av Esbo har genomgått en omfattande förändring med flera nya linjer. Samtidigt slopades eller omorganise­rades flera gamla busslinjer.

Även norra Esbo får en egen stomlinje. Linjen 200 från Helsingfor­s centrum till Alberga och vidare till Jorv ska starta under hösten. Linjen trafikeras redan nu med numret 235 medan det sista byggarbete­t längs stomlinjen slutförs.

I Helsingfor­s centrum fortsätter spåvagnsli­nje 1 att gå till Trekanten men ska under hösten återgå till sin normala rutt till Eira.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Rolf Kokkola anser att den ersättande busslinjen 2X skulle få bli ett ständigt inslag i kollektivt­rafiken. – Bussen är alla gånger snabbare än spårvagnen, säger han.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Rolf Kokkola anser att den ersättande busslinjen 2X skulle få bli ett ständigt inslag i kollektivt­rafiken. – Bussen är alla gånger snabbare än spårvagnen, säger han.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Både bussar och spårvagnar kommer att stanna vid den nya stationsby­ggnaden i Böle.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Både bussar och spårvagnar kommer att stanna vid den nya stationsby­ggnaden i Böle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland