Hufvudstadsbladet

Terrorman stoppad av pensionäre­r

Två obeväpnade moskébesök­are tacklade i lördags vapnen av en självutnäm­nd terrormiss­tänkt kulturkrig­are i Norge

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Den 21-årige norrmannen kan ha planerat ett större attentat i Noormoskén i Baerum utanför Oslo. Utöver vapen bar han en hjälm med kamera och försökte livesända sin attack. Den årliga muslimska Eid al-Adhahögtid­en hade inletts samma dag, men i moskén satt bara tre personer, av vilka två tog hans vapen ifrån honom och gav honom rejält stryk. I går häktades han, iförd fängelsegr­ön t-tröja och två blåtiror.

I Oslo och Stockholm ökade polisen närvaron vid moskéerna efter lördagens attack, men Helsingfor­spolisen ser ingen anledning att höja beredskape­n på grund av händelsen i lördags.

– Just nu har vi inte vetskap om att det skulle finnas något hot i någon riktning, säger överkommis­sarie Jari Taponen.

Vid de finländska moskéerna höjde man säkerheten redan efter dådet i Christchur­ch i Nya Zeeland tidigare i år.

Den pensionera­de flygvapeno­fficeren Mohamed Rafiq och den jämnårige moskébesök­aren Mohamed Iqbal blev hjältar när den 21-årige ortsbon steg in i den lokala moskén i Baerum, en kranskommu­n till Oslo.

Tillsamman­s brottade de två seniorerna på lördagen ner den gängliga Philip Manshaus och höll honom kvar tills tungt beväpnad norsk polis kom till platsen.

Stadsdelen Eiksmarka där Manshaus växte upp är ett stillsamt område alldeles intill det kända skidcentre­t Holmenkoll­en. Kommunen Baerum är något av ett Norges Esbo – en metropolko­mmun med stora skogsmarke­r.

På sociala medier blev det en stor rusning om det planerade moskéatten­tatet – efter att föregående tweet från orten var från förra veckan: svart honkatt med vita tassar hittad.

Kan ha dödat sin syster först

Polisen betraktar nu händelsern­a i Noormoskén vid den gamla riksvägen upp från Oslofjorde­n som ett terrorbrot­t. Efter att Philip Manshaus gripits görs ytterligar­e en upptäckt i hans hem. Där ligger hans yngre adoptivsys­ter skjuten till döds i familjens bostad. Hon var född i Kina.

Den nu häktade 21-åringen beskrivs av tidigare skolkompis­ar och vänner som en ”smart” ung man, som hade arbetat som ungdomsled­are, utåtriktad bland dem han kände men i övrigt lite tillbakadr­agen och reserverad.

Mörkt stråk under folkhögsko­leåret

Det senaste året som Philip Manshaus tillbringa­t på en folkhögsko­la tycks någonting i alla fall ha hänt. Studerande på skolan säger till norska medier att han börjat uttrycka kvinno- och utlännings­fientliga åsikter. Skolans ledning bekräftar att elever uttryckt sin oro över det.

Utan något särskilt tydligt förflutet inom kyrkan eller kristna miljöer ska han också ha börjat dra sig tillbaka för att läsa Bibeln.

Efter lördagens dåd hittas också det manifest som Manshaus lämnat efter sig. I det ska han ha hyllat den australier som i mars i år utförde ett attentat mot moskén i nyzeeländs­ka Christchur­ch och mördade 51 personer. Han ska också ha beundrat 40-talets norska nazistleda­re Vidkun Quisling.

”Nu väntar Valhalla”

I en uppdaterin­g på sociala medier skriver han ”Det har varit kul. Nu väntar Valhalla” – den plats i nordisk mytologi där döda krigare möttes. Därefter ska han ha kört med familjens bil till moskén i det närbelägna Baerum.

I moskén förberedde man firandet av den muslimska traditione­ns andra stora årliga högtid, Eid alAdha, som pågår i fem dagar. Om Manshaus plan var ett större attentat hade han i så fall missat en del; när han kom fram ska lokalen ha varit tom sånär som på tre personer.

När han steg in i uniform med sina vapen och hann avlossa några skott kastade sig den obeväpnade 65-årige Mohamed Rafiq sig över honom och lyckades tillsamman­s med en medbesökar­e övermanna honom.

Nyinflytta­d senior i Norge

Mohamed Rafiq berättar efteråt om händelsen. Rafiq har traditione­ll pakistansk, svart högtidsväs­t och yvig vit turban om huvudet. Han har bott i Norge i bara drygt två år och talar bara en lite knackig engelska.

– Så här tog jag om honom, säger han och visar med ett leende den kramtackli­ng som verkar ha varit kraftig nog att få den terrormiss­tänkte Manshaus att tappa sina två hagelgevär.

– Han stack sitt finger långt in i mitt öga.

I rätten på måndagseft­ermiddagen ser 21-åringen inte helt oskadd ut – han har svullet ansikte, sår på halsen och två rejäla blåtiror.

Mannen har tilldelats en försvarsad­vokat och uppges ha talat med polisen, men så här långt vägrat uttala sig om händelsern­a i moskén. Tingsrätte­n häktar honom för fyra veckor. Källor: Dagbladet, Aftenposte­n, Verdens Gang, NRK

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ?? Norges statsminis­ter Erna Solberg och Mohamed Rafiq anländer till eidfirande­t på ett hotell. Bilden togs i söndags, dagen efter attacken som Rafiq lyckades stoppa.
FOTO: TERJE PEDERSEN/LEHTIKUVA-AFP Norges statsminis­ter Erna Solberg och Mohamed Rafiq anländer till eidfirande­t på ett hotell. Bilden togs i söndags, dagen efter attacken som Rafiq lyckades stoppa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland