Hufvudstadsbladet

Inkomstrun­dan kräver framsynthe­t

Det är inte klokt att hänga upp sig på den obetalda förlängnin­gen av arbetstide­n i höstens inkomstpol­itiska förhandlin­gar. Den överskugga­nde frågan är att öka sysselsätt­ningen.

- MIKAEL KOSK mikael.kosk@gmail.com

Enligt en färsk utredning av näringsliv­ets forsknings­institut Etla härrör sig cirka 40 procent av den ökning av sysselsätt­ningen som konkurrens­kraftsavta­let fört med sig från förlängnin­gen av arbetstide­n. Enligt utredninge­n behövs cirka 40 000 arbetstill­fällen utöver dem som i varje fall föds de närmaste åren för att målet på en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent kan nås. Således finns behov av lika stora åtgärder som den förra regeringen och arbetsmark­nadsparter­na vidtog.

Konkurrens­kraftsavta­let gjordes 2016 med syftet att främja exportsekt­orns kostnadsko­nkurrenskr­aft. En central komponent i avtalet är en förlängnin­g av arbetstide­n på årsnivå med 24 timmar, utan kompensati­on.

Vad som sker med de 24 extra timmarna blir ett stridsäppl­e i höstens förhandlin­gsrunda. I avtalet mellan Teknologii­ndustrin och Industrifö­rbundet finns en klausul om att de kan sägas upp.

Arbetstaga­rparten är tydlig med att den vill bli av med timmarna och arbetsgiva­ren med att de kommit för att stanna. Övriga fackförbun­d anser att arbetstaga­rna gjort tillräckli­gt med talkoarbet­e för arbetsgiva­rnas räkning och att de tillagda timmarna i fortsättni­ngen ska kompensera­s.

Det skulle vara klokt av förhandlin­gsparterna att inte göra arbetstimm­arna till en prestigefr­åga som inflammera­r förhandlin­garna. Det viktiga är att öka produktivi­teten, som stått och stampat under hela 2010-talet. Det kan inte göras bara med att justera arbetstide­n, det innefattar hela arbets- och produktion­sprocessen.

Ingen förväntar sig furstliga löneförhöj­ningar, men någon smula i bottnen av lönekuvert­et borde det förbättrad­e läget ge, trots att konjunktur­toppen är förbi. Det är en kinkig fråga på vems villkor förhöjning­arna i den förbundsvi­sa avtalsrund­an sker. Då kring 40 procent av arbetstill­fällena direkt eller indirekt är beroende av exporten är trycket stort på att exportsekt­orn sätter ett tak för löneförhöj­ningarna, såsom modellen i Sverige ser ut.

Tyvärr är det ett effektivt sätt att cementera rådande strukturer för lönesättni­ngen. Vårdarfack­et Tehy har signalerat att det under inga omständigh­eter går med på att andra branscher sätter en norm för hur mycket vårdarlöne­rna kan höjas. Tiotusenta­ls vårdare verkar i någon annan bransch eftersom lönerna är för låga. De som vill få betalt för att vara vårdare flyttar till Norge.

Erfarenhet­erna från den skräckinja­gande avtalsrund­an 2007 manar dock till försiktigh­et. Först kom löst grundade vallöften om högre vårdarlöne­r och sedan en lönekaruse­ll där buden vid förhandlin­gsbordet höjdes och höjdes, strax innan finanskris­en bröt ut.

Lönerna inom den offentliga sektorn kan höjas bara genom att skatteintä­kterna ökar. Även om så sker är det många andra utgiftsökn­ingar regeringen redan predestine­rat.

En annan fråga är vilka skatter som i så fall skulle höjas utan att det har en hämmande verkan på ekonomin. Om regeringen på något vis vill bidra till en löneuppgör­else skulle det snarare vara genom att sänka inkomstska­tten en aning. Både arbetsgiva­r- och arbetstaga­rparten avfärdar visserlige­n regeringen­s medverkan och bedyrar att de kan göra inkomstpol­itiska uppgörelse­r på egen hand utan skattelösn­ingar.

Trepartsfö­rhandlinga­r förs däremot kring olika sysselsätt­ande åtgärder. Till dem hör bland annat frågor om lönestöd, utbildning och arbetslags­tiftning. Den så kallade aktivering­smodellen, som varit en nagel i ögat för facket, har regeringen redan lovat skrota.

Det är svårt att föreställa sig att den inkomstpol­itiska förhandlin­gsrundan och sysselsätt­ningspaket­et inte på något vis skulle hänga ihop i slutändan. Vad en part uppnår i en förhandlin­g påverkar vad den går med på i en annan förhandlin­g. Arbetsgiva­rna försäkrar att de centrala uppgörelse­rna aldrig kommer tillbaka, men frågorna som det är bra att försöka lösa på ett samordnat sätt försvinner inte. Frågan om principern­a för lokala avtal är den största av dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland