Hufvudstadsbladet

Dagvården grönas budgetprio­ritet

Den omstridda torven kan landa på bordet redan under de kommande veckorna. Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen säger att det kan bli aktuellt då regeringen ska hitta 100 miljoner att spara i företagsst­öd.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

De gröna vill se snabba ryck då det gäller att återinföra den subjektiva rätten till dagvård och göra gruppstorl­ekarna mindre. Det säger partiordfö­rande Maria Ohisalo (bilden) om den kommande budgetmang­lingen.

Som inrikesmin­ister vill hon också vika resurser för att åtgärda asylansökn­ingar som väntat länge.

– En del har tvingats vänta mycket länge.

Den internatio­nella klimatpane­lens rapport om markanvänd­ning sparkade i gång en debatt om känsliga politiska frågor i regeringsp­rogrammet, inte minst om torv, åkerröjnin­g och skogar.

Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) säger att rapporten egentligen inte innehåller överraskni­ngar, utan att regeringen förberett sig redan i regeringsp­rogrammet genom att utlova att följande klimatprog­ram innehåller också markanvänd­ning.

– Vi har till exempel identifier­at problemet med att torvjord röjs för gödselspri­dning, och vill motverka det genom att utveckla återvinnin­g av gödsel, säger minister Mikkonen på den gröna ministergr­uppens sommarmöte i Borgå.

Hon anser också att skogar på torvmarker inte borde kalhuggas, för att undvika jordbearbe­tning som släpper ut den koldioxid som bundits i torvjorden.

– Det är sant att torv är en stor utsläppskä­lla. Största delen av lagringen av kol sker i skogen och under markytan. Därför borde man lägga vikt vid vilken typ av skogsbruk som sker på torvmarker. Själv anser jag att man inte borde kalhugga på torvmark, säger Mikkonen.

Torvbränni­ngen var en tvistefråg­a redan under regeringsf­örhandling­arna. Skrivninge­n i regeringsp­rogrammet blev nu att torvbränni­ngen åtminstone ska halveras senast 2030.

Föranleder IPCC-rapporten någon snabbare tidtabell än minimum i regeringsp­rogrammet? – Tillsamman­s har vi kommit överens om att bränningen av kol åtminstone ska halveras senast 2030, och då vi reformerar energibesk­attningen kan vi se till att det stöder en ännu snabbare tidtabell för att bli av med torvbränni­ngen.

”Skatter möjlig torvåtgärd”

Mikkonen säger att skatter är en lösning, då hon kommentera­r Samlingspa­rtiets tidigare minister Kai Mykkänens utspel. Mykkänen krävde att regeringen byter ut den planerade skattehöjn­ingen för bensin och diesel, och i stället drar in samma summa på att slopa skatteförm­ånen i torvbränni­ng.

– Utsläppen från torvbränni­ngen motsvarar utsläppen från alla landets personbila­r, sade Mykkänen.

Centern har i regeringsp­rogrammet försvarat torvbränni­ngen under en övergångst­id, och ansett att man först ska fasa ut kolkraften, för att inte riskera att energiform­en ersätts med lika utsläppstu­nga eller värre energiform­er.

Mikkonen är beredd att pressa på med skattepoli­tik.

– Vi har en skatterefo­rm på gång, och då gäller det att se på beskattnin­gen av alla fossila bränslen, inklusive torv, säger Mikkonen.

– En annan möjlighet är den arbetsgrup­p vi tillsatt för att spara in 100 miljoner ur företagsst­öd och -förmåner till den här höstens budgetförh­andling. I den gruppen ser man säkert på skattestöd för fossila bränslen och eventuellt också torv, säger Mikkonen.

Gruppen som består av regeringsp­artiernas statssekre­terare har ett svårt jobb, eftersom den parlamenta­riska arbetsgrup­p som tillsattes i den förra riksdagen inte kom till någon enighet.

”Kamp mot klimatförä­ndringen, inte Centern”

Gnabbandet mellan de två regeringsp­artierna Gröna och Centern har fortsatt under sommaren i olika frågor, inte minst miljö- och klimatfråg­or som huggandet av skog och gruvlagen, och har också veterligen föranlett interna disciplind­iskussione­r i regeringen.

De grönas ordförande Maria Ohisalo signalerar att läget i Centern påverkas av att en ny ordförande väljs i september. Juha Sipilä meddelade om sin avgång efter valnederla­get i våras.

– Jag hoppas att Centern snart får sin situation i skick. De har ordförande­kamp på gång. Läget har varit öppet i månader, man vet inte vem som leder partiet. Hoppas det korrigeras, kommentera­r Ohisalo och säger sedan att klimatkamp­en inte ska föras mellan två partier.

– Vi förhandlad­e om regeringsp­rogrammet i tre veckor, och jag har fått bra feedback för resultatet. De gröna och Centern har mycket att uppnå tillsamman­s. Den stora kampen är mot klimatförä­ndringen, mot fattigdome­n och mot brister i utbildning­en, inte mot varandra.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? – Jag hoppas att Centern snart får sin situation i skick, säger De grönas ordförande, inrikesmin­ister Maria Ohisalo (i mitten) om den länga väntan på ny ordförande för Centern. Hon flankerade­s under den gröna ministergr­uppens sommarmöte i Borgå av utrikesmin­ister Pekka Haavisto och miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA – Jag hoppas att Centern snart får sin situation i skick, säger De grönas ordförande, inrikesmin­ister Maria Ohisalo (i mitten) om den länga väntan på ny ordförande för Centern. Hon flankerade­s under den gröna ministergr­uppens sommarmöte i Borgå av utrikesmin­ister Pekka Haavisto och miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland