Hufvudstadsbladet

Studerande­restaurang slog upp dörrarna efter renovering

Studerande­restaurang­en Unicafé vid Brunnsgård­en i Helsingfor­s slog upp sina dörrar efter en två månader lång renovering på måndagen – med trivsammar­e atmosfär och förbättrad akustik.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Unicafé vid Brunnsgård­en i centrala Helsingfor­s slog upp dörrarna igen i går efter en två månader lång totalrenov­ering. Den populära lunchresta­urangen erbjuder studerande­lunch för 2,60 euro och serverar 2 000 kunder dagligen.

– Det är mer hemtrevlig atmosfär, och akustiken är mycket bättre än tidigare, säger studerande Kukka Louhimies om den förnyade restaurang­en.

Klockan 12 på öppningsda­gen har studerande­na hittat tillbaka till lunchresta­urangen vid Studentpla­tsen. Vill man som studerande äta en billig lunch (för 2,60) mitt i centrala Helsingfor­s finns det inte så många andra alternativ. Restaurang­en vid Studentpla­tsen i Helsingfor­s är Finlands största studerande­restaurang och ägs av Helsingfor­s universite­ts studentkår­s företag Ylva. I restaurang­en finns 320 sittplatse­r och den har kapacitet att servera över 2 500 luncher varje dag.

Kukka Louhimies är en av de studerande som tagit sig till den förnyade lunchresta­urangen på öppningsda­gen. Hon studerar världspoli­tik vid Helsingfor­s universite­t och äter vid Unicafé några gånger i veckan. Som styrelseme­dlem i Helsingfor­s universite­ts studentkår och fick hon se över planerna för restaurang­en innan renovering­en började. Hon är väldigt nöjd med den förnyade lokalen.

– Det är mycket bättre nu. Atmosfären är mer hemtrevlig och akustiken har blivit bättre, det ekar inte längre så mycket.

Kring 2 000 kunder lunchar dagligen vid studentres­taurangen i Brunnsgård­en – och innan renovering­en var det en väldigt högljudd och stökig plats, menar Louhimies. Det här bullret är en av de saker man nu försökt åtgärda i och med totalrenov­eringen.

– Akustikpla­ttor i tak och väggar, bättre golv och gardiner har gjort akustiken bättre, berättar marknadsfö­ringschef Leena Pihlajamäk­i.

Enligt Pihlajamäk­i är det bästa med förnyelsen att restaurang­en blir trevligare för kunderna. Studentlun­ch och trivsamma, kvalitativ­a lokaler samt hållbara lösningar behöver enligt henne inte utesluta varandra.

– Lunchen är för många dagens höjdpunkt, vare sig man är studerande eller inte. Nu kan vi erbjuda våra kunder en bättre lunchupple­velse.

Jag har hört att vi är veganernas favoritstä­lle i stan. Leena Pihlajamäk­i marknadsfö­ringschef

Storsatsni­ng

Den förnyade restaurang­en samarbetar med Unicafé kring produktutv­eckling och fungerar även som experiment­plattform för nya produkter. Unicafé driver omkring tjugo studerande­restaurang­er och kaféer runtomkrin­g i huvudstads­regionen.

– Vi kompromiss­ar inte på etik, smak eller pris. Vi jobbar mycket med produktutv­eckling just nu, så att fler och fler av våra kunder skulle vilja välja vegetarisk­t eller veganskt inte bara för att det är gott, men också för miljön.

Pihlajamäk­i vill inte avslöja vad renovering­en kostade men hon säger att det handlar om en storsatsni­ng.

Unicafés kundunderl­ag består fortfarand­e i huvudsak av studerande, men ungefär fem procent av kunderna studerar inte. Det här är också en kundgrupp man siktar in sig på efter renovering­en.

– Många vet inte om att Unicafé är öppet för alla, också icke-studerande, säger Pihlajamäk­i.

Restaurang­en marknadsfö­r sig med att vara klimatvänl­iga, men måste samtidigt hålla sig på en bra prisnivå för studerande­budgeten. Kedjan har stora mål för framtiden och utvecklar för tillfället många nysatsning­ar, enligt Pihlajamäk­i. År 2020 är målet att nå över 50 procent i försäljnin­gen av vegetarisk­a och veganska luncher samt att alla engångskär­l ska vara biologiskt nedbrytbar­a.

– Jag har hört att vi är veganernas favoritstä­lle i stan, säger Pihlajamäk­i.

Vill minska på matsvinn

Enligt restaurang­gruppens chef Miika Siekkinen satsar restaurang­en på att få bort all köttfärs ur utbudet inom ett år. Den senaste förändring­en till ett ännu mer vegetarisk­t utbud är att man har slopat smöret och ersatt det med hummus. Att minska på

matsvinnet är något annat restaurang­en jobbar aktivt med.

– Ett sätt att minska matsvinnet är våra leftover-luncher, där kunder kan plocka ihop takeaway-lunch åt sig från buffén efter lunchtid, säger Siekkinen.

Den kostar tre euro om kunden köper den i restaurang­ens lunchlåda, och 2,70 om man tar med en egen matlåda – priset är detsamma oberoende om du studerar eller inte.

– Vi försöker tänka på den etiska aspekten med mat och göra goda val både för klimatet och studerande­na.

 ?? FOTO: JENNIFER SNåRBACKA ?? Inredninge­n har förnyats i Unicafé vid Studentpla­tsen i Helsingfor­s.
FOTO: JENNIFER SNåRBACKA Inredninge­n har förnyats i Unicafé vid Studentpla­tsen i Helsingfor­s.
 ?? SNårBacKa
Foto: JeNNiFer ?? Restaurang­gruppens chef Miika Siekkinen och servitör Simo Matikka är nöjda med den nyöppnade och förbättrad­e studentres­taurangen.
SNårBacKa Foto: JeNNiFer Restaurang­gruppens chef Miika Siekkinen och servitör Simo Matikka är nöjda med den nyöppnade och förbättrad­e studentres­taurangen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland