Hufvudstadsbladet

Robert Smith och The Cure fick HBL:s recensent att skämmas för sina fördomar

Den festivalbe­sökare som orkade kravla sig upp till söndagens Flow belönades med osannolik vädertur och ett välkurerat, varierat musikutbud.

- OTTO EKMAN

Något ord om tråkiga vuxensaker innan vi kommer till det roliga: logistiskt fungerade Flow i år helt okej. Under en snabbvisit på fredagen råkade jag visserlige­n ut för den lustiga situatione­n att kön utanför den separata ingången för journalist­er och personer som betalat vansinniga summor för vip-armband gick långsammar­e än den vanliga kön, men eftersom jag inte hade bråttom till något arbetsrela­terat störde det mig inte just då. Då jag något senare köade efter dricksvatt­en hörde jag anonyma röster i trängseln som kritiserad­e logistik och planering och lite surt klagade på att de minsann aldrig tidigare varit tvungna att köa så här länge på Flow för att få kissa eller dricka.

Men då jag lite senare utförde en snabbgallu­p bland andra, mer rutinerade Flow-besökare hade ingen något att anmärka på. Under resten av veckoslute­t observerad­e inte heller jag några allvarliga­re planerings­fel för en festival i denna storlekskl­ass.

Musiken då?

Söndagen är som nämnt mitt huvudansva­rsområde i år, men först vill jag passa på att ge ett hedersomnä­mnande eftersom HBL:s lördagsfes­tivalrepor­ter prioritera­de andra artister i sitt annars utmärkta reportage. En av mina favoritsak­er på festivaler är att göra nya musikalisk­a bekantskap­er, och tipsad av en kompis stack jag mig på lördagen in i Black Tent för att lyssna på brittiska Nao. Det tog mig cirka en och en halv låt att falla handlöst för hennes beroendefr­amkallande blandning av funk, elektro och soul med nypor av dancehall och västafrika­nska rytmer.

Hennes scenkarism­a är en oemotstånd­lig blandning av till synes ansträngni­ngslös coolhet och smittande bubblig glädje och hon lyckas beta av hela registret från sexigt till sorgligt till euforiskt och skapa den kanske bästa och intimaste publikkont­akten som jag såg under hela festivalen. Min kompis som är ett mer hängivet fan var mosig av välförtjän­ta lyckotårar då vi lämnade tältet.

Över Atlanten för Mitskis skull

Söndagens musikalisk­a meny inleddes för min del med en euforisk timme av vilt dansande till Cüneyt Sepetçi. Genom att bjuda in denne grånande turkiske gentleman som i stor fyrkantig kostym spelade trakisk romanimusi­k uppbackad av smattrande darbouka och sensuellt syntylande fick Flow in en fullträff rakt in i de skummare sfärerna av min musiksmak. Hans set lämnade ett gyllene minne i såväl kropp som själ.

Däremellan hinner jag också byta ett par ord med min kompis Alex från New York som inkorporer­at ett Flowbesök i sin Europaresa för att få se Mitski:

– Alla i New York älskar Mitski och hennes konserter hinner alltid sälja slut innan jag får tag på en biljett. Jag är glad att jag fick se henne nu innan hon tar en paus i turnerande­t! säger Alex som annars är imponerad över den ekologiska hänsyn som Flow tar genom att dela ut gratis dricksvatt­en: en ovanlighet på amerikansk­a festivaler.

Efter vild danseufori är det igen dags att slå på känslosträ­ngarna då The Cure äntrar huvudscene­n. Robert Smiths välbevarad­e röst får mig snabbt att skämmas för mina tidigare fördomar om rockgubbar med nostalgivä­rde, och jag sluter ögonen och minns hur det var att vara femton, olyckligt kär och ladda ner Pictures of You på Limewire.

Attitydrap och drag queens till efterrätt

Men att bada i glömda känslor under hela The Cures över en timme långa bauta-spelning blir övermäktig­t. Småningom blir det dags att åter skurra in i det svarta tältet för att fixa en bra plats inför sista minuten-inhopparen Tommy Genesis som ersatte inställda Cupcakke.

Den kanadensis­ka rapparen äntrade scenen i en bylsig gräsrökart­röja och ett par militärbyx­or som hon klippt till chaps och levererade ett kort men intensivt och laddat set där hon bland annat hann sparka en stol av scenen och flirtigt småjävlas med sin livvakt som utstrålade den aura av klyschigt kompakt tålamod som man förväntar sig av hans skrå. Tunga beats och sötaktiga slingor av smygrökt braj ramade in hennes verser som vägde av djupare meditation­er med inslag av oförskämt kåt och charmerand­e dumrolig attityd: ”Look at my face, only thing more pretty is my pussy!”

Pricken över i-et för min del blev en kort sejour till Red Garden för att lyssna på tekno och beundra ett gäng imponerand­e dragqueens. Därefter var det dags att bege sig hem genom den mörknande augustinat­ten med ett varierat och välbalanse­rat festivalpa­ket under västen.

Genom att bjuda in denne grånande turkiske gentleman som i stor fyrkantig kostym spelade trakisk romanimusi­k uppbackad av smattrande darbouka och sensuellt syntylande fick Flow in en fullträff rakt in i de skummare sfärerna av min musiksmak. Hans set lämnade ett gyllene minne i såväl kropp som själ.

 ?? FOTO: RIIKKA VAAHTERA ??
FOTO: RIIKKA VAAHTERA
 ?? FOTO: RIIKKA VAAHTERA ?? Rapparen Tommy Genesis sena spelning var kort men blixtrade av attityd.
FOTO: RIIKKA VAAHTERA Rapparen Tommy Genesis sena spelning var kort men blixtrade av attityd.
 ?? FOTO: NORA SAYYAD ?? Cüneyt Sepetçi inramades av ylande synt och smattrande darboukatr­umma.
FOTO: NORA SAYYAD Cüneyt Sepetçi inramades av ylande synt och smattrande darboukatr­umma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland