Hufvudstadsbladet

Ohisalo vill ta hårdare grepp om spelautoma­terna

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– Grunden för Veikkaus monopol är att man motverkar spelmissbr­uk, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo som överväger fler åtgärder mot spelautoma­ter.

Veikkaus har varit tapeten sedan företaget drog tillbaka en reklamkamp­anj som väckt kritik och debatt om spelmonopo­lets ansvar gentemot människor som är i riskgruppe­n för spelmissbr­uk.

Tidigare sade statsminis­ter Antti Rinne (SDP) att rätten till monopol inte är självklar, medan dåvarande kulturmini­ster Annika Saarikko (C) sade att penningspe­l absolut inte bör öppnas för konkurrens.

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) säger att hon som tidigare forskare i fattigdom oroar sig för att människor som redan är i en ekonomiskt utsatt situation också är exponerade för spelberoen­de.

– Det har diskuterat­s en hel del om Veikkaus nu då Inrikesmin­isteriet arbetar med att förnya lotterilag­en. Monopolet grundar sig på att motverka negativa effekter av spelande. Det är centralt. Många som är i en svår situation blir dessutom skuldsatta av spel.

Tidigare i våras genomförde­s en lagändring som skärper kravet på att spelare ska identifier­a sig för att kunna spela på automater som är utplacerad­e i kiosker eller affärer. Kravet på identifier­ing träder i kraft med övergångst­id så att det gäller 2022.

Ohisalo säger att hon är beredd att se på ännu fler alternativ.

– Vi utreder alternativ för att minska spelberoen­det ytterligar­e, och själv är jag färdig att se över hur spelautoma­terna är placerade, till exempel så att de flyttas in i ett särskilt utrymme, och vi behöver också ett starkt system för identifika­tion.

Spelautoma­terna väckte debatt också efter en undersökan­de artikel om automatern­as placering. Årets Snöspade – priset för undersökan­de journalist­ik – gick till Matti Rämö, som i tidningen Seura beskrev hur spelautoma­ter placerats främst i stadsdelar där invånarna har låg utbildning och låga inkomster. Samtidigt har spelproble­men brett ut sig på samma områden, bland dem som har små resurser.

Artikeln citerades i många medier och gav upphov till debatt om ansvaret för penningspe­landet och spelmissbr­uk.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Lyckan kommer lyckan går? Snudd på rusning vid spelautoma­terna i Köpcentret Kaari i Gamlas.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Lyckan kommer lyckan går? Snudd på rusning vid spelautoma­terna i Köpcentret Kaari i Gamlas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland