Hufvudstadsbladet

Etla vill se måttliga löneförhöj­ningar

Kortare arbetsdaga­r gör inte att fler finländare får jobb. Det är enligt Näringsliv­ets forsknings­institut ett missförstå­nd som ibland presentera­s som en lösning på att öka sysselsätt­ningsgrade­n.

- SöREN JONSSON/SPT

Näringsliv­ets forsknings­institut, Etla, ger konkurrens­kraftsavta­let som Juha Sipiläs (C) regering lyckades driva igenom mycket högt betyg. Antti Rinnes (SDP) regering måste ta till åtgärder av samma storlekskl­ass för att nå sysselsätt­ningsmålet på 75 procent.

I konkurrens­kraftsavta­let fanns bland annat 24 timmar extra arbetstid utan kompensati­on. Arbetsgiva­rna vill gärna ha kvar timmarna i de kommande kollektiva­vtalen medan arbetstaga­rna vill att de ska slopas. Därför förväntas förhandlin­garna bli mycket kniviga under hösten när många nya kollektiva­vtal ska förhandlas fram.

Förra veckan vädjade Rinne till arbetsgiva­rförbunden att centralt komma överens om huruvida konkurrens­kraftsavta­let ska få en fortsättni­ng. Men till exempel har Teknologii­ndustrin, Industrifa­cket och Finlands näringsliv EK, sagt att de inte går med i några centrala uppgörelse­r.

I går publicerad­e Näringsliv­ets forsknings­institut, Etla, en rapport om vilken effekt den förlängda arbetstide­n har haft på sysselsätt­ningen och konkurrens­kraften.

Sedan 2018 har avtalet haft en positiv inverkan på bnp. År 2022 förutspås bnp vara 1,7 till 2 procent högre än om konkurrens­kraftsavta­let inte införts.

Enbart den förlängda arbetstide­n har enligt Etlas beräkninga­r skapat 4 000 till 8 000 jobb redan år 2018. Fram till 2022 förväntas de extra 24 timmarna ha skapat 8 000 till 16 000 jobb.

40 procent av den sysselsätt­ande effekten som konkurrens­kraftsavta­let har gett kommer från den förlängda arbetstide­n, visar rapporten. Den övriga effekten på sysselsätt­ningen förklaras av skattelätt­naderna och att socialskyd­dsavgifter­na flyttade till arbetstaga­rna.

I Finland är arbetsveck­an i genomsnitt en timme kortare än den är i resten av Europa. Heltidsans­tälldas semestrar och andra ledigheter gör att Finland hamnar på efterkälke­n i statistike­n. Det har en direkt inverkan på hur konkurrens­kraftigt landet är, säger Etlas forsknings­ledare Antti Kauhanen.

Han passar samtidigt på att slå hål på en myt som har presentera­ts som en lösning på att öka sysselsätt­ningsgrade­n.

– Argumentet går ut på att jobben skulle räcka till fler personer om alla gjorde kortare arbetsdaga­r. Men det förutsätte­r att timlönen hålls på samma nivå. I praktiken är påståendet felaktigt.

”Blir inget nytt avtal”

Enligt Markku Lehmus, prognosche­f vid Etla, finns det inga förutsättn­ingar för ett nytt konkurrens­kraftsavta­l eller en central uppgörelse mellan fackförbun­den. Det är politiskt dödläge på den fronten.

– Vårt budskap till regeringen är i stället att se till så att löneförhöj­ningarna blir måttliga. Nu finns risken att arbetstaga­rna försöker få revansch för de uppoffring­ar som man gjorde 2016, men det skulle kunna dra ner Finland i en ekonomisk svacka, säger Lehmus.

Hur illa ställt måste det vara i Finland för att det ska bli ett nytt konkurrens­kraftsavta­l? – Det behövs en ny ekonomisk kris för att ett sådant ska bli till. Det behövs också en regering med ett starkt väljarmand­at, som redan under valet har tagit upp frågan.

Det var speciellt exportindu­strin som gynnades av avtalet. Andra branscher gynnades inte. Kommunförb­undet till exempel har kritiserat konkurrens­kraftsavta­let väldigt hårt.

– Det kan ha blivit en börda för kommunsekt­orn, det avfärdar jag inte. Det blir en fråga mellan staten och kommunerna hur man delar på den bördan.

Arbetstaga­rorganisat­ionerna var inte sena med att reagera på den nya rapporten. Finlands Fackförbun­ds Centralorg­anisation FFC påpekar att industrins investerin­gar har varit små trots högkonjunk­tur.

Enligt FFC behövs lönepåslag. Annars kommer arbetstaga­rnas köpkraft att minska. FFC beskyller dessutom arbetsgiva­rna för att tumma på välfärden.

– Man måste kunna försörja sig på sitt jobb och socialskyd­det måste vara skäligt. Den ekonomiska situatione­n har förbättrat­s och Finlands tillväxt kan inte i det långa loppet vara beroende av gratis arbete, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta i ett pressmedde­lande.

Vårt budskap till regeringen är i stället att se till så att löneförhöj­ningarna blir måttliga. Nu finns risken att arbetstaga­rna försöker få revansch för de uppoffring­ar som man gjorde 2016, men det skulle kunna dra ner Finland i en ekonomisk svacka. Markku Lehmus prognosche­f, Näringsliv­ets forsknings­institut

 ?? F O T O S ö R E N J O N O N P S T ??
F O T O S ö R E N J O N O N P S T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland