Hufvudstadsbladet

Det allra konstigast­e med Finland – spelautoma­terna

- MARIA GESTRIN-HAGNER

För ett år sedan hade min familj den stora turen att få nya trevliga grannar – en kanadensis­k familj med döttrar i precis samma ålder som våra. För grannfamil­jen har kontakten med oss infödingar vägg i vägg inneburit en möjlighet att lära sig om Finland av likasinnad­e människor i samma livssituat­ion.

Då vi träffas brukar vi återkomman­de diskutera och jämföra Kanada och Finland och likheterna är många: bägge länderna är välfärdsst­ater med två nationalsp­råk och ett snarlikt klimat, men det finns också skillnader.

– Allra mest förvånade då vi flyttade hit blev jag då jag såg era spelautoma­ter. De finns i varenda mataffär. Ofattbart, säger grannen samtidigt som hon skrattar och skakar på huvudet åt galenskape­n.

I grannarnas hemstad Montréal är de enarmade banditerna koncentrer­ade till casinot eller till separata avskärmade rum utan insyn i barer eller motsvarand­e. Därmed uppstår aldrig en situation där pengarna skulle börja bränna i fickan av blotta åsynen av spelautoma­ten eftersom maskinerna är undangömda från allmän beskådan.

Det finländska spelmonopo­let Veikkaus har 18 500 spelautoma­ter utspridda i kiosker och affärer över hela landet vilket betyder att människor med spelberoen­de inte kan undvika att komma i kontakt med apparatern­a hur de än skulle vilja det.

Diskussion­en om Veikkaus tog fyr för en dryg vecka sedan efter det statliga spelmonopo­lets radiorekla­m där en man ringde psykologen och frågade om det var okej att söka spänning i livet genom att spela penningspe­l och psykologen svarade: ”Absolut! Det är bara att sätta i gång och spela.” Grannen rullar med ögonen då hon får höra om reklamen.

För stunden pågår en namninsaml­ing mot att slopa spelautoma­ter från affärer, restaurang­er, kiosker och bensinstat­ioner och flytta automatern­a till separata spelsalar, men än så länge har man samlat in endast hälften av de 50 000 underskrif­ter som krävs för att riksdagen ska behandla initiative­t.

På hyllan i vårt kök står en glasburk med egenhändig­t odlad torkad mynta. Grannen tittar frågande på burken och vår jämförelse halkar in på ett annat ämne: För ett knappt år sedan gjorde Kanada ett med finska ögon sett kontrovers­iellt drag.

Landet legalisera­de cannabis med motivering­en att det skulle minska ungdomars tillgång till cannabis, stoppa den illegala cannabisma­rknaden och skydda människors hälsa genom att garantera produktern­as kvalitet och skapa säkerhetsf­öreskrifte­r kring drogen.

Så lika men ändå så olika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland